Julkisten palveluiden kohdalla vertaillaan usein sitä, että yksityinen sektori toimii niin ja niin paljon tehokkaammin. Ulkoistettujen palveluiden ajautuessa ongelmiin levitellään käsiä ja yksityiseltä sektorilta todetaan hyvin nopeasti, että ongelmat johtuvat siitä, että kunnilla ei ollut osaamista kilpailuttaa palveluitaan. Tässä on tietysti valitettavasti joskus perääkin, koska kilpailutuksissa sattuu joskus virheitä.
Asia ei ole silti ihan niin mustavalkoinen. Kenen vika on silloin, jos yksityinen palveluntuottaja ei noudata sopimusta ja palvelu ei toimi vaaditulla tavalla? Tai kuka vastaa palvelusta silloin, jos palveluntuottaja joutuu vaikeuksiin tai jopa konkurssiin? Niinpä. Ainoastaan silloin, kun palveluntuottaja noudattaa sopimusta, mutta palvelu ei sittenkään toimi, ollaan aidosti tilanteessa, jossa kaupunki on tehnyt omien asukkaidensa, eli sinun kannaltasi kelvottoman sopimuksen. Eli palveluntuottajan sopimus pitää, mutta palvelu ei toimi. Silloin vika on sopimuksen tehneiden valmistelijoiden ja lopulta viranhaltioiden. Tätäkin joskus valitettavasti tapahtuu. Siksi kaupunki tarvitseekin vahvaa ja läpinäkyvää hallintoa, sekä hankintaosaamista.
Yritysmaailmassa ulkoistamisen yhteydessä puhutaan usein aina ensin säästöistä. Niitä syntyy yritysmaailmassa ulkoistajalle vain, jos koko ulkoistusprosessi on tehty todella hyvin ja huolellisesti. Yritys, joka ulkoistaa toimintoja mielessään vain kustannusten säästäminen, löytää itsensä melko usein siitä joukosta, jonka ulkoistaminen ei ole tuottanut tavoiteltua tulosta.
Kaupungin ei pidä ulkoistaa sen keskeisimpiä tehtäviään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuntien ja kaupunkien tulisi tehdä aivan kaikkea itse ja etteikö kaupunki voisi ostaa palveluita yksityiseltä sektorilta. Kaupungin pitää ja kannattaakin ostaa palveluita tahoilta, jotka pystyvät asian kokonaistaloudellisimmin, tehokkaimmin ja parhaiten toteuttamaan. Kaupunki ostaakin paljon palveluita yksityiseltä sektorilta, mutta kokonaisulkoistuksia sen sijaan kaupungin ei pidä keskeisistä toiminnoistaan tehdä, sillä kaupunki ei voi ulkoistaa vastuutaan. Mikäli palvelua tuottava yritys joutuu ongelmiin, viimekädessä palvelusta vastaa aina kaupunki. Tässä on juuri se iso ero, jota yksityisen ja julkisen sektorin palveluita vertailtaessa ei usein haluta nähdä.
Haluan, että helsinkiläiset voivat luottaa siihen, että kaupungissa toimitaan aina heidän parhaaksi. Helsingin kaupungin työntekijät ja sen kumppaniyritykset ovat kaupungin asukkaita, eli sinua varten. Onnistuakseen Helsinki tarvitsee:
- reilut ja oikeudenmukaiset työehdot
- hankintaosaamista
- yritysyhteistyötä
- osaamista koko hyvinvoivalta Helsingin kaupungin henkilöstöltä