Yleinen ansiosidonnainen

Yleinen ansiosidonnainen

Kesällä eräät poliitikot, erityisesti Elina Lepomäki (kok) ottivat esille, että Suomeen tarvittaisiin yleinen ansioturva. Eli, että kaikkien, huolimatta siitä ovatko he ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan vai eivät, tulisi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Tämähän on sinänsä ihan mielenkiintoinen aihe, koska keväällä ja kesällä Korona aiheutti todella paljon lomautuksia ja ainakin väitetysti joillekin tuli aivan täytenä yllätyksenä, että he eivät saakaan kuin peruspäivärahaa, kun eivät ole ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan. Sen takia järjestelmää pitäisi nyt siis muuttaa, että kaikki sitä saisivat?

Olisiko hyvä, että jokaisella, jotka täyttävät nykyjärjestelmän mukaiset ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ehdot, olisi oikeus sitä saada? Totta kai olisi. Voi kunpa meillä olisikin sellainen järjestelmä, missä tämä olisi kaikille mahdollista? … (rumpujen pärinää) Mutta hei! Meillähän on jo sellainen järjestelmä!

Ihan jokaisella meistä on vaikka tänään mahdollisuus liittyä lukuisiin eri työttömyyskassoihin ja saada siitä kautta ansiosidonnaista päivärahaa. Työttömyyskassan jäsenyys ei vaadi ammattiliiton jäsenyyttä. Kassoihin, muihinkin siis, kun siihen yhteen Loimaalla sijaitsevaan työttömyyskassaan, voi liittyä vaikka ei liittyisi liittoon. Eli ei ole olemassa edes minkäänlaista ideologista syytä tai sidosta, jos et tykkää sellaisista sinun omia etujasi puolustavista järjestöistä, mitä ammattijärjestöt ovat. Usein on myös esitetty, että liitot jotenkin piilottelisivat tätä mahdollisuutta. Eivät piilottele. Keräsin tämän jutun alle lukuisia eri kassoja, johon voit liittyä, vaikka et liittyisi liittoon. Minulla meni noin viisi minuuttia aikaa googlettaa nuo linkit, joten eivät ne ainakaan mitenkään kovin hankalassa piilossa olleet.

Minua hämmentää tässä keskustelussa myös se, että tätä asiaa pidetään nyt jotenkin sellaisena, että ihmiset olisivat juuri nyt tämän nimenomaisen asian suhteen jotenkin niin kyvyttömiä ja ymmärtämättömiä, että eivät osaisi kantaa vastuuta omasta elämästään ja taloudestaan, että he eivät kykenisi liittymään työttömyyskassaan, joita on siis tarjolla lukuisia eri vaihtoehtoja? Usein minusta tuntuu, (voin olla väärässä), että juuri nämä samat keskustelijat kyllä ihan kaikissa muissa asioissa ovat kyllä huutamassa: Holhousta! Kyllä ihmisellä pitää olla oikeus, vapaus ja vastuu tehdä omia valintojaan vaikkapa terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Nyt sitten pitäisikin järjestelmällä pakottaa siihen, että kaikki liitettäisiin sen piiriin?

Pohditaan mitä se voisi tarkoittaa. Tosiasiahan on se, että yhteisistä (mm. verorahoista) suuri osa tästä nykyisestä järjestelmästä rahoitetaan. Mutta tällä hetkellä siitä kassan jäsenyydestä tulee kuitenkin miljoonia euroja tähän järjestelmään, joten ne rahat pitäisi sitten rahoittaa jotenkin muuten.

Lisäksi se, että nekin ihmiset, jotka eivät nyt ymmärtämättömyyttään, tyhmyyttään tai ideologisuuttaan ole liittyneet kassaan, saataisiin mukaan tämän järjestelmän piiriin, voidaan käytännössä hoitaa kahdella tavalla.

1) Siirretään tehtävät KELA:an

2) Tehdään kassoihin pakkojäsenyys

Ensiksikään. En oikein usko, että niin suureen järjestelmäuudistukseen meillä olisi nyt rahkeita, että Kela nämä tehtävät ottaisi haltuun. Meillä on erittäin huonoja kokemuksia tällaisista suurista tehtävämuutoksista. mm. toimeentulotuen siirto kunnilta Kelalle, joka oli siis huomattavasti paljon pienempi uudistus, mitä tämä tulisi olemaan.

Toiseksi. Tällä hetkellä työttömyyskassat kilpailevat toisiaan vastaan palvelutasossa, hinnoissa ja ihan kaikessa toiminnassaan. Ja tämäkö kilpailu nyt sitten on pahasta ja pitäisi hävittää? Taas usein minusta tuntuu, (voin olla väärässä), että juuri nämä samat keskustelijat kaikissa muissa asioissa ovat kyllä huutamassa vapaan kilpailun ja markkinatalouden nimeen? Nytkö he ovatkin sitten siis sitä mieltä, että Kela olisikin parempi hoitamaan asioita kuin yksityinen sektori? En oikein usko.

En oikein myöskään lämpene kassojen pakkojäsenyyteen, sillä haluaisin ennemmin luottaa siihen, että ihmiset voisivat edelleen itse tehdä omaa elämäänsä ja talouttaan koskevia valintojaan.

Olisiko siis hyvä, että kaikki kuuluisivat ansiosidonnaisen piiriin? Kyllä

Pitäisikö järjestelmää muuttaa? Ei

Juuri nyt ollaan tilanteessa, että tässä ollaan huolissaan jostakin aivan muusta kuin työttömyysturvan tasosta ja yritetään korjata sellaista asiaa, mikä ei ole rikki. Vanha insinööriviisaus on, että ehjää polkupyörää ei kannata alkaa korjata.

Vielä sananen ansiosidonnaisen rahoituksesta. Usein kuultu väite on myös se, että kassoihin kuulumattomat ihmiset rahoittavat järjestelmää, mutta eivät saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Näin oli käsikirjoitettu mm. viime viikon Ylen ajankohtaisohjelma Marja Sannikka, Jossa väitettiin ansiosidonnaista työttömyysturvaa epäreiluksi, koska sitä maksavat kaikki, mutta kaikki eivät sitä saa. Tosiasiassa kassaan kuulumattomat eivät osallistu omilla työttömyysvakuutusmaksuillaan ansiosidonnaisen rahoitukseen lainkaan. Sakari Timonen todistaa tämän väittämän virheelliseksi omassa blogissaan.

Alla alussa lupaamani linkkejä, josta voi liittyä työttömyyskassoihin. Liittyäkseen työttömyyskassaan ei tule siis tietää mitään ainoastaan ammattiliiton jäsenillä tiedossa olevaa salaista lankapuhelin- tai faksinumeroa, vaan liittyäkseen voi ihan vain kirjoittaa googleen hakusanan ”liity työttömyyskassaan”. Tuohon hakusanaan, kun liittää vielä oman ammattialansa nimen, niin avot! Todennäköisesti voit liittyä työttömyyskassaan jo ihan ensimmäisestä googlen hakutuloksesta. Ei ole kovin hankalaa. Vai kuinka?

KOKO https://kokokassa.fi/tyottomyyskassan-jasenyys/

PAM https://www.pam.fi/tyottomyyskassa/kassan-jasenyys.html

TEHY https://www.tehytk.fi/fi/tietoa-kassasta/tyottomyyskassan-jaseneksi-liittyminen

JHL https://tyottomyyskassa.jhl.fi/jasenyys/jaseneksi-liittyminen/

FINKA https://finka.fi/liity-kassaan/

TYJ https://www.tyj.fi/tyottomyyskassat/jaseneksi-liittyminen/

JATTK https://www.jattk.fi/jasenyys/liity_jaseneksi

MMA https://jaseneksi.mma.fi/?gclid=CjwKCAiAqJn9BRB0EiwAJ1SztSr_8RoTDAkBIdtVRVRiGVdzJCBOlvBqo_gCo-1RdMJ_noFXnKswCBoCuYoQAvD_BwE

PRO http://www.prokassa.fi/fi/kassa/liittyminen.html

SUPER https://www.supertk.fi/jasenyys/

TEOLLISUUSLIITON KASSA https://teollisuuskassa.fi/jasenyys/jaseneksi_liittyminen/jasenhakemus/


Tässä artikkelissa suurena innoittajana on ollut Edunvalvojan Blogi, jossa Insinööriliiton Petteri Oksa kertoo työmarkkinakysymyksistä yrimekkäillä videoillaan. https://www.youtube.com/watch?v=W4vfLz-Ov0M

Share on facebook
Share on twitter

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Huumeet
Kalle Mikkolainen

Joskus kahdesta pahasta on valittava se pienempi

On selvää, että kannabiksella ihan niin kuin kaikilla päihteillä, varsinkin väärin- ja liikakäytettynä on paljon negatiivisia vaikutuksia yksilön- ja kansanterveyteen. Mielestäni kannattaisi silti kokeilla kannabiksen laillistamista. Poliisilta säästyisi voimavaroja. Kun meillä kerran vielä on olemassa Alko, se tarjoaisi valmiin ja toimivaksi todetun jakeluverkoston, joka varmuudella myös kysyy alaikäisiltä paperit. Toisaalta valtio voisi tästä samalla kerätä verotuloja, millä hoitaa niitä haittoja aivan kuten nyt jo toimitaan alkoholihaittojenkin osalta. Kyse ei ole ainakaan omalta kohdaltani mistään huumemyönteisyydestä, vaan tosiaisioiden tunnustamisesta ja siitä, että aina hyvää vaihtoehtoa ei ole tarjolla, vaan joskus kahdesta pahasta on vaan valittava se pienempi paha. Ja jos homma ei toimi, ainahan sen bisneksen voi antaa takaisin rikollisliigoille.

LUE LISÄÄ »
Suomalainen maisema
Kokonaisveroaste
Kalle Mikkolainen

Suomen talous menee kohti tuhoaan

Uusin OECD tilasto kokonaisveroasteessta kertoo, että Suomi on kärkipäässä, mutta kokonaisveroastetta paljon olennaisempaa olisikin, miten oikeudenmukaista verotus maassa on ja miten sen verovaroja käytetään, mutta sitäpä onkin melko hankala esittää vain yhdellä mittarilla tai luvulla ja levittää sitä sosiaalisessa mediassa.

LUE LISÄÄ »
Kalle Mikkolainen

Mikkolainen vihertää

Vaikka jokaisen meistä tekemät ilmastoteot ovat yksin hyttysenpissa meressä, silti jokainen voi tehdä jotakin. Silloin kun jokainen meistä tekee oman osuutensa, me teemme yhdessä suuria.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi