Yleinen ansiosidonnainen

Yleinen ansiosidonnainen

Kesällä eräät poliitikot, erityisesti Elina Lepomäki (kok) ottivat esille, että Suomeen tarvittaisiin yleinen ansioturva. Eli, että kaikkien, huolimatta siitä ovatko he ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan vai eivät, tulisi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

Tämähän on sinänsä ihan mielenkiintoinen aihe, koska keväällä ja kesällä Korona aiheutti todella paljon lomautuksia ja ainakin väitetysti joillekin tuli aivan täytenä yllätyksenä, että he eivät saakaan kuin peruspäivärahaa, kun eivät ole ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan. Sen takia järjestelmää pitäisi nyt siis muuttaa, että kaikki sitä saisivat?

Olisiko hyvä, että jokaisella, jotka täyttävät nykyjärjestelmän mukaiset ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ehdot, olisi oikeus sitä saada? Totta kai olisi. Voi kunpa meillä olisikin sellainen järjestelmä, missä tämä olisi kaikille mahdollista? … (rumpujen pärinää) Mutta hei! Meillähän on jo sellainen järjestelmä!

Ihan jokaisella meistä on vaikka tänään mahdollisuus liittyä lukuisiin eri työttömyyskassoihin ja saada siitä kautta ansiosidonnaista päivärahaa. Työttömyyskassan jäsenyys ei vaadi ammattiliiton jäsenyyttä. Kassoihin, muihinkin siis, kun siihen yhteen Loimaalla sijaitsevaan työttömyyskassaan, voi liittyä vaikka ei liittyisi liittoon. Eli ei ole olemassa edes minkäänlaista ideologista syytä tai sidosta, jos et tykkää sellaisista sinun omia etujasi puolustavista järjestöistä, mitä ammattijärjestöt ovat. Usein on myös esitetty, että liitot jotenkin piilottelisivat tätä mahdollisuutta. Eivät piilottele. Keräsin tämän jutun alle lukuisia eri kassoja, johon voit liittyä, vaikka et liittyisi liittoon. Minulla meni noin viisi minuuttia aikaa googlettaa nuo linkit, joten eivät ne ainakaan mitenkään kovin hankalassa piilossa olleet.

Minua hämmentää tässä keskustelussa myös se, että tätä asiaa pidetään nyt jotenkin sellaisena, että ihmiset olisivat juuri nyt tämän nimenomaisen asian suhteen jotenkin niin kyvyttömiä ja ymmärtämättömiä, että eivät osaisi kantaa vastuuta omasta elämästään ja taloudestaan, että he eivät kykenisi liittymään työttömyyskassaan, joita on siis tarjolla lukuisia eri vaihtoehtoja? Usein minusta tuntuu, (voin olla väärässä), että juuri nämä samat keskustelijat kyllä ihan kaikissa muissa asioissa ovat kyllä huutamassa: Holhousta! Kyllä ihmisellä pitää olla oikeus, vapaus ja vastuu tehdä omia valintojaan vaikkapa terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Nyt sitten pitäisikin järjestelmällä pakottaa siihen, että kaikki liitettäisiin sen piiriin?

Pohditaan mitä se voisi tarkoittaa. Tosiasiahan on se, että yhteisistä (mm. verorahoista) suuri osa tästä nykyisestä järjestelmästä rahoitetaan. Mutta tällä hetkellä siitä kassan jäsenyydestä tulee kuitenkin miljoonia euroja tähän järjestelmään, joten ne rahat pitäisi sitten rahoittaa jotenkin muuten.

Lisäksi se, että nekin ihmiset, jotka eivät nyt ymmärtämättömyyttään, tyhmyyttään tai ideologisuuttaan ole liittyneet kassaan, saataisiin mukaan tämän järjestelmän piiriin, voidaan käytännössä hoitaa kahdella tavalla.

1) Siirretään tehtävät KELA:an

2) Tehdään kassoihin pakkojäsenyys

Ensiksikään. En oikein usko, että niin suureen järjestelmäuudistukseen meillä olisi nyt rahkeita, että Kela nämä tehtävät ottaisi haltuun. Meillä on erittäin huonoja kokemuksia tällaisista suurista tehtävämuutoksista. mm. toimeentulotuen siirto kunnilta Kelalle, joka oli siis huomattavasti paljon pienempi uudistus, mitä tämä tulisi olemaan.

Toiseksi. Tällä hetkellä työttömyyskassat kilpailevat toisiaan vastaan palvelutasossa, hinnoissa ja ihan kaikessa toiminnassaan. Ja tämäkö kilpailu nyt sitten on pahasta ja pitäisi hävittää? Taas usein minusta tuntuu, (voin olla väärässä), että juuri nämä samat keskustelijat kaikissa muissa asioissa ovat kyllä huutamassa vapaan kilpailun ja markkinatalouden nimeen? Nytkö he ovatkin sitten siis sitä mieltä, että Kela olisikin parempi hoitamaan asioita kuin yksityinen sektori? En oikein usko.

En oikein myöskään lämpene kassojen pakkojäsenyyteen, sillä haluaisin ennemmin luottaa siihen, että ihmiset voisivat edelleen itse tehdä omaa elämäänsä ja talouttaan koskevia valintojaan.

Olisiko siis hyvä, että kaikki kuuluisivat ansiosidonnaisen piiriin? Kyllä

Pitäisikö järjestelmää muuttaa? Ei

Juuri nyt ollaan tilanteessa, että tässä ollaan huolissaan jostakin aivan muusta kuin työttömyysturvan tasosta ja yritetään korjata sellaista asiaa, mikä ei ole rikki. Vanha insinööriviisaus on, että ehjää polkupyörää ei kannata alkaa korjata.

Vielä sananen ansiosidonnaisen rahoituksesta. Usein kuultu väite on myös se, että kassoihin kuulumattomat ihmiset rahoittavat järjestelmää, mutta eivät saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Näin oli käsikirjoitettu mm. viime viikon Ylen ajankohtaisohjelma Marja Sannikka, Jossa väitettiin ansiosidonnaista työttömyysturvaa epäreiluksi, koska sitä maksavat kaikki, mutta kaikki eivät sitä saa. Tosiasiassa kassaan kuulumattomat eivät osallistu omilla työttömyysvakuutusmaksuillaan ansiosidonnaisen rahoitukseen lainkaan. Sakari Timonen todistaa tämän väittämän virheelliseksi omassa blogissaan.

Alla alussa lupaamani linkkejä, josta voi liittyä työttömyyskassoihin. Liittyäkseen työttömyyskassaan ei tule siis tietää mitään ainoastaan ammattiliiton jäsenillä tiedossa olevaa salaista lankapuhelin- tai faksinumeroa, vaan liittyäkseen voi ihan vain kirjoittaa googleen hakusanan ”liity työttömyyskassaan”. Tuohon hakusanaan, kun liittää vielä oman ammattialansa nimen, niin avot! Todennäköisesti voit liittyä työttömyyskassaan jo ihan ensimmäisestä googlen hakutuloksesta. Ei ole kovin hankalaa. Vai kuinka?

KOKO https://kokokassa.fi/tyottomyyskassan-jasenyys/

PAM https://www.pam.fi/tyottomyyskassa/kassan-jasenyys.html

TEHY https://www.tehytk.fi/fi/tietoa-kassasta/tyottomyyskassan-jaseneksi-liittyminen

JHL https://tyottomyyskassa.jhl.fi/jasenyys/jaseneksi-liittyminen/

FINKA https://finka.fi/liity-kassaan/

TYJ https://www.tyj.fi/tyottomyyskassat/jaseneksi-liittyminen/

JATTK https://www.jattk.fi/jasenyys/liity_jaseneksi

MMA https://jaseneksi.mma.fi/?gclid=CjwKCAiAqJn9BRB0EiwAJ1SztSr_8RoTDAkBIdtVRVRiGVdzJCBOlvBqo_gCo-1RdMJ_noFXnKswCBoCuYoQAvD_BwE

PRO http://www.prokassa.fi/fi/kassa/liittyminen.html

SUPER https://www.supertk.fi/jasenyys/

TEOLLISUUSLIITON KASSA https://teollisuuskassa.fi/jasenyys/jaseneksi_liittyminen/jasenhakemus/


Tässä artikkelissa suurena innoittajana on ollut Edunvalvojan Blogi, jossa Insinööriliiton Petteri Oksa kertoo työmarkkinakysymyksistä yrimekkäillä videoillaan. https://www.youtube.com/watch?v=W4vfLz-Ov0M

Share on facebook
Share on twitter

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Bannerikuva Kalle istuu ja Nero koira katsoo vieressä
Kuntavaalit
Kalle Mikkolainen

Vaalit siirtyivät, mitä mietteitä?

Vaalien siirrolla tulee varmasti olemaan vaikutuksia kaikkien puolueiden ja monien meidän ehdokkaiden vaalikampanjoihin. Kampanjan ja mainospaikkojen miettiminen on koko ajan ollut haasteellista. Moni ehdokas on joutunut miettimään päänsä puhki, mihin mainosjulisteita ja paikkoja kannattaa ostaa, jos mihinkään. Ehdokkaat ovat joutuneet suunnittelemaan kampanjoitansa pääosin sumussa. Kallista mainosjulistepaikkaa on ollut ikävä hankkia, kun kenelläkään ei ole ollut varmaa tietoa, saavatko ihmiset edes mainoksen näyttämisen aikaan ylipäätään kulkea kaupungilla.

LUE LISÄÄ »
digitalisaatio
Kalle Mikkolainen

Miksi meillä ei ole nettiäänestystä?

Suomessa ja maailmalla on kyetty tekemään digitaalisesti jo melkeinpä mitä tahansa. Tarvittaessa koodaajat saisivat meille tehtyä nettiin äänestysvaihtoehdoksi, vaikka sen Aku Ankan tai kirkkoveneenkin. Nettiäänestyksestä saataisiin varmasti myös tietoturvallinen ja teknisesti toimiva. Tekniikka ei ole tässä se suurin huoli ja este, miksi nettiäänestystä ei ole toteutettu. Kaikki, mikä on teknisesti mahdollista, ei ole kuitenkaan aina tarpeellista ja aina viisasta.

LUE LISÄÄ »
Kevyenliikenteenväylän liikennemerkki
Populismia
Kalle Mikkolainen

Liikennemerkkisoopaa ja hämmennystä

Minulle itselleni ei olisi tullut pieneen mieleenikään, että liikennemerkit edes voisivat olla jotenkin sukupuolittuneita, joiden vaalimisella taikka vaihtamisella voisi kenellekään olla mitään merkitystä. Aina oppii uutta. Tuntematonta sotilasta löyhästi lainatakseni ”Kui helvetin taval sitä voi oikke rakasta liikennemerkkei. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrä, mut kui helvetin taval liikennemerkkei”.

LUE LISÄÄ »
Korona
Kalle Mikkolainen

Onks pakko, jos en haluu?

80 vuotta sitten hälyytyssireenien huutaessa ihmisiä kehoitettiin siirtymään suojaan. Entä, jos 80 vuotta sitten Helsingin pommituksissa radion eetteriin oltaisi marssitettu oikeusoppineita selittämään, miten kehoitus mennä pommisuojaan ei ole nyt pakko, vaan suositus? Ei ole pakko mennä, jos ei halua? Okei. Eriasia, sillä pommien alle jääminen olisi ollut lähinnä yksittäisen oikeustaistelijan henkilökohtainen harmi, eikä sinne jäänyt olisi aiheuttanut harmia edelleen muille kuten koronatartunnan saanut tartuttamalla edelleen muita.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi