Järkeä rajalle

Järkeä rajalle

Kaikista eduskuntapuolueista koostuva eduskunnan hallintovaliokunta antoi vastikään yksimielisen mietintönsä tulevista uudistuksista rajavartiolakiin. Valiokunnan mietinnön mukaan poikkeustilanteessa koko Suomen itäraja voidaan tarpeen vaatiessa väliaikaisesti sulkea, mikäli tällainen tilanne eteen tulisi ja ihmisiä käytettäisiin esimerkiksi Venäjän toimesta hybridivaikuttamisen välineenä.

Perussuomalaiset esittävät sosiaalisessa mediassa lähinnä omille kannattajilleen, että he olisivat tämän lakimuutoksen takana ja ainoina esittäneet lakiin mahdollisuutta keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottaminen kokonaan. Näin ei tietenkään ole ja lisäksi koko lakiuudistuksessa ei edes ole kysymys turvapaikkahakemuksien keskeyttämisestä, eikä sellaista ole lakiin tulossakaan. Rajavartiolain muutokset koskevat ainoastaan rajaviranomaisille lain avulla annettavista keinoista vastata välineellistettyyn maahantuloon tarvittaessa, vaikka väliaikaisesti sulkemalla koko itäraja, mutta ei anna mahdollisuutta lopettaa ottamista vastaan turvapaikkahakemuksia. Myös rajan sulkeminen oli jo alkujaan hallituksen esityksessä, sillä jo siinä esitettiin mahdollisuus keskittää turvapaikanhaku, vaikka vain yhdelle raja-asemalle. Hallintovaliokunta siis päätyi kannattamaan hallituksen esitystä ainoastaan pienin muutoksin.

Vuonna 2015-16 Eurooppaan kohdistui massiivinen pakolaisaalto, josta myös Suomi sai oman osansa. Silloin vallassa ollut hallitus, keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset seisoivat yhdessä rintamassa tumput suorana ja ottivat kaikki tulijat vastaan heidän taustoistaan mitään tietämättä. Oliko se silloin jotain vihervasemmistolaista suvakkipolitiikkaa, vai eivätkö he vain älynneet, että Raja-Jooseppin puomissakin olisi ollut saranat? En tiedä kumpi on pahempi vaihtoehto, mutta kumpikaan vaihtoehto ei ainakaan minua vakuuttanut siitä, että perussuomalaisilta löytyisi kovinkaan suurta asiantuntemusta rajaturvallisuuteen liittyvissä kysymyksessä.

Takaisin tähän päivään. Mikäli ensi talvena elohopean lähestyessä 25 astetta pakkasta, meillä olisi oikeasti edessämme tilanne, että itärajan taakse työnnettäisiin Venäjän toimesta kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden taustoista ja aikomuksista meillä ei olisi mitään tietoa‬, Suomen tulisikin laittaa väliaikaisesti rajat kiinni. On hyvä ymmärtää, että tämä olisi kuitenkin vain väliaikainen ja tilapäinen keino, joka antaisi meille hetken lisäaikaa toimia. Suomen ja Venäjän raja on edelleen sen kuuluisat yli 1300 kilometriä pitkä. Sitä ei voi mitenkään koko mitaltaan täysin aukottomasti valvoa tai aidata. Aikanaan Berliinin muuri ei ollut pituudeltaan kuin murto-osa verrattuna Suomen ja Venäjän väliseen rajaan. Se oli vankka, korkea ja myös erittäin tarkoin valvottu. Edes se ei kuitenkaan pitänyt täysin aukottomasti vaan siitäkin mentiin yli ja jossain tapauksessa kuulemma myös ali. Niin kävisi aivan varmasti tällaisessa tilanteessa myös Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. Ihmiset löytäisivät ennen pitkää jostain kohdin reittinsä rajan yli. Mikäli heitä vieläpä avitettaisiin tähän rajan toiselta puolen Venäjän toimesta, he löytäisivät tiensä Suomen rajan yli ehkä nopeammin kuin arvaammekaan.

Lisäksi kun ajattelee asiaa edes hieman yhtä askelta pidemmälle, tällaisessa mahdollisessa Venäjän operaatiossa, eli Itärajalle kohdistetussa ihmisjoukossa olisi hyvin todennäköisesti mukana ukrainalaisia naisia ja lapsia. Vaikka me saisimmekin itärajan pitämään, nämä sodan runtelemat naiset ja lapsetko Suomi sitten vain sulkemalla omat silmänsä ja rajansa jättäisi 25 asteen pakkaseen itärajan taakse oman onnensa ja venäläisen hyväntahtoisuuden nojaan? En oikein usko. Tosiasiassa silloin työ vasta alkaisi. Tällaisessa tilanteessa Suomen tulisi järjestää itärajalleen hallittu maahantulo, tarkistuspisteineen, tilapäismajoituksineen, pikakäsittelyt käännytyksineen ja myös turvapaikkahakemusten vastaanotto. Maahantulo tulisi pyrkiä toteuttamaan mahdollisimman hallitusti niin, että tulijoiden taustat ja tarkoitusperät kyettäisiin selvittämään. Ei sitä vastaanottopistettä minnekään Helsinki-Vantaan lentokentälle olisi silloin järkeä laittaa vaan jonnekin itärajan läheisyyteen. Tähän valmiuslakiin tehtävät muutokset tulevat antamaan mahdollisuuksia.

Kyllä perussuomalaiset kansanedustajatkin tämän tietävät ja ymmärtävät, mutta he ymmärtävät myös sen, että läheskään kaikki heidän omat kannattajansa eivät ymmärrä. Kansainvälisen suojelun hakemista ei saa, eikä ole edes tarkoitus estää tai edes keskittää yhtään enempää kuin mikä on välttämätöntä edellä tarkoitetun uhan torjumiseksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

kallemikkolainen.fi
Vappusatanen
Kalle Mikkolainen

Voidaan se ottaa poiskin

On varmasti totta, että nyt Sanna Marinin hallituksen toimesta toteutetut indeksikorotukset eivät riitä kompensoimaan kaikkea Ukrainan sodan vuoksi energian hinnasta johtuvaa elinkustannusten äkillistä nousua, mutta on se ainakin minun mielestäni parempi kuin indeksijäädytys.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Kalle Mikkolainen

Samassa veneessä

Mielestäni ei ole mitään pahaa siinä, että pääomaverotus on työn verotusta hiukan kevyempää ja siten kilpailukykyistä suhteessa verrokkimaihimme. Päinvastoin. Mielestäni kaikilla pitäisi vain olla samat säännöt riippumatta siitä, kuka on sijoittanut, kuinka paljon on sijoittanut tai miten on sijoittanut. Se olisi oikeudenmukaista.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Mikä on tärkeää?

Leikkaaminen itsessään ei ole mitään kovinkaan vaativaa. Leikkaaminen on itseasiassa helppoa. Se ei vaadi mitään erityistä osaamista tai viisautta. Kunhan vaan leikkaa. Sen sijaan leikkaaminen siten, että samalla parannetaan palveluita ja saavutetaan talouskasvua, on hyvin vaikeaa.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi