Porvari nukkuu huonosti

Porvari nukkuu huonosti

Kokoomus esitti eilen oman vaihtoehtobudjettinsa. Yllätys se ei ainakaan minulle ollut, että Kokoomus vahvistaisi hyvinvointivaltiota ottamalla jälleen heiltä, joilla on varaa, eli opiskelijoilta, köyhiltä ja työttömiltä. Lisää asiasta voitte lukea täältä.

Kokoomus mm. porrastaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Porrastuksen lisäksi kokoomus lyhentäisi ansiosidonnaisen kestoa 100 päivällä ja palauttaisi omavastuupäivien määrän seitsemään päivään. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja miksi se on huono idea, olen kirjoittanut aikaisemmin. Siitä voitte lukea halutessanne täältä.

Velkavuori paisuu, verotus kiristyy, julkinen sektori leviää, suomalaisten ostovoima ja hyvinvointi heikkenevät hitaasti mutta varmasti. Tämän polun päässä odottaa vain näköalattomuutta, Sanoo Petteri Orpo (kok.)

Jos oikealla ei välitetä mistään muusta kuin valtionvelasta ja vasemmalla suhtautuminen velkaan on välillä liian heppoista, minusta meidän SDP:n tehtävämme on huolehtia sekä hyvinvoinnista ja heikommin toimeen tulevista, että julkisesta taloudesta ja valtionvelasta.

Tämä on todistetusti mahdollista ja vieläpä ilman kaikkein heikommassa asemassa olevia kurjistavaa keppiä. Tosiasiassa verotus ei ole kiristynyt. Suomi on selvinnyt tähän mennessä koronasta niin terveydessä kuin taloudessa yhtenä parhaana maana maailmassa. Talous kasvaa, investoinnit kasvavat, työttömyys on vähentynyt alimmalle tasolleen koskaan sitten 80 luvun. Valtion talouden alijäämä pienenee yli 2 miljardia, menot supistuvat 250 miljoonaa. Toivottavasti Petteri Orpon puhuma näköalaton polku ei tarkoita tätä. Lisää voitte lukea täältä.

Joskus tavattiin sanoa, että porvari nukkuu huonosti. Itse ajattelen valtion velasta aika lailla samoin, kun taloustieteilijä Sixten Korkman, joka vastikään A-Studiossa sanoi seuraavaa: Olennainen asia on se, että velkaantuneisuus eli velan suhde talouteen asettuu siedettävälle tasolle. Niin kauan nukun hyvin ja toivon, että muutkin nukkuvat hyvin, kun Suomen velan määrä on alempi kuin muissa euromaissa keskimäärin.

Mitä taas tulee kokoomuksen ehdottamiin, erittäin rajuihin työttömyysturvaleikkauksiin. Suomalainen ansiosidonnainen on nyt jo monilla mittareilla pohjoismaiden huonoin. Vaikka kokoomuksen käsitys työn vastaanottamisen kannustavuudesta onkin hieman eri kuin minun, itsekin joskus työttömänä olleena tiedän, että pelkkä työttömyys itsestään, ja se, että tulot putoavat alle puoleen entisestä ja tieto siitä, että ansiosidonnainen on vain määräaikainen tuki antavat kyllä kannusteita kerrakseen hakea ja ottaa vastaan uutta duunia.

Olisin toivonut, että jos jotain hyötyä viheliäisestä koronasta olisi ollut, se olisi ollut ainakin se, että ihmiset olisivat heränneet todellisuuteen, että yhteiskunnan turvaverkot ovat kuitenkin ihan hyvät olla olemassa, sillä jopa minä, aina omillani toimeen tuleva saatan niitä joskus tarvita. Valitettavasti olen joutunut pettymään. Jos näitä turvaverkkoja ja tukia jatkuvasti nakerretaan, seuraavan kriisin kohdalla saattaa olla edessä tilanne, että niitä ei enää ole ja silloin pudotus voi tehdä kipeää.

Sitä en osaa sanoa, milloin seuraava kriisi tulee, mutta siitä olen valmis lyömään vetoa, että sellainen tulee. Onko seuraava kriisi tarttuva tauti, vai vain paha taloudellinen taantuma tai lama, joka työttömyyttä aiheuttaa, en osaa sanoa. Sen osaan kuitenkin sanoa, että kun se tulee, ainakin itse haluaisin, että omalla ja läheisteni kohdalla olisi vielä mahdollisuus esimerkiksi säälliseen työttömyysturvaan.

Kokoomus siis lupaa leikata sinun työttömyysturvastasi, mutta vain kolmesta kohtaa. Alusta, keskeltä ja lopusta. Jos tuo kokoomuksen ehdottama leikkaus toteutuisi tuollaisenaan, meidän on enää edes turha puhua mistään ansiosidonnaisesta. Sinusta en toki tiedä, mutta ainakin minun ja luulenpa, että monen muunkin kohdalla tuolle ansiosidonnaisen tasolle mahdollisesti joskus putoavan ensimmäinen unettomuutta aiheuttava huolenaihe ei silloin olisi valtion velan suhde bruttokansan tuotteeseen, vaan ihan se oma asuntolaina.

Äänestämällä voit vaikuttaa. On hyvä ottaa huomioon myös se, että myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetti perustuu sekin vahvaan lisävelanottoon.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kalle Mikkolainen

Missä olit, kun Suomesta tuli sinimusta?

Tämän selkeämpi vaaliasetelma ei ole minun elinaikanani ollut. Mikäli haluat leikkauksia ja nöyrtyä laskunmaksajan paikalle, äänestä kokoomusta ja/tai perussuomalaisia. Mikäli haluat estää sinimustan Suomen, äänestä mitä tahansa muuta, mutta älä jätä äänestämättä. Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tästä tule.

LUE LISÄÄ »
Boomer
Kalle Mikkolainen

Ei oo helppoo olla setämies

Konservatiivi setämiehet (ja tädit). Tervetuloa 2020 luvulle. Maatamme johtaa tällä hetkellä edustava naispääministeri, joka ei tule jatkossakaan kysymään teiltä lupaa yhtään mihinkään. Setämies voi hyväksyä tämän tai olla hyväksymättä. Jälkimmäisessä tapauksessa saattaa käydä vain niin, että pahastuittepa tai ette, uusi naissukupolvi ei jatkossakaan kysele teiltä mitään. He kävelevät änkyrä setämiehistä yli ja pyyhkivät jalkansa mennessään. Ja se on ihan oikein. Aika on armoton. Erityisen armoton se on heille, jotka eivät pysy sen menossa mukana.

LUE LISÄÄ »
Kalle Mikkolainen

I <3 YLE

Varsinkin, kun ajattelen vaihtoehtoa, että Yleä ei olisi, se ei kuulostaisi minusta lainkaan hyvältä idealta. Uutissisällöstä vastaisi nimittäin sen jälkeen täysin kaupallinen media, joka elää ja hengittää klikkiotsikoilla.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi