Kansanedustaja Pia Kauma (kok) koki työttömyyden lannistavana ja ryhtyi lehtien palstoilla työttömyyden kokemusasiantuntijaksi. Kauma kertoo Uusi-Suomen jutussa, että työttömyyskorvaus ei ollut suuren suuri. ”Se ei ollut mikään hirvittävä summa, josta ihmisten kannattaisi olla kateellisia”.
Somepalstoilla häntä pilkattiin, osin toki aivan aiheestakin, sillä aivan täysiveriseksi työttömyyden kokemusasiantuntijaksi häntä nyt ei voida suoralta kädeltä tituleerata. Tavalliselle työttömäksi joutunelle sukankuluttalle tarjolla olevan ansiosidonnaisen päivärahan sijaan Kauma nosti omalla työttömyysjaksollaan kansanedustajan sopeutumisrahaa 1684,50 euroa nettona kuukaudessa. ”Sillä tuli toimeen, koska oli pakko” -sanoi Kauma.
Kansanedustajan sopeutumisraha on minimissään 2100e/kk miinus verot. Tuohon ansiosidonnaisen päivärahan tasoon päästäkseen työttömäksi joutuneella on täytynyt olla noin 5 000e kuukausiansiot. Tätä ei voida laskea aivan tarkkaan, koska ansiosidonnaisen määrittelyyn vaikuttaa moni asia. mm huollettavien lasten määrä, mutta suuruusluokka, missä liikutaan, on suunnilleen tuo. Mikäli puhutaan työttömän peruspäivärahasta, Pia Kaumalle maksettu korvaus on siihen nähden noin nelinkertainen.
Kansanedustajan sopeutumisraha poikkeaa monessakin suhteessa tavallisille palkansaajille työttömyyden kohdatessa tarjolla olevasta ansiosidonnaisesta päivärahasta. Tavallinen ansiosidonnainen päiväraha on Suomessa kestoltaan maksimissaan 300-400 päivää kun taas kansanedustajan sopeutumisrahaa maksetaan nykyään 1-3 vuotta sen perusteella, kuinka kauan edustatoimi on kestänyt. Kolme vuotta eduskunnassa istunut voi saada sopeutumisrahaa korkeintaan vuoden. Kaksi kautta eduskunnassa ollut saa tukea kaksi vuotta ja vähintään 15 vuotta eduskunnassa ollut voi saada tukea 3 vuoden ajan. Sopeutumisrahaa nostava ex-kansanedustaja ei kuitenkaan voi samaan aikaan mennä ansiotyöhön ja edelleen nostaa myös sopeutumisrahaa. Nykyisellä systeemillä myös sopeutumisrahaa nostavan pääoma- ja ansiotuloja valvotaan 65 vuoden iän täyttämiseen asti. Ennen systeemi oli kansanedustajan sopeutumiseläkkeen nimellä ja sitä maksettiin ja maksetaan yhä muutamalle kymmenelle entiselle kansanedustajalle aina eläkeikään saakka.
Hallitus poisti tavallisilta kansalaisilta eläkeputken syksyllä 2020, mutta kansanedustajien sopeutumisrahaa se ei koskenut. Jos kansanedustaja on sopeutumisrahan päättyessä täyttänyt 59 vuotta, sopeutumisrahaa voidaan edelleen maksaa aina 65 ikävuoteen asti, jonka jälkeen ex-kansanedustajalle, kuten kaikille muillekin, aletaan maksamaan eläkettä.
Suurin ero on ehkäpä kuitenkin tukien vastikkeellisuudessa. Mikäli tavallinen sukankuluttaja on työttömänä vuoden tai viimeistään yli kaksi vuotta, hänelle mitä todennäköisemmin tarjotaan (luetaan pakotettaan) te-keskuksen taholta ainakin jotakin työllistämistoimia. Kansanedustajan sopeutumisrahaa saadakseen ei edellytetä edes ilmoittautumista työvoimatoimistoon työttömäksi työnhakijaksi, mikä on ensimmäinen aivan ehdoton perusedellytys minkä tahansa työttömyysetuuden maksamiselle. Työttömyysturva on siis vastikkeellista kaikille meille tavallisille kansalaisille toisin kuin meille on vuosia lehtien palstoilta annettu ymmärtää. Kansanedustajan sopeutumisraha taas ei sitä ole.
Pia Kaumaa ei parhaalla tahdollakaan voida ehkä tituleerata työttömyyden kokemusasiantuntijaksi, mutta vasemmistolaiset ystäväni, älkää silti lynkatko häntä! Me tarvitsemme juuri hänen kaltaisiaan lisää eduskuntaan. Vaikka he eivät ehkä ole kohdanneetkaan työttömyyden kurimusta aktiivimalleineen läheskään täysimääräisenä, minusta on silti upeaa, että kun ihmistä on hieman maailma ravistellut ja vetänyt kölin alta, niin hän on alkanut ajattelemaan asioita myös toiselta kantilta. Minusta olisi vain hienoa, että nimenomaan kokoomuksessa sisällä alkaisi kuulumaan lisää Pia Kauman kaltaisia ääniä.
”En hyväksy pelkkää keppipolitiikkaa enkä sitä, että ansiosidonnaisen päiviä lyhennetään tai edes porrastetaan, ellei tehdä merkittäviä parannuksia siihen, miten autetaan työttömäksi joutuvia.”
Pia Kauma | US 24.7.2021 (Tämä on lyhennelmä jutusta, joka on julkaistu alun perin 11.6.2020 Uuden Suomen 200 kansanedustajaa -sarjassa. Lue tilaajille tarkoitettu laajempi juttu tästä linkistä.