Pitäisikö leikata, edes vähäsen?

Pitäisikö leikata, edes vähäsen?

Tiesitkö, että jos toimeentulotukea saavan perheen teini-ikäinen lapsi tekee työtä vaikkapa jakamalla lehtiä, hankkiakseen samanlaiset lenkkarit, kuin kavereillakin on, hänen ansaitsemansa palkka vähennetään perheen toimeentulotuesta?

Tiesitkö, että jos perheen mummo antaa omalle toimeentulotukea saavan perheen lapsenlapselleen syntymäpäivälahjaksi satasen ja maksaa tämän lapsen pankkitilille, tämä huomioidaan ja vähennetään perheen seuraavasta toimeentulotuesta?

Toisinpäin tämä ei mene. Jos 18 vuotta täyttäneellä nuorella ei ole omia tuloja eikä omaisuutta, hän voi saada toimeentulotukea, vaikka asuisi kotonaan ja hänellä olisi miten varakkaat vanhemmat. Erikoista kyllä, tämän asian ei ole useinkaan nähty kannustavan varakkaiden perheiden nuoria passiivisuuteen. Ehkäpä varakkaampien perheiden lasten nähdään jotenkin olevan sisäsyntyjään aktiivisia.

Tiesitkö, että lapsilisä on Suomessa universaali tuki kaikille muille, paitsi kaikkein vähävaraisimmille toimeentulotuen asiakkaille? Tämä johtuu siitä, että lapsilisä lasketaan tuloksi toimeentulotukea saaville. On laskettu pian 30 vuotta, vuodesta 1994 lähtien. Toisin sanoen, kaikkein köyhimmät perheet eivät saa automaattista lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran. On totta, että toimeentulotuessa on erinäisiä lapsikorotuksia ja yksinhuoltajakorotuksia, joten ilman tukia toimeentulotukea saavat lapsiperheetkään eivät jää. Universaali tuki se ei kuitenkaan kaikkein köyhimmille ole. Toimeentulotuen asiakkaat joutuvat hakemaan ja perustelemaan tukensa jokainen kuukausi ja myös aina silloin kun Kela pyytää heiltä lisäselvityksiä.

Aika ajoin nousee keskusteluun tarvitsisiko kaikkein varakkaimpien saada lapsilisää ollenkaan. Varmasti on niin, että aivan kaikkein varakkaimmat perheet eivät lapsilisiä välttämättä tarvitsisi. Itse ajattelen asian hiukan niin, että on aivan oikein, että meillä on olemassa yhteiskunnan verovaroista tuetettuja konkreettisia ja näkyviä hyötyjä myös kaikkein varakkaimmille. Lapsilisien harkinnanvaraisuutta ja poistamista kaikkein varakkaimmilta on esitetty hankalaksi ja tehottomaksi siksi, että lapsilisiä määritettäessä varakkaimpien tulo- ja varallisuustietojen selvittäminen olisi kallista ja byrokraattista. Varmasti näin onkin. Hassua kyllä, kaikkein köyhimpien tukia määritettäessä mikään määrä virkamiesten syynäystä tai byrokratiaa ei tunnu koskaan olevan liikaa.

Mikäli edelleen ajattelet, että kyllä yhteiskunnan tukia pitäisi hieman karsia, jotta työnteko maisuisi. Mitäpä luulet, kannustaisiko edellä kertomani toimeentulotukea saavan perheen teiniä se, jos perheen toimeentulotukia hieman leikattaisiin? Edes vähäsen? Jakaisiko hän sitten lehtiä pikkasen enemmän? Ei tietenkään.

Toki minun on myönnettävä, että mikäli kaikki yhteiskunnan tuet poistettaisiin, loppuisi myös keskustelu työnvastaanottamisen kannustavuudesta. Silloin tosin sitten ei olisi myöskään niitä tukia heille, jotka niitä tarvitsisivat. Niitä ei olisi sitten kenellekään.

Olen käyttänyt tähän joskus polkupyörävertausta. Meillä oli jossakin vaiheessa omassa taloyhtiössämme melko paljon pyörävarkauksia. Mietimme mitä asialle voitaisiin tehdä. Kenellekään meistä ei tullut mieleenkään esimerkiksi poistaa satuloita tai eturenkaita polkupyöristä tai potkia niitä rikki tehdäksemme polkupyöristämme hieman vähemmän houkuttelevia. Yksi vaihtoehto olisi tietysti ollut myydä tai lahjoittaa polkupyörämme pois, jolloin myös huoli niiden mahdollisista varkauksista olisi loppunut siihen paikkaan. Sen jälkeen kenelläkään ei myöskään olisi ollut enää yhtään polkupyörää.

Itse kukin saa ajatella yhteiskunnan tukien kannustimista mitä haluaa, mutta ainakin minun mielestäni nykyinen hallitus ajatteli kerrankin myös kaikkein köyhimpiä. Ei maailma valmiiksi nelivuotisessa vaalikaudessa tullut, mutta moni kaikkein heikommassa asemassa olevan asia parani. Hallituksen taival oli kriisistä toiseen selviytymistä. Kerrankin kriiseissä ei ajateltu vain pankkeja, yrityksiä ja heitä, joilla ennestään on ja joiden ääni kuuluu. Se on tietenkin joidenkin mielestä aivan väärin, koska punavihervasemmisto-kommunistit vievät maan välittömään perikatoon lahjomalla köyhät omiksi kannattajikseen valtion varoilla.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kalle Mikkolainen

Missä olit, kun Suomesta tuli sinimusta?

Tämän selkeämpi vaaliasetelma ei ole minun elinaikanani ollut. Mikäli haluat leikkauksia ja nöyrtyä laskunmaksajan paikalle, äänestä kokoomusta ja/tai perussuomalaisia. Mikäli haluat estää sinimustan Suomen, äänestä mitä tahansa muuta, mutta älä jätä äänestämättä. Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tästä tule.

LUE LISÄÄ »
Boomer
Kalle Mikkolainen

Ei oo helppoo olla setämies

Konservatiivi setämiehet (ja tädit). Tervetuloa 2020 luvulle. Maatamme johtaa tällä hetkellä edustava naispääministeri, joka ei tule jatkossakaan kysymään teiltä lupaa yhtään mihinkään. Setämies voi hyväksyä tämän tai olla hyväksymättä. Jälkimmäisessä tapauksessa saattaa käydä vain niin, että pahastuittepa tai ette, uusi naissukupolvi ei jatkossakaan kysele teiltä mitään. He kävelevät änkyrä setämiehistä yli ja pyyhkivät jalkansa mennessään. Ja se on ihan oikein. Aika on armoton. Erityisen armoton se on heille, jotka eivät pysy sen menossa mukana.

LUE LISÄÄ »
Kalle Mikkolainen

I <3 YLE

Varsinkin, kun ajattelen vaihtoehtoa, että Yleä ei olisi, se ei kuulostaisi minusta lainkaan hyvältä idealta. Uutissisällöstä vastaisi nimittäin sen jälkeen täysin kaupallinen media, joka elää ja hengittää klikkiotsikoilla.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi