Kävin oman peruskouluni aikanaan Tampereen Hervannassa. Näin suvivirren aikaan mieleeni palautui muisto, kun aikanaan päättelimme peruskoulua ja olimme hakeneet jatko-opiskelupaikkoihin kuka minnekin. Silloin Tampereella tavattiin sanoa, että Hervannan amiksen metallilinjalle ei pyritä, sinne joudutaan. Kaikella kunnioituksella metallityö on ja oli silloinkin arvokasta työtä. Minun tieni ei vienyt amiksen metallilinjalle, mutta minunkin ensimmäinen oikea työpaikkani oli Tampereen Lokomon teräsvalimo. Muistan kuitenkin, että myös Lokomon silloinen johto kiinnitti asiaan huomiota. Paikallisesta ammattikoulusta kun ei tullut ihan sellaista materiaalia ja työvoimaa, jota yritys olisi kaivannut. Yrityksessä kaivattiin ammatillisen koulutuksen metallityön kunnian palautusta.
Kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta ovat olleet yksimielisiä siitä, että Suomen väestön ikääntyessä Suomi tarvitsisi rutkasti lisää työperäistä maahanmuuttoa. Perussuomalaiset ovat tunnetusti tässä kulkeneet vastavirtaan. Perussuomalaisten edellisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan, Suomi voisi alkaa elää kuin Japani. Antaisimme vain väkemme harmaantua. Emme ottaisi ulkomaista työvoimaa, vaan tulisimme toimeen omillamme. Jos valtion rahat eivät riittäisi, kiristettäisiin vyötä. Eli toisin sanoen köyhdyttäisiin.
Tiesitkö, että vuonna 2022 Japanin valtionvelan osuus bruttokansantuotteesta oli OECD-maiden suurin, se oli 264 %. Se on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi Kreikan tai Italian valtionvelka. Meillä Suomessa on kauhisteltu Suomen 73 prosentin velkaantumisastetta ja ainakin vaalikeskustelujen perusteella Suomi pitäisi asettaa selvitystilaan. Jussi Halla-ahon mielestä pitäisi ilmeisesti lopettaa turhat velkapuheet ja puheet Kreikan tiestä ja siirtyä maailman velkaantuneimman maan, Japanin tielle. Vielä 90-luvun alussa kun Suomea koetteli historiamme pahin talouslama, Japani oli yksi niitä maita, mistä Iiro Viinanen kävi hattu kourassa pyytämässä Suomelle velka-apua. Paljon on vettä virrannut sittemmin Shinanojoessa. Japani on rajoittanut maahanmuuttoa, maan väestö on ikääntynyt ja sen seurauksena maasta on pikku hiljaa tullut maailman velkaisin valtio.
Perussuomalaiset ovat linjanneet, että he eivät tule osallistumaan hallitukseen, joka ei ratkaisevasti rajoita Suomeen kohdistuvaa taloudelle tai turvallisuudelle haitallista maahanmuuttoa. Hallitusneuvotteluista kantautuvien tietojen perusteella muut hallituspuolueet ovatkin kuunnelleet perussuomalaisia tarkalla korvalla.
Hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen mukaan Suomen kansalaisuuteen vaadittaisiin jatkossa 40 000 euron vuositulot. Oleskelulupaan vaadittaisiin 1 600 euron kuukausitulot. Aiemmissa keskusteluissa on tullut esille perussuomalaisten ja myös kokoomuksen suulla, että sosiaaliturvakin pitäisi tehdä kansalaisperusteiseksi. Toisin sanoen, maahanmuuttajien tulisi saada sitä kantasuomalaista vähemmän. Voisi oikeastaan todeta, että Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikessa kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea.
Tulorajat ilman valvontaa ovat turhia. Tulorajoja kierretään jo nykyisellä tasolla, ja työvoimapula koskee myös matalapalkka-aloja. Tulorajoihin keskittymällä ei siis ratkaista maahanmuuttajien palkalla toimeentuloa eikä tulevaisuuden haasteita Suomessa, jonka väestö ikääntyy, mutta maineen maahanmuuttajavastaisena maana sillä voi saavuttaa.
Esiin tulleet ulkomaalaisten työntekijöiden väärinkäytökset ovat omiaan aiheuttamaan Suomelle ja suomalaisille reilusti toimiville yrityksille vakavaa mainehaittaa. Heille, ulkomaalaisille työntekijöille, jotka me haluaisimme Suomeen me viestimme, että älä vaan tule tänne. Jos satut Suomeen koskaan tulemaankin, muista paikkasi. Tulet aina olemaan toisen luokan kansalainen. Karmeimmaksi lopuksi niljakkaat yritykset kusevat sinua linssiin.
Maahanmuuttopolitiikan on oltava järkevää myös työperäisen maahanmuuton osalta. Suomen rajat eivät tule menemään kiinni. Suomi ei voi eristäytyä, irtaantua maailmasta ja alkaa elämään omaa elämäänsä kuin jokin suljettu yhteisönsä. Maailmantalous on tänä päivänä globaali, halusimmepa sitä tai emme. Se asia on yhtä totta kuin, että maapallo on pyöreä, eikä tämä asia ole menossa pois perussuomalaisten pehmeillä puheilla väestönvaihdosta. Nämä puheet ehkä uppoavat asioista ymmärtämättömiin, mutta haitallista maahanmuuttoa niillä ei rajoiteta. Oikeastaan päinvastoin.
Mikään maahanmuutto mistään maasta, ihonväristä tai uskonnosta riippumatta ei ole kategorisesti haitallista. Ei maahanmuutto kuitenkaan mikään pelkästään jee-juttu ole. Olemme monesti kuulleet, miten elinkeinoelämä kertoo meille, että yritykset kyllä tietävät millaista työvoimaa he kulloinkin tarvitsevat. Totta varmasti tämäkin. Kuitenkin, jos tulee talouden laskusuhdanne, samat yritykset voivat antaa näille työntekijöilleen kenkää tuosta noin vaan. Silloin nämä työperäiset maahanmuuttajat ovatkin meidän yhteiskuntamme hoidettavina. Vai ajatteleeko joku oikeasti, että nämä maahanmuuttajat silloin vain lähtisivät kotiinsa, kun ovat ensin vuosia rakentaneet elämänsä tänne. Kenkää antaneet yritykset eivät ainakaan ole niitä, jotka näistä maahanmuuttajista jäisivät kovasti huolta kantamaan.
Uutisista on kantautunut tietoja, että muuttoliike Välimeren yli on tällä hetkellä vilkkaampaa kuin vuosiin. Afrikasta ja lähi-idästä kumiveneellä ihmissalakuljettajien matkassa matkaavalle on aivan yhden tekevää, näperteleekö Suomen hallitus maahanmuuttajien sosiaaliturvaan jotakin leikkauksia vai ei. Suomi on heille joka tapauksessa aina parempi vaihtoehto kuin jäädä Afrikkaan tai Lähi-Itään köyhyyden ja konfliktien keskelle.
Kun lähes kaikki maat kiristävät omaa maahanmuutopolitiikkaansa, osa pakolaisista tulee joka tapauksessa pyrkimään myös Suomeen. Koska heidän on pakko. Kun taas heillä, joilla on osaamista esimerkiksi hoitoalalle, on mahdollisuus valita. He saattavat kuunnella Suomen mahdollista tulevaa hallitusta ja seuraavaksi valita Suomen sijaan Norjan tai Saksan, ehkä Ruotsinkin.
Suomella on tällä hetkellä vielä varsin hyvä maine maailman onnellisempana kansana, vakaana ja reiluna pohjoismaana. Yrityselämästä jotkut jotakin ymmärtävät tietävät, että maine on työläs ja hankala rakentaa, mutta helppo menettää. Yrityselämä tietää myös sen, että kun maineen on kerran menettänyt, vielä työläämpi se on saada takaisin. Tällä hetkellä näen, että meidän mahdollinen tuleva hallitus tekee kaikkensa kustakseen keltaiseksi Suomen maineen maana, joka näyttää työperäiselle maahanmuuttajalle keskaria. Sinimusta hallitus näyttäytyy tällä hetkellä juuri niin tuhoisana, mitä sen ennakoitiinkin olevan.
Miettikääpä millainen etu saattaisi Suomelle ja suomalaisille yrityksille olla, jos Suomi saavuttaisi maineen Euroopan parhaana työnantajana, reiluna luotettavana maana, jossa työtä tekemään tuleva maahanmuuttaja voisi kokea itsensä tervetulleeksi asumaan, elämään, tekemään töitä ja juurtumaan tänne.
Tähän olisi melko helppoja ja yksinkertaisia keinoja. Kirjoitin tästä aiheesta jo aiemmin tässä kirjoituksessani. Alipalkkaukseen puuttumiseen olisi tarjolla keinoja esimerkiksi alipalkkauksen kriminalisointi ja ammattiliittojen kanneoikeus. Alipalkatun työvoiman käytöstä ei tällä hetkellä sanktioida oikeastaan mitenkään. Hyväksikäyttö ja alipalkkaus eivät tule ilmi, kun työntekijät eivät uskalla ilmoittaa epäkohdista.
Jos sattuisit nyt joutumaan onnettomuuteen, kumman hoitajan sinä haluaisit sinua auttamaan? Sellaisen, joka on halunnut tulla töihin Suomeen, vai sellaisen, kenellä ei ollut muuta vaihtoehtoa? Kumman haluaisit hoitamaan äitiäsi vanhainkotiin tai lastasi päiväkodissa? Miettikääpä sitä.