Suomen maaseutu tarvitsisi puolestapuhujansa

kallemikkolainen.fi

Suomen maaseutu tarvitsisi puolestapuhujansa

Suomen maaseutu ja maatalous tarvitsi oman puolestapuhujansa. Siellä olisi nyt tilaus ja keskustapuolueen mentävä aukko. Onko Timo Soini hereillä ja kenties virittää SMP:n vielä kerran?

Leikki leikkinä. Viimeisimmässä kannatusmittauksessa keskustapuolueen kannatus tippui yhdeksään prosenttiin. Keskustan kannatus oli ollut jo pitkään kymmenessä prosentissa, joten reilun prosentin pudotus tässä vaiheessa oli enää suuri ainoastaan psykologisessa merkityksessä kannatusluvun tipahtaessa historiallisesti yksinumeroiseksi. Sijoitus on tippunut vasemmistoliiton taakse ja vihreätkin hengittävät jo niskaan alle prosentin päässä.

Kuka olisi uskonut vielä vuonna 2015 Sipilän hallituksen aloittaessa, kun keskustan kannatus oli tukevasti yli 25 prosenttia?

Yleisesti tälle kannatuksen laskulle on pyritty hakemaan syytä sieltä, että Keskusta on mennyt mukaan vihervasemmistolaiseen hallitukseen ja sen kannatus olisi siksi romahtanut. Ihan kiva tarina, mutta se vaan ei pidä paikkaansa. Ihmisten muisti on lyhyempi kuin yksi vaalikausi. Tämäkin asia on pidemmän kehityksen tulos. Tällaista väittävät unohtavat ehkä tarkoituksellisesti sen, että Keskustan kannatus romahti jo aiemmin, Sipilän hallituksen aikana. Nykyisen Sanna Marinin hallituksen aikana se ei ole vain enää noussut tai palautunut, vaan sen sijaan tippunut vielä hiukan lisää.
Eikä muuten tällä menolla tule nousemaankaan. Nyt puolue on valinnut strategiakseen olla hallituksen sisäinen oppositio, joka jarruttaa ja äänestää hallituksen omia esityksiä vastaan koko ajan samalla selittäen olevansa yhteistyökykyinen. Tätä he eivät usko enää itsekkään.

Keskusta on edelleen selittänyt Sipilän hallituksen politiikan olleen parhautta. Ongelma oli heidän mielestään vain se, että äänestäjät eivät osanneet arvostaa leikkauksia, taksilakeja ja sitä, että kaikki toteutetut kurjistukset olisivat olleet meidän omaksi parhaaksemme.

Moni on ennustanut keskustapuolueen tuhoa ainakin niin kauan, kun minä muistan. Kasvukeskuksiin keskittyvässä maailmassa Suomen maaseudun asiaa ajava puolue on Euroopan mittakaavassa jo kummajainen. Lähes kaikista muissa Euroopan maista maaseudun puolueet ovat kadonneet tai vähintäänkin painuneet marginaaliin ainakin valtakunnan politiikassa jo aikapäiviä sitten. Suomessa keskusta on tähän saakka pitänyt pintansa oikeastaan siksi, että se on ollut oikeisto-vasemmisto-akselilla tasapainottava voima. Ei oikealla, ei vasemmalla vaan keskellä.

Keskustassa sisällä tiedetään kyllä, että juurisyy kannatuksen romahdukseen oli Sipilän hallitus, joka unohti, että keskustan tulisi olla tämä tasapainottava voima. Sen sijaan Sipilä veti leikkauslistoineen jopa Kokoomuksesta niin oikealta ohi, että moni keskustan kannattaja ei enää tunnistanut puoluetta omakseen. Kokoomuksessa hykerreltiin tyytyväisenä, kun keskusta hoiti heidän puolestaan likaisen työn ja myös ottivat vastaan sen aiheuttaman kannatuskurimuksen. Suuretkaan leikkaukset kun eivät juuri koskaan aiheuta värinää kokoomuksen kannatuksessa, sillä heidän kannattajansa usein tahtovat niitä.

Itse olen teollisuuskaupungissa syntynyt kaupunkilaispoika, mutta ymmärrän, että ruoka minunkin pöytääni tulee maalta. Maaseutu tarvitsee keskustapuoluetta. Keskustan ei ehkä kannattaisi tämän enempää käydä ideologista taistoaan vihreitä, eikä vasemmistoa vastaan. Heidän kannatuksensa ei nimittäin valu sinne. Se valuu tällä hetkellä lähinnä perussuomalaisiin. Jos olisin maaseudulla asuva, en välttämättä laskisi perussuomalaisten varaan, vaikka perussuomalaiset ovatkin sinänsä kaikkien sorrettujen ja päähän potkittujen purkautumisventtiili.

Olen toki nähnyt perussuomalaisilta moniakin ulostuloja siitä, mikä kaikki Suomessa ja sen maaseudullakin on pielessä, mutta en ainuttakaan konkreettista avausta tai ehdotusta asioiden parantamiseksi. Toivon, että Keskusta löytää vielä jostain sisäisen Alkiolaisuutensa tai mitä ikinä asia vaatiikaan ja palaa takaisin entistä vahvempana sillä maaseutu tarvitsee oman puolestapuhujansa. Ei perussuomalaisista heidän suurista puheistaan huolimatta siihen ole, valitettavasti.
#kallemikkolainen

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Sosiaaliturva
Kalle Mikkolainen

Ne liian avokätiset tuet

Jos sosiaaliturvaamme olisi niin antelias ja avokätinen, mitä sen väitetään olevan, miten on mahdollista, että Suomi saa jatkuvasti sapiskaa Euroopan neuvostolta suomen sosiaaliturvan liian alhaisesta tasosta?

LUE LISÄÄ »
Työllisyys
Kalle Mikkolainen

Milloin on torijuhlat?

Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana Suomen työllisyysaste on noussut kaikkien aikojen ennätykseensä. Suomi on noussut kokoaikaisten työllisyydessä pohjoismaiden kärkeen, ja Suomen kilpailukyky on niin ikään kohentunut kohti maailman kärkeä. Missä ovat otsikot? Missä pidetään torijuhlat?

LUE LISÄÄ »
Rusinoita pullasta
Kalle Mikkolainen

Mallilla päähän soveltuvin osin

Kun Nalle Wahlroosit ja Juhana Vartiaiset vaativat Suomeen työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista, koska Ruotsissakaan sitä ei kuulemma ole, he tuskinpa kuitenkaan vaativat Suomeen Ruotsin mallia.
He vaativat vain työehtosopimusten yksiselitteistä poistamista. Itse en ainakaan ikinä ole nähnyt, että he esittäisivät mitään tilalle, eivät ainakaan Ruotsin mallia.

LUE LISÄÄ »
Ammattiyhdistys
Kalle Mikkolainen

AY ei kiusaa reilusti toimivia työntekijöitä ja yrityksiä

Kovimmat puheet tahtoisivat, että Hakaniemen ammattiyhdistysten linnakkeet suljettaisiin ja asia varmistettaisiin kakkosnelosilla ja kuuden tuuman nauloilla oviin. Toivoisin kuitenkin ammattiliittojen alasajovaatimuksia esittävien esittävän tälle jotakin muita perusteluja kuin että ammattiyhdistysliikkeistä olisi työntekijälle itselleen haittaa.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi