Tuhannen ja yhden tarinan taikahylly

kallemikkolainen.fi

Tuhannen ja yhden tarinan taikahylly

Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset julkistivat taas viime viikolla omat vaihtoehtobudjettinsa. Ne olivat kuin copy ja paste, eli käytännössä samat kuin viime ja sitä edelliseltä vuodelta vain kansilehden vuosiluku päivitettynä. Kirjoitin asiasta jo viime vuonna, joten voitte lukea asiasta tästä. Itse en viitsinyt edes kopioida viimevuotista tekstiäni, koska uudelleen käytetty linkki ajaa aivan saman asian.

Oppositiopuolueiden vaihtoehdoista yhteenvetona: perussuomalaiset leikkaisivat maahanmuutosta, kehitysavusta ja Yleisradiosta ainakin niin kauan, kun sen esittämä ohjelmasisältö ei ole heidän pirtaansa riittävän yksipuolista ja arvokonservatiivista. Kokoomus leikkaisi jälleen työttömiltä, vähäosaisilta, asumis- ja toimeentulotuen saajilta sekä palkansaajan ansioturvasta. Vastaavasti kokoomus toteuttaisi veronkevennyksiä, jotka auttaisivat meitä tavallisia pieni -ja keskituloisia hyvin vähän, jos lainkaan, mutta eniten jo ennestään rikkaita ja kaikkein hyväosaisimpia.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetista voi sanoa yhteenvetona seuraavaa: Olipa kyseessä sitten maailmanlaajuinen pandemia, sota Euroopassa, taloudellinen taantuma, nousukausi, suurtyöttömyys tai työvoimapula, kokoomuksen lääke talouden ja työllisyyden parantamiseksi on aina yksi ja sama: työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkaus.

Vasemmistopuolueita on joskus moitittu siitä, että he näkevät jossain olevan taikaseinän, josta voi tarvittaessa nostaa rahaa valtion velkaantumisesta piittaamatta. Kokoomus ilmeisesti näkee jossain olevan taikahyllyn, millä tilanteessa kuin tilanteessa istuu odottamassa aina pätevää työvoimaa yritysten käyttöön, kunhan vain älyäisimme leikata tarpeeksi paljon työttömyysturvaa.

Silloin kun tulee taas talouden laskusuhdanne, työntekijän irtisanomissuojaa tulisi heikentää, tai mielellään poistaa se kokonaan, jotta nämä osaajat saisi viskata mahdollisimman helposti takaisin hyllylle odottamaan parempia aikoja, mutta työttöminä he eivät saisi olla milloinkaan. Mikäli kokoomuksen meille esittämät työnvastaanottamisen kannustinloukut poistettaisiin hylly olisi täynnä työntekijöitä aina valmiina kuin partiopojat hyppäämään elinkeinoelämän palvelukseen, kilpailukykyisen palkan sijaan, vaikka pelkillä pähkinöillä.

Kyllä työnvastaanottamisen kannustinloukkujakin on, mutta mitkään todelliset sellaiset eivät liity liian avokätiseen työttömyysturvaan. Joskus itsekin työttömänä olleena tiedän, että jo pelkkä työttömyys itsestään ja, että työttömyyden kohdatessa tulot putoavat alle puoleen entisestä sekä tieto, että kello tikittää, eli ansiosidonnainen työttömyysturva on vain tilapäinen ja määräaikainen tuki antavat kyllä kannusteita kerrakseen hakea ja ottaa vastaan työtä. Ymmärrän toki, että kokoomuslainen kansanedustaja, jolla on itsellään turvanaan täysin vastikkeeton kansanedustajan sopeutumisraha, ei välttämättä tätä ymmärrä. Mitä kokoomuksen työllisyystoimiin tulee, kokoomus valitettavasti näkee ainoastaan, että jos se ei ole ikävää, toisin sanoen kurita työtöntä, se ei ole mikään työllisyystoimi ensinkään.

Tosiasiassa uskon, että en ole itse mikään poikkeuksellisen yksilö, vaan ylivoimainen valtaosa työttömäksi joutuneista ajattelee, kokee ja toimii samoin kuin minä aikanaan työttömänä olleena. Tiedättekö, että työllistymisessä ei ole koskaan mitään ikävää. Muistatko sen hetken, kun sait viimeisimmän työpaikkasi? Minä ainakin muistan. Se hetki ei ollut lainkaan ikävä, vaan se oli itseasiassa huippuhetki. Olen elämäni aikana saanut vastaanottaa useammankin työpaikan ja muistan ne hetket kaikki. Sillä se hetki, kun tulee valituksi hakemaansa työpaikkaan, ei ole lainkaan ikävä, vaan se on huippuhetki. Siitä haluaisi heti kertoa kaikille kavereille, mutta vielä pitää malttaa. Asiaan liittyy jopa kuin ripaus taikauskoa. Parempi pitää asia omana tietonaan ainakin niin kauan, kunnes nimet ovat paperissa ja muste on varmasti kuivunut. Aika montaa työpaikkaa olen elämäni varrella myös hakenut, enkä tullut tehtävään valituksi, mutta niitä hetkiä en montaakaan muista. En ole niitä hetkiä jäänyt kyllä sen paremmin paljon muistelemaankaan.

Kerron nyt toisen järisyttävän uutisen. Tätä taikahyllyä ei ole olemassakaan ja sinä et ole yksin. Työpaikan saaminen ja vastaanottaminen on sinun laillasi iloinen asia myös monille muille ihmisille. Se on sitä myös pitkäaikaistyöttömälle. Saattaapa se olla hänelle, jopa vielä iloisempi asia kuin sinulle. Vaikka yleisestä keskustelusta saattaisi toisin luulla, ylivoimainen suurin osa työttömistä eivät ole laiskoja, työtä vieroksuvia sossun elättejä, vaan hekin haluavat saada työtä ja palkan, millä tulla toimeen. Valtaosa pitkäaikaistyöttömistä eivät kulje kadulla mitenkään erityistä varovaisuutta noudattaen, etteivät he vain tulisi liukastuneeksi minkään avoimen työpaikan ovesta sisään.

Työttömyysturva ja yhteiskunnan turvaverkot ovat hyvä juttu olla olemassa, sillä ihan jokainen meistä, jopa sinä aina omilla toimeen tuleva saatat niitä joskus tarvita. Milloin seuraava taantuma tulee, en osaa varmuudella sanoa. Sen osaan kuitenkin sanoa, että kun se tulee, monen meistä ensimmäinen huolenaihe ei silloin ole valtion velan suhde bruttokansantuotteeseen, vaan ihan se oma toimeentulo. Mikäli jatkuvasti leikkaamme ja puramme yhteiskunnan turvaverkkoja, saattaa olla, että seuraavassa kriisissä niitä ei enää ole. En tiedä miten oikeistolainen identiteetti silloin kelpaisi yhteiskunnan turvaverkon asemasta, mutta ainakaan itse en tahtoisi sitä kokeilla.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Pride
Kalle Mikkolainen

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Helsinki Pride -tapahtuma ainoastaan ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi