Yksittäistapaus

Yksittäistapaus

Vapunaaton hengenvaarallisesta kaahailusta juhlakansan keskellä Helsingin ydinkeskustassa epäillään 33-vuotiasta miestä. Poliisin tiedotteen mukaan miestä epäillään alustavasti törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, vammantuottamuksesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta.

Olen itsekin melko vakuuttunut siitä, että mikäli kyseessä olisi ollut tummaihoinen kuski, joka olisi kiinniotettaessa huutanut Allahia, niin voi sitä perussuomalaisten somerummutuksen määrää ja valitusta siitä, olemmeko Ruotsin tiellä? Vastuuseen haettaisiin nyt aivan varmasti pääministeriä myöten kaikkia mahdollisia tahoja ja Helsinkiin järjestettäisiin mitä ihmeellisempiä kulkueita. Nyt kun on osoittautunut, että kuski onkin ollut perussuomalaisen puolueen jäsen ja valtiohallinnon virkamies, joka on huutanut Jumalaa ja Jeesusta, voisimme kysyä olisiko liikaa vaadittu, jos perussuomalaiset voisivat pysyä siellä tiellä ylipäätään, olipa se heidän tiensä sitten Suomen tai Ruotsin tie?

En kuitenkaan kysy, sillä tosiasiassa tämä asia ei koske perussuomalaista puoluetta sen enempää kuin mitään muutakaan puoluetta. Sillä onko tämän surullisen teon taustalla perussuomalaisen puolueen jäsen vai, ei ole mitään merkitystä.

Ristiriitaisen tästä asiasta tekee toki se, että perussuomalaiset ovat omissa puheessaan ja retoriikassaan vuosia käyttäneet tehokeinonaan sitä, että joku ryhmä, yleensä maahanmuuttajat olisivat yliedustettuna jossakin rikostilastoissa ja siksi asialle pitäisi sitten jotakin tehdä, tietysti kollektiivisesti koskien kaikkia maahanmuuttajia. Perussuomalaiset ovat vuosia pilkanneet mediaa ja oikeuslaitosta sitä, että suomalainen oikeusvaltio käsittelee kutakin tapausta omana yksittäisenä tapauksenaan.

Ihan jokainen väkivaltatapaus on liikaa. Mutta kyllä, ihan jokainen tapaus on oma yksittäistapauksensa. Miksi? Niin se oikeusvaltio vaan toimii. Jokainen rikoksentekijä vastaa lain edessä yksilönä vain ja ainoastaan itse tekemästään rikoksestaan, ei kenenkään muun. Maahanmuuttaja ei ole tässä mikään poikkeus, sen enempää kuin perusuomalainen puolue ei ole vastuussa yksittäisen jäsenensä tekemästä rikoksesta. Kääntäen toisinpäin, rikoksen tekijä on vastuussa tekemästään rikoksestaan, mutta hän ei ole vastuussa yhdenkään toisen samaan viiteryhmään kuuluvien tekemistä rikoksista, olipa se viiteryhmä sitten muslimi, kristitty, kiharahiuksinen, tummaihoinen, valkoihoinen, perussuomalainen, vasenkätinen tai mersukuski.

Aivan samoin rattijuopumustilastoissamme keski-ikäinen valkoihoinen mies on vuodesta toiseen kirkkaasti yliedustettuna. Silti kenellekään ei ole juolahtanut pieneen mieleenkään ehdottaa asian korjaamiseksi sitä, että kaikilta meiltä keski-ikäisiltä valkoihoisilta miehiltä tulisi kollektiivisesti ottaa ajokortti pois. Suomessa on aika monta meitä keski-ikäistä valkoihoista miestä, jolla ei ole mitään tekemistä Esplanadilla vappuaattona mahdollisesti päihtyneenä autolla kaahaamisen kanssa.

Kaikista ilmiöstä ja asioista pitää voida puhua, mutta puhujilla pitäisi myös olla vastuu sanomisistaan ja niiden seurauksista aivan samoin, kun rikoksen tekijällä itsellään on vastuu hänen itsensä tekemistä rikoksista. Suomen kansalaisella ei ole yhtään sen suurempaa oikeutta myöskään tehdä tässä maassa rikoksia kuin maahanmuuttajalla tai päin vastoin.

Siksi toivonkin, että perussuomalaiset lopettaisivat nyt viimeistään rasistiset puheensa siitä, että joku viiteryhmä olisi yliedustettuna jostain rikoksesta olipa viiteryhmä sitten ihonväri, kansalaisuus, uskonto tai mikä hyvänsä. En kuitenkaan pidätä hengitystäni.

Esplanadin tapauksessa kyse on yksittäisen ihmisen henkilökohtaisesta tragediasta. Itse en suostu kutsumaan päihtyneenä ajamista onnettomuudeksi, vaan kutsun sitä rikokseksi. Onneksi hommassa ei käynyt kuitenkaan pahemmin. Kaikki ainekset hyvin suureen vahinkoon olivat olemassa. Kun tuntee alueen ja ajattelee mersun matkaa kaasupohjassa Helsingin pohjoisrannasta Esplanadille vappuaattona, jolloin Kauppatorin Manta oli juuri saanut lakkinsa ja väkeä oli alueella hurjan paljon jalkaisin liikkeellä. Joka tapauksessa teon tekijällä on pitkä tie edessään, jotta saa itsensä kuntoon. Uraansa ei ehkä koskaan. Surullista. Toivon silti tälle kaverille vilpittömästi kaikkea hyvää ja sitä, että hän saisi vielä elämänsä kuntoon.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Sosiaaliturva
Kalle Mikkolainen

Ne liian avokätiset tuet

Jos sosiaaliturvaamme olisi niin antelias ja avokätinen, mitä sen väitetään olevan, miten on mahdollista, että Suomi saa jatkuvasti sapiskaa Euroopan neuvostolta suomen sosiaaliturvan liian alhaisesta tasosta?

LUE LISÄÄ »
Työllisyys
Kalle Mikkolainen

Milloin on torijuhlat?

Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana Suomen työllisyysaste on noussut kaikkien aikojen ennätykseensä. Suomi on noussut kokoaikaisten työllisyydessä pohjoismaiden kärkeen, ja Suomen kilpailukyky on niin ikään kohentunut kohti maailman kärkeä. Missä ovat otsikot? Missä pidetään torijuhlat?

LUE LISÄÄ »
Rusinoita pullasta
Kalle Mikkolainen

Mallilla päähän soveltuvin osin

Kun Nalle Wahlroosit ja Juhana Vartiaiset vaativat Suomeen työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista, koska Ruotsissakaan sitä ei kuulemma ole, he tuskinpa kuitenkaan vaativat Suomeen Ruotsin mallia.
He vaativat vain työehtosopimusten yksiselitteistä poistamista. Itse en ainakaan ikinä ole nähnyt, että he esittäisivät mitään tilalle, eivät ainakaan Ruotsin mallia.

LUE LISÄÄ »
Ammattiyhdistys
Kalle Mikkolainen

AY ei kiusaa reilusti toimivia työntekijöitä ja yrityksiä

Kovimmat puheet tahtoisivat, että Hakaniemen ammattiyhdistysten linnakkeet suljettaisiin ja asia varmistettaisiin kakkosnelosilla ja kuuden tuuman nauloilla oviin. Toivoisin kuitenkin ammattiliittojen alasajovaatimuksia esittävien esittävän tälle jotakin muita perusteluja kuin että ammattiyhdistysliikkeistä olisi työntekijälle itselleen haittaa.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi