Muistan oman kuntavaalikampanjani aikana, kun eräs kansalainen tuli Malmin torilla sanomaan, että minun täytyisi ensin laittaa kaupungin asiat kuntoon ja sitten hän kyllä äänestäisi minua. Haastava tehtävä, muuta yritetään kovasti – vastasin tälle kansalaiselle.
Usein meille politiikassa vaikuttaville ihmisille esitetään, että kaikki ne siellä vain omaa etuaan ajavat, eikä mitään vaalilupauksia edes yritetä pitää. Mielikuvahan sinänsä ei voi olla koskaan väärä. Se on juuri niin totta kuin esittäjän mielikuva voi olla, sillä se on hänen omansa.
Minulla itselläni ei ole koskaan ollut tällaista mielikuvaa. Ei edes kilpailevien puolueiden osalta. Uskon näin, että kyllä jokainen puolue pyrkii aivan aidosti ajamaan omaa asiaansa, eikä ensisijaisesti pettämään äänestäjiänsä. Kokonaan toinen juttu on, miten he ajamissaan asioissa onnistuvat. Hallitusohjelma on aina kompromissi. Niin kauan, kun tässä maassa yksikään puolue ei saa kannatusta, joka antaa mandaatin yli 50 prosenttiin eduskuntapaikoista, yksikään puolue ei pysty yksin sanelemaan, mitä tehdään. Useimmin käykin niin, että monipuoluejärjestelmämme takia suurin puolue onnistuu pitämään vaalilupauksensa. Jos ei aina aivan kokonaan, niin usein ainakin osittain.
Antti Rinteen vappusatasesta on tullut mediassa lähes poliittisen valehtelun symboli. Eri mediat tuovat asiaa säännöllisin välein esille ja kilpailevien puolueiden edustajat levittävät viestiä sosiaalisessa mediassa. Tähän päivään mennessä en ole huomannut yhdenkään toimittajan tai median tarkistaneen sen enempää tämän vaalilupauksen faktoja, kuin myöskään tuoneen esille, että se on jo toteutunut kokonaisuudessaan ja jopa ylikin.
Mitä Antti Rinne lupasi? SDP:n silloinen puheenjohtaja Antti Rinne sanoi vappupuheessaan 2018 seuraavasti: ”100 euroa lisää nettona kuukaudessa alle 1 400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla”. Esitystä arvosteltiin muun muassa sen hintalapun vuoksi ja vaalilupaus nimettiin hyvin pian pilkallisesti vappusataseksi. Rinteen vappupuhe 2018 on edelleen netissä luettavissa kokonaisuudessaan. Voit halutessasi lukea sen tästä.
Yksikään media ei ole tähän mennessä kertonut, että sataa euroa kuukaudessa ei koskaan luvattukaan antaa kerralla, ei edes yhden vaalikauden aikana vaan useamman vuoden ohjelmalla.
Miten tämän lupauksen sitten kävi? Antti Rinteen SDP sai hallitusohjelmaansa läpi korotukset takuu- ja kansaneläkkeisiin. Heti hallituksen aloittaessa eli vuoden 2020 alusta takuueläkkeen määrä nousi 50 euroa ja kansaneläkkeen täysi määrä 34 euroa. Tämän jälkeen on totutettu vuosittain indeksikorotukset. Lisäksi hallitus toteutti Ukrainan sodan ja sen vaikutusten aiheuttaman äkillisen hinnan nousun vuoksi ylimääräisen indeksikorotuksen elokuun 2022 alusta alkaen. Tämä nosti eläkkeiden lisäksi myös muita kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia.
Joku saattaa yrittää sanoa, että nuohan ovat pääosin vain indeksikorotuksia, eivätkä hallituksen päätösperäisiä eläkkeiden korotuksia ja ne olisivat tulleet muutenkin. Hän on tietysti osittain oikeassa, mutta vain osittain. Sanojalta nimittäin unohtuu, että voidaan ne ottaa poiskin.
Kun edellinen Sipilän hallitus toteutti säästötoimiaan, yksi sen merkittävimpiä ja melko vähän uutisoituja toimia olivat eläkeindeksijäädytykset, jotka tehtiin Sipilän hallituksen toimesta joka vuosi. Indeksijäädytys tarkoitti sitä, että mitkään kansaneläkeindeksiin sidotut tuet eivät nousseet lainkaan, vaikka elinkustannukset nousivat. Tämä koski kansaneläkettä, takuueläkettä ja kaikkia muitakin etuuksia, jotka ovat sidottuja kansaneläkeindeksiin. Tällaisia ovat muun muassa vammaisetuudet, sairausvakuutuslain mukaiset vähimmäispäivärahat, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja lapsikorotus. Sipilän hallituksen aikana, kansaneläkeindeksi jäädytettiin kokonaista neljäksi vuodeksi. Jäädytyksen lisäksi Sipilän hallitus leikkasi indeksiä vuosina 2015 ja 2017.
On varmasti totta, että nyt Sanna Marinin hallituksen toimesta toteutetut indeksikorotukset eivät riitä kompensoimaan kaikkea Ukrainan sodan vuoksi ja energian hinnasta johtuvaa elinkustannusten äkillistä nousua, mutta on se ainakin minun mielestäni parempi kuin indeksijäädytys ja -leikkaus.
Kokoomus on esittänyt omassa vaihtoehtobudjetissaan leikkauksia lähes kaikkeen ja heidän ehdotuksessaan mm. tukien indeksit tulisi palauttaa vuoden 2019 tasolle. Kokoomuksen vaihtoehto perustuu leikkauksista huolimatta edelleen sekin vahvaan lisävelanottoon, sillä he ehdottavat leikkausten kanssa samaan aikaan miljardin veron kevennyksiä painottuen suurituloisimpiin.
Kyllä niitä vaalilupauksia myös onnistutaan pitämään. Mikäli kannatusmittaukset pysyvät ja toteutuvat ensi kevään eduskuntavaaleissa, kokoomus on suurin puolue. Uskon vilpittömästi, että myös kokoomus kyllä yrittää toteuttaa omat vaalilupauksensa. Kun Antti Rinne onnistui pitämään vaalilupauksensa uskon, että valtaan päästyään siinä saattaa onnistua myös kokoomus.