Porvari nukkuu huonosti

Porvari nukkuu huonosti

Kokoomus esitti eilen oman vaihtoehtobudjettinsa. Yllätys se ei ainakaan minulle ollut, että Kokoomus vahvistaisi hyvinvointivaltiota ottamalla jälleen heiltä, joilla on varaa, eli opiskelijoilta, köyhiltä ja työttömiltä. Lisää asiasta voitte lukea täältä.

Kokoomus mm. porrastaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Porrastuksen lisäksi kokoomus lyhentäisi ansiosidonnaisen kestoa 100 päivällä ja palauttaisi omavastuupäivien määrän seitsemään päivään. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja miksi se on huono idea, olen kirjoittanut aikaisemmin. Siitä voitte lukea halutessanne täältä.

Velkavuori paisuu, verotus kiristyy, julkinen sektori leviää, suomalaisten ostovoima ja hyvinvointi heikkenevät hitaasti mutta varmasti. Tämän polun päässä odottaa vain näköalattomuutta, Sanoo Petteri Orpo (kok.)

Jos oikealla ei välitetä mistään muusta kuin valtionvelasta ja vasemmalla suhtautuminen velkaan on välillä liian heppoista, minusta meidän SDP:n tehtävämme on huolehtia sekä hyvinvoinnista ja heikommin toimeen tulevista, että julkisesta taloudesta ja valtionvelasta.

Tämä on todistetusti mahdollista ja vieläpä ilman kaikkein heikommassa asemassa olevia kurjistavaa keppiä. Tosiasiassa verotus ei ole kiristynyt. Suomi on selvinnyt tähän mennessä koronasta niin terveydessä kuin taloudessa yhtenä parhaana maana maailmassa. Talous kasvaa, investoinnit kasvavat, työttömyys on vähentynyt alimmalle tasolleen koskaan sitten 80 luvun. Valtion talouden alijäämä pienenee yli 2 miljardia, menot supistuvat 250 miljoonaa. Toivottavasti Petteri Orpon puhuma näköalaton polku ei tarkoita tätä. Lisää voitte lukea täältä.

Joskus tavattiin sanoa, että porvari nukkuu huonosti. Itse ajattelen valtion velasta aika lailla samoin, kun taloustieteilijä Sixten Korkman, joka vastikään A-Studiossa sanoi seuraavaa: Olennainen asia on se, että velkaantuneisuus eli velan suhde talouteen asettuu siedettävälle tasolle. Niin kauan nukun hyvin ja toivon, että muutkin nukkuvat hyvin, kun Suomen velan määrä on alempi kuin muissa euromaissa keskimäärin.

Mitä taas tulee kokoomuksen ehdottamiin, erittäin rajuihin työttömyysturvaleikkauksiin. Suomalainen ansiosidonnainen on nyt jo monilla mittareilla pohjoismaiden huonoin. Vaikka kokoomuksen käsitys työn vastaanottamisen kannustavuudesta onkin hieman eri kuin minun, itsekin joskus työttömänä olleena tiedän, että pelkkä työttömyys itsestään, ja se, että tulot putoavat alle puoleen entisestä ja tieto siitä, että ansiosidonnainen on vain määräaikainen tuki antavat kyllä kannusteita kerrakseen hakea ja ottaa vastaan uutta duunia.

Olisin toivonut, että jos jotain hyötyä viheliäisestä koronasta olisi ollut, se olisi ollut ainakin se, että ihmiset olisivat heränneet todellisuuteen, että yhteiskunnan turvaverkot ovat kuitenkin ihan hyvät olla olemassa, sillä jopa minä, aina omillani toimeen tuleva saatan niitä joskus tarvita. Valitettavasti olen joutunut pettymään. Jos näitä turvaverkkoja ja tukia jatkuvasti nakerretaan, seuraavan kriisin kohdalla saattaa olla edessä tilanne, että niitä ei enää ole ja silloin pudotus voi tehdä kipeää.

Sitä en osaa sanoa, milloin seuraava kriisi tulee, mutta siitä olen valmis lyömään vetoa, että sellainen tulee. Onko seuraava kriisi tarttuva tauti, vai vain paha taloudellinen taantuma tai lama, joka työttömyyttä aiheuttaa, en osaa sanoa. Sen osaan kuitenkin sanoa, että kun se tulee, ainakin itse haluaisin, että omalla ja läheisteni kohdalla olisi vielä mahdollisuus esimerkiksi säälliseen työttömyysturvaan.

Kokoomus siis lupaa leikata sinun työttömyysturvastasi, mutta vain kolmesta kohtaa. Alusta, keskeltä ja lopusta. Jos tuo kokoomuksen ehdottama leikkaus toteutuisi tuollaisenaan, meidän on enää edes turha puhua mistään ansiosidonnaisesta. Sinusta en toki tiedä, mutta ainakin minun ja luulenpa, että monen muunkin kohdalla tuolle ansiosidonnaisen tasolle mahdollisesti joskus putoavan ensimmäinen unettomuutta aiheuttava huolenaihe ei silloin olisi valtion velan suhde bruttokansan tuotteeseen, vaan ihan se oma asuntolaina.

Äänestämällä voit vaikuttaa. On hyvä ottaa huomioon myös se, että myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetti perustuu sekin vahvaan lisävelanottoon.

Share on facebook
Share on twitter

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

AttenDO
Kalle Mikkolainen

Hoitajamitoitus ei sulje hoitokoteja

Hoivakotibisnes on siis tuottavaa bisnes ja se bisnes tuotetaan suuremmaksi osaksi yhteisistä verorahoista. Yksityiset hoivakodit ovat tarpeellisia, mutta ei ole liikaa vaadittu se, että heiltä vaaditaan, että he myös huolehtivat siitä riittävästä vanhusten hoidosta ja huolenpidosta, joka heitä on tilattu.

LUE LISÄÄ »
Julkinen sektori
Kalle Mikkolainen

Sinä maksat, mutta et turhasta

Julkinen sektori tuottaa peruspalveluja, joita ihan jokainen oman onnensa seppäkin käyttää koko elämänsä ajan ja on käyttänyt jo neuvolasta alkaen jo ennen syntymäänsä. Neuvolat, päivähoito, peruskoulu, lukio, ammattikoulu, ammattikorkeakoulutus, yliopistot ja sairaalat ovat julkisen sektorin tuottamia.

LUE LISÄÄ »
Kalle Naton päämajassa 2019
Kalle Mikkolainen

Suomi Natoon vai ehkä ei?

Tämänhetkinen puolustuksemme ja turvallisuuspolitiikkamme on hyvä. Kehitämme omaa puolustustamme ja sitä tukevaa verkostoituvaa yhteistyötä mm. Naton kanssa, mutta pysyen kuitenkin sotilasliittojen ulkopuolella. Natoa enemmän omaa asemamme määrittää nyt ja tulevaisuudessakin jäsenyys Euroopan unionissa.

LUE LISÄÄ »
Korona
Kalle Mikkolainen

Lyhyestä virsi kaunis

Muistatteko sen ajan, kun koronan alussa keväällä 2020 Suomalaisessa mediassa oikein yhteiseen ääneen ihasteltiin sitä, miten koronalla ei lainkaan politikoitu, vaan kaikki puolueet puhalsivat kuin talvisodan hengessä yhteen hiileen? Minä muistan. Siis sen, että mediassa näin ihasteltiin. Sitä yhteen hiileen puhaltamisen hetkeä en kyllä ihan aidosti muista. Jos sellainen hetki joskus todella oli, se oli kyllä niin lyhyt, että se meni ainakin minulta ohi. Ehkäpä se oli joku keväinen tiistai.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi