Yleinen ansiosidonnainen kaikille

kallemikkolainen.fi

Yleinen ansiosidonnainen kaikille

Eräät poliitikot, erityisesti Kokoomuksesta ovat ottaneet esille, että Suomeen tarvittaisiin kaikille yleinen ansiosidonnainen työttömyysturva. Tosin samat kokoomuspoliitikot ovat kyllä halukkaita leikkaamaan ja porrastamaan siitä niin paljon, että se ei olisi enää sen enempää ansiosidonnainen, kuin turvakaan. Jäljelle jäisi se yleinen.

Yleisen ansiosidonnaisen ajatus olisi siis se, että kaikkien, huolimatta siitä ovatko he ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan vai eivät, tulisi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Tämähän on sinänsä ihan mielenkiintoinen aihe, koska vielä vuosi pari sitten esimerkiksi Korona aiheutti paljon työttömyyttä ja lomautuksia ja silloin ainakin väitetysti joillekin tuli aivan täytenä yllätyksenä, että he eivät nyt saakaan kuin Kelan peruspäivärahaa, kun eivät ole ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan. Sen takia järjestelmää pitäisi nyt siis muuttaa, että kaikki sitä saisivat.

Olisiko hyvä, että jokaisella, jotka täyttävät nykyjärjestelmän mukaiset ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ehdot, olisi oikeus sitä saada? Totta kai olisi. Voi kunpa meillä olisikin sellainen järjestelmä, missä tämä olisi kaikille mahdollista? … (rumpujen pärinää) Mutta hei! Meillähän on jo sellainen järjestelmä!

Ihan jokaisella meistä palkansaajista on vaikka tänään mahdollisuus liittyä lukuisiin eri työttömyyskassoihin ja saada siitä kautta ansiosidonnaista päivärahaa. Työttömyyskassan jäsenyys ei vaadi ammattiliiton jäsenyyttä. Kassoihin, muihinkin siis, kun YTK:n työttömyyskassaan, voi liittyä, vaikka ei kuuluisi liittoon. Eli sinulla ei ole olemassa minkäänlaista ideologista syytä tai sidosta, jos et tykkää sellaisista sinun omia etujasi puolustavista järjestöistä, mitä ammattijärjestöt ovat. Usein on myös virheellisesti esitetty, että liitot jotenkin piilottelisivat tätä mahdollisuutta. Eivät piilottele. Keräsin tämän jutun alle lukuisia eri kassoja, johon voit liittyä, vaikka et liittyisi liittoon. Minulla meni noin viisi minuuttia aikaa googlettaa nuo linkit, joten eivät ne ainakaan mitenkään kovin hankalan takana piilossa ole olleet.

Minua hämmentää tässä keskustelussa myös se, että tätä asiaa pidetään nyt jotenkin sellaisena, että ihmiset olisivat juuri nyt tämän nimenomaisen asian suhteen jotenkin niin kyvyttömiä ja ymmärtämättömiä, että eivät osaisi kantaa vastuuta omasta elämästään ja taloudestaan, että he eivät kykenisi liittymään työttömyyskassaan, joita on siis tarjolla lukuisia eri vaihtoehtoja. Usein minusta tuntuu, voin olla väärässä, että juuri nämä samat keskustelijat kyllä ihan kaikissa muissa asioissa ovat huutamassa: holhousta! Kyllä ihmisellä pitää olla oikeus, vastuu ja vapaus tehdä omia valintojaan vaikkapa terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Nyt sitten juuri tämän asian suhteen pitäisikin järjestelmällä pakottaa siihen, että kaikki liitettäisiin sen piiriin?

Työttömyysetuuksien rahoituksesta on säädetty oma laki (555/1998). Lain mukaan valtio rahoittaa palkansaajan työttömyyspäivärahan perusosan. Siis sen peruspäivärahan osuuden, jota saavat kaikki työttömät riippumatta siitä ovatko he oikeutettuja ansiosidonnaiseen vai eivät. Ansiosidonnaisen päivärahan osuus rahoitetaan ihmisten maksamista työttömyyskassamaksuista (5,5 %) ja loput kerätään meiltä jokaiselta palkansaajalta, aivan jokaisesta palkkatilistämme työttömyysvakuutusmaksuina, josta osan maksaa työnantaja ja osan työntekijä.

Asiaa voi verrata eläkkeisiin, missä kansaneläkkeen ja takuueläkkeen eli ns. eläkkeen perusosan rahoittaa valtio, mutta ansioihin perustuvan työeläkkeen osuuden rahoittaa palkansaaja ja työnantaja työeläkemaksuina. Myös samoin kuten eläkkeissä, enemmän palkkaa ja enemmän työttömyysvakuutusmaksua maksanut on oikeutettu suurempaan päivärahaan joutuessaan työttömäksi. Ansiosidonnainen työttömyyspäivärahaa ei rahoiteta valtion budjetista, joten minusta on kokoomukselta hieman outo edes avauksena, että sen leikkaamisella tai porrastamisella ylipäätään jotenkin voisi tasapainottaa valtion budjettia.

Palataan kuitenkin yleiseen ansiosidonnaiseen. Tällä hetkellä työttömyyskassan jäsenyydestä tulee siis miljoonia euroja tähän järjestelmään, joten jos ansiosidonnainen toteutettaisiin ilman työttömyyskassoja ja niiden jäsenmaksuja, nekin rahat pitäisi sitten rahoittaa jotenkin muuten. Ilmeisesti palkansaajan korkeampina veroina.

Jotta nyt nekin ihmiset, jotka eivät nyt ymmärtämättömyyttään, tyhmyyttään tai ideologisuuttaan ole liittyneet kassaan, saataisiin mukaan tämän järjestelmän piiriin, voitaisiin käytännössä hoitaa kahdella tapaa:

1) Siirretään tehtävät KELA:n hoidettavaksi
2) Tehdään työttömyyskassoihin pakkojäsenyys

Ensiksikään en oikein usko, että niin suureen järjestelmäuudistukseen meillä olisi juuri nyt rahkeita, että Kela nämä tehtävät ottaisi haltuun. Meillä on erittäin huonoja kokemuksia suurista tehtävämuutoksista. mm. toimeentulotuen siirto kunnilta Kelalle, joka oli siis huomattavasti paljon pienempi uudistus, mitä tämä tulisi olemaan.

Toiseksi, tällä hetkellä työttömyyskassat kilpailevat toisiaan vastaan palvelutasossa, hinnoissa ja kaikessa toiminnassaan. Ja tämäkö kilpailu nyt sitten onkin pahasta ja pitäisi hävittää? Taas usein minusta tuntuu, voin olla väärässä, että juuri nämä samat keskustelijat ovat kaikissa muissa asioissa kyllä huutamassa vapaan kilpailun ja markkinatalouden nimeen? Nytkö he ovatkin sitten siis sitä mieltä, että Kela olisikin parempi hoitamaan asioitamme kuin yksityinen sektori? En oikein usko.

En oikein itse myöskään lämpene kassojen pakkojäsenyyteen. Haluaisin ennemmin yhä edelleen luottaa siihen, että ihmiset voisivat ihan itse tehdä omaa elämäänsä ja talouttaan koskevia valintojaan.

Olisiko siis hyvä, että kaikki kuuluisivat ansiosidonnaisen piiriin? Kyllä. Pitäisikö järjestelmää muuttaa? Ei

Juuri nyt ollaan tilanteessa, että tässä ollaan huolissaan jostakin aivan muusta kuin työttömyysturvan tasosta ja yritetään korjata sellaista asiaa, mikä ei ole rikki.

Niille, jotka ajattelette, että pelkkä työttömyyskassajäsenyys riittää ja ehkä jopa toivotte ammattiyhdistysliikkeen kaatumista, sanon, että, kannattaa varoa mitä toivoo, sillä se saattaa toteutua. Mikäli työntekijän järjestäytymisaste laskee tarpeeksi pieneksi ja jos mitään ei tulisi tilalle, joutuisimme neuvottelemaan itse henkilökohtaisesti kaikista työsuhteeseemme liittyvistä asioista. Ihan kaikista. Inflaation kattavista palkankorotuksista, ylityökorvauksista, lomarahoista, sairausajan palkasta, palkallisesta vapaasta sairaan lapsen hoitoon, äitiys- ja isyysvapaan korvauksesta. Työntekijän sairausajan palkka on yksi niitä harvoja edellä mainittuja asioita, joista on säädetty suoraan laissa. Sekin on lähes järjestäen kaikissa työehtosopimuksissa sovittu työntekijän kannalta lakia paremmin.

Seuraavaksi alussa lupaamani linkkejä, josta voi liittyä työttömyyskassoihin. Liittyäksesi työttömyyskassaan sinun ei tule siis tietää mitään ainoastaan ammattiliiton jäsenillä tiedossa olevaa salaista lankapuhelin- tai faksinumeroa, vaan liittyäkseen voi ihan vain kirjoittaa googleen hakusanan ”liity työttömyyskassaan”. Tuohon hakusanaan, kun liittää vielä oman ammattialansa nimen, niin todennäköisesti voit liittyä työttömyyskassaan jo ihan ensimmäisestä googlen hakutuloksesta. Ei kovin hankalaa. Vai kuinka?

Huomautettakoon vielä, että jotka olette siinä käsityksessä, että YTK olisi edullisin vaihtoehto työttömyyskassaksi, niin ei ole. Esimerkiksi oman littoni insinööriliiton työttömyyskassan suorajäsenyys on 63e vuodessa, kun YTK:n vastaava on 99e.

KOKO https://kokokassa.fi/tyottomyyskassan-jasenyys/
PAM https://www.pam.fi/tyottomyyskassa/kassan-jasenyys.html
TEHY https://www.tehytk.fi/fi/tietoa-kassasta/tyottomyyskassan-jaseneksi-liittyminen
JHL https://tyottomyyskassa.jhl.fi/jasenyys/jaseneksi-liittyminen/
FINKA https://finka.fi/liity-kassaan/
TYJ https://www.tyj.fi/tyottomyyskassat/jaseneksi-liittyminen/
JATTK https://www.jattk.fi/jasenyys/liity_jaseneksi
MMA https://jaseneksi.mma.fi/?gclid=CjwKCAiAqJn9BRB0EiwAJ1SztSr_8RoTDAkBIdtVRVRiGVdzJCBOlvBqo_gCo-1RdMJ_noFXnKswCBoCuYoQAvD_BwE
PRO http://www.prokassa.fi/fi/kassa/liittyminen.html
SUPER https://www.supertk.fi/jasenyys/
TEOLLISUUSLIITON KASSA https://teollisuuskassa.fi/jasenyys/jaseneksi_liittyminen/jasenhakemus/

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen
Työttömyysturva
Kalle Mikkolainen

Taas huudatetaan kansaa

Aika ajoin meitä muistutetaan työttömien lähtökohtaisesta laiskuudesta ja tämän laiskuuden mahdollistavista ylisuurista tuista. Niin tänäänkin ja tänäänkin virheellisesti.

LUE LISÄÄ »
Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen
Työehtosopimukset
Kalle Mikkolainen

Ehjää särkemässä

Sen minä olen tässä kuitenkin oppinut, että mikä kerran on rikki särjetty, sitä ei koskaan täysin ennalleen saada. #KalleMikkolainen

LUE LISÄÄ »
Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen
Rasismi
Kalle Mikkolainen

En ole rasisti mutta

Hallituksen rasismitiedonanto sisälsi ihan hyviäkin elementtejä. Kokonaisuutena tiedonanto oli kuiteinkin kuin tiedonanto aidasta, joka sisälsi kattavasti tietoa aidan seipäästä. #KalleMikkolainen

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi