Porvari nukkuu huonosti

Porvari nukkuu huonosti

Kokoomus esitti eilen oman vaihtoehtobudjettinsa. Yllätys se ei ainakaan minulle ollut, että Kokoomus vahvistaisi hyvinvointivaltiota ottamalla jälleen heiltä, joilla on varaa, eli opiskelijoilta, köyhiltä ja työttömiltä. Lisää asiasta voitte lukea täältä.

Kokoomus mm. porrastaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Porrastuksen lisäksi kokoomus lyhentäisi ansiosidonnaisen kestoa 100 päivällä ja palauttaisi omavastuupäivien määrän seitsemään päivään. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja miksi se on huono idea, olen kirjoittanut aikaisemmin. Siitä voitte lukea halutessanne täältä.

Velkavuori paisuu, verotus kiristyy, julkinen sektori leviää, suomalaisten ostovoima ja hyvinvointi heikkenevät hitaasti mutta varmasti. Tämän polun päässä odottaa vain näköalattomuutta, Sanoo Petteri Orpo (kok.)

Jos oikealla ei välitetä mistään muusta kuin valtionvelasta ja vasemmalla suhtautuminen velkaan on välillä liian heppoista, minusta meidän SDP:n tehtävämme on huolehtia sekä hyvinvoinnista ja heikommin toimeen tulevista, että julkisesta taloudesta ja valtionvelasta.

Tämä on todistetusti mahdollista ja vieläpä ilman kaikkein heikommassa asemassa olevia kurjistavaa keppiä. Tosiasiassa verotus ei ole kiristynyt. Suomi on selvinnyt tähän mennessä koronasta niin terveydessä kuin taloudessa yhtenä parhaana maana maailmassa. Talous kasvaa, investoinnit kasvavat, työttömyys on vähentynyt alimmalle tasolleen koskaan sitten 80 luvun. Valtion talouden alijäämä pienenee yli 2 miljardia, menot supistuvat 250 miljoonaa. Toivottavasti Petteri Orpon puhuma näköalaton polku ei tarkoita tätä. Lisää voitte lukea täältä.

Joskus tavattiin sanoa, että porvari nukkuu huonosti. Itse ajattelen valtion velasta aika lailla samoin, kun taloustieteilijä Sixten Korkman, joka vastikään A-Studiossa sanoi seuraavaa: Olennainen asia on se, että velkaantuneisuus eli velan suhde talouteen asettuu siedettävälle tasolle. Niin kauan nukun hyvin ja toivon, että muutkin nukkuvat hyvin, kun Suomen velan määrä on alempi kuin muissa euromaissa keskimäärin.

Mitä taas tulee kokoomuksen ehdottamiin, erittäin rajuihin työttömyysturvaleikkauksiin. Suomalainen ansiosidonnainen on nyt jo monilla mittareilla pohjoismaiden huonoin. Vaikka kokoomuksen käsitys työn vastaanottamisen kannustavuudesta onkin hieman eri kuin minun, itsekin joskus työttömänä olleena tiedän, että pelkkä työttömyys itsestään, ja se, että tulot putoavat alle puoleen entisestä ja tieto siitä, että ansiosidonnainen on vain määräaikainen tuki antavat kyllä kannusteita kerrakseen hakea ja ottaa vastaan uutta duunia.

Olisin toivonut, että jos jotain hyötyä viheliäisestä koronasta olisi ollut, se olisi ollut ainakin se, että ihmiset olisivat heränneet todellisuuteen, että yhteiskunnan turvaverkot ovat kuitenkin ihan hyvät olla olemassa, sillä jopa minä, aina omillani toimeen tuleva saatan niitä joskus tarvita. Valitettavasti olen joutunut pettymään. Jos näitä turvaverkkoja ja tukia jatkuvasti nakerretaan, seuraavan kriisin kohdalla saattaa olla edessä tilanne, että niitä ei enää ole ja silloin pudotus voi tehdä kipeää.

Sitä en osaa sanoa, milloin seuraava kriisi tulee, mutta siitä olen valmis lyömään vetoa, että sellainen tulee. Onko seuraava kriisi tarttuva tauti, vai vain paha taloudellinen taantuma tai lama, joka työttömyyttä aiheuttaa, en osaa sanoa. Sen osaan kuitenkin sanoa, että kun se tulee, ainakin itse haluaisin, että omalla ja läheisteni kohdalla olisi vielä mahdollisuus esimerkiksi säälliseen työttömyysturvaan.

Kokoomus siis lupaa leikata sinun työttömyysturvastasi, mutta vain kolmesta kohtaa. Alusta, keskeltä ja lopusta. Jos tuo kokoomuksen ehdottama leikkaus toteutuisi tuollaisenaan, meidän on enää edes turha puhua mistään ansiosidonnaisesta. Sinusta en toki tiedä, mutta ainakin minun ja luulenpa, että monen muunkin kohdalla tuolle ansiosidonnaisen tasolle mahdollisesti joskus putoavan ensimmäinen unettomuutta aiheuttava huolenaihe ei silloin olisi valtion velan suhde bruttokansan tuotteeseen, vaan ihan se oma asuntolaina.

Äänestämällä voit vaikuttaa. On hyvä ottaa huomioon myös se, että myös kokoomuksen vaihtoehtobudjetti perustuu sekin vahvaan lisävelanottoon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kalle Mikkolainen

Tuhkaa ja timantteja

Sosiaaliturvaa leikkaamalla ei Suomen taloudelle timantteja löydy, vaikka kuinka syvälle koittaisi kaivaa. Kaikki todelliset ja vaikuttavat työllisyyttä parantavat toimenpiteet ovat aina kauaskantoisia. Sellaisia ovat mm. yritysten toimintaedellytysten parantaminen, panostaminen tutkimukseen, tuotekehitykseen ja panostaminen koulutukseen ja osaamiseen. Mikään näistä eivät kartu leikkaamalla ihmisten työttömyysturvaa.

LUE LISÄÄ »
Kuva, jossa pensseli maalaa lautaseinää punaiseksi
Työllisyys
Kalle Mikkolainen

Tekemätöntä työtä

Oletko joskus kuullut väitteen, miten paljon Suomessa on tekemätöntä työtä? Minä olen ja useasti. Väitehän on sinänsä ihan totta. Eihän tekemättömästä työstä koskaan pulaa ole ollutkaan, pulaa on ainoastaan työn maksajista, valitettavan usein myös maksuhalukkuudesta.

LUE LISÄÄ »

Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses

On toki aivan totta, että sunnuntailisille on olemassa uskonnollinen kristilliseen pyhäpäivään pohjautuva tausta, tai ylipäätään sille, miksi vapaapäiväksi ja on vuosien saatossa valikoitunut nimenomaan sunnuntai. On kuitenkin väärä väite, että sunnuntain vapaapäivällä ei enää olisi enää tässä ajassa mitään merkitystä. Suurimmalla osalla meistä sunnuntain vapaapäivän arkeen vaikuttava asia on edelleen olemassa, muuta se on aivan toinen ja paljon maallisempi.

LUE LISÄÄ »
perussuomalaiset
Kalle Mikkolainen

Yksittäistapaus

Ihan jokainen väkivaltatapaus on liikaa. Mutta kyllä, ihan jokainen tapaus on oma yksittäistapauksensa. Miksi? Niin se oikeusvaltio vaan toimii. Jokainen rikoksentekijä vastaa lain edessä yksilönä ja itse vain ja ainoastaan itse tekemästään rikoksestaan, ei kenenkään muun.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi