Helsingin päätöksentekijät ovat käyneet syksyn alusta keskustelua liikelaitos Staran eli kaupungin rakentamispalveluista vastaavan organisaation tulevaisuudesta. Staran kohdalla voi esimerkiksi äänestämällä vaikuttaa poliittiseen harkintaan Staran tarpeellisuudesta ja tehtävistä, kuten siitä tuottaako kaupunki rakenteellista kunnossapitoa omana työnä, vai hankitaanko se palveluna ja mikä on näiden keskinäinen osuus. On esitetty, että Stara tulisi pilkkoa ja sen osia voitaisiin viedä yritysten hoidettavaksi. Yhtenä perusteena tälle on esitetty, että yrityksissä työtä voidaan jatkossa teettää heikommin työehdoin ja siksi halvemmalla.
Mikä on Stara?
Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalvelu. Siitä, mitä kaikkea Stara tekee voitte lukea tarkemmin vaikkapa täältä. https://www.hel.fi/stara/fi/palvelut/
Nimi rakentamispalvelut ei kuvaa läheskään koko katujen kunnossapidosta luonnon- ja ympäristönhoitoon liittyvää tehtävänkirjoa, joka Staran vastuulla on. Staran vastuulla on ympäristönhoidon kautta Helsingin metsien, meri- ja saaristoalueen, luonnonsuojelualueiden, virkistyspeltojen ja niittyjen ylläpito. Ympäristönhoitoa toteutetaan kattavien luonnonhoitosuunnitelmien kautta.
Koronaepidemian iskiessä kaikki kaupungin järjestelyt tuli organisoida täysin lennosta, sillä valmiita suunnitelmia ei ollut kenelläkään olemassa. Stara oli toteutuksessa vahvassa roolissa. Useat tehtävät toteutettiin virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin. Muutaman esimerkin mainitakseni Stara rakensi Laakson sairaalan odotusteltan, Stoan koronatestauspisteen, koronan aikaiset pysäköintijärjestelyt Malmilla, Meilahdessa, Kasarmitorilla sekä Auroran pysäköintialueella sekä vastasi useiden koronatestaukseen liittyvien opasteiden pystyttämisestä. Ja nämä ovat vain poiminta erilaisista tehtävistä, joista Stara on vastannut korona-aikana.
Tästä asiasta on kirjoittanut Helsingin kaupungin valtuutettu Eveliina Heinäluoma mm. täällä.
Staralla on pitkä ja vahva kaupunkituntemus, laaja-alaista osaamista ja tehtäviin työntekijät. Esimerkiksi ahtaiden katujen kunnossapito vaatii erityisosaamista.
Yritykset eivät ole kiinnostuneita Starankaan kohdalla hankalista ja suuria taloudellisia riskejä sisältävistä tehtävistä ja osista. Yhtenä esimerkkinä voidaan käyttää postin yksityistämistä. Jakeluyritykset ovat olleet kyllä kilpajalkaa haluamassa markkinoille jakamaan postipaketteja kaupungeissa, paikoissa missä se on kustannustehokasta, nopeaa ja helppoa. Haja-asutusalueella, tai edes maakuntien pienemmistä taajamista ei oltu kiinnostuneita, koska siellä se on kallista ja aikaa vievää. En itseasiassa tunne yhtään esimerkkiä, jossa julkisen sektorin säästöjä oltaisiin saavutettu sillä, että ne helpot ja helposti tuottavat asiat on annettu yritysten hoidettavaksi, mutta hankalat asiat, joista yritykset eivät ole kiinnostuneita, ollaan jätetty verovaroin hoidettavaksi ja kunnan vastuulle.
Ongelmia saatetaan kohdata silloin, kun niitä hankalasti hoidettavia tehtäviäkin edelleen kuitenkin on ja nekin on jonkun pakko tehdä. Kun niitä hankalia ja taloudellisesti kovia riskejä vaativia tehtäviä hoidetaan pilkkomisen jälkeen jäljelle jääneellä, supistetulla yksiköllä, se ei enää olekaan niin osaavaa ja kustannustehokasta. Lopputulema saattaa olla, että palvelu ja sen osaaminen katoavat niin helpoissa kuin vaikeissa tehtävissä ja loppujen lopuksi myös ”lapsi” mitä tällä alun perin tavoiteltiin eli säästöt, on jo kauan sitten unohtunut ja mennyt pesuveden mukana.
Jos Stara pilkotaan ja sen tuottavat osat annetaan yritysten vastuulle, saattaa olla vaarana, että Helsinki ei juurikaan tuotosta hyödy, mutta sen sijaan vuosien työllä hankittu osaaminen menetetään, ja seuraavan kriisin tai vaativamman tilanteen kohdatessa, me näytämme joukkiolta pipo päässä käsiä levitteleviltä Sulo Viléneiltä… Selittämässä kun me saatiin tämä niin halvalla.
Talous
Vuonna 2019 Staran liikevaihto kasvoi ja taloudelliset tavoitteet saavutettiin kirkkaasti. Koko vuoden tuotot kasvoivat 17,6 miljoonaa euroa edelliseen vuoteen verrattuna. Myös Staralle asetettu liikeylijäämätavoite saavutettiin.