Meille on pitkään tarjottu kuin annettuna totuutena niin median, kuin erityisesti oikeistopuolueiden ja sellaisiksi itseänsä profiloituviksi pyrkivien puolueiden taholta, että SDP olisi siirtynyt poliittisella kentällä rajusti vasemmalle, eikä Kokoomus siksi kykenisi tai haluaisi nyt tehdä SDP:n kanssa yhteistyötä seuraavassa hallituksessa. Syyksi meille on annettu kertoa, että Sanna Marinin (sd.) hallitus olisi tehnyt poikkeuksellisen yritysvastaista, vasemmistolaista jopa sosialistista politiikkaa.
Kuten Sanna Marin viime kuntavaalitenteissä 2021 totesi, SDP on vasemmistopuolue ja on ollut sitä aina. Ei se sinne mistään ole siirtynyt. Itseasiassa koko Suomen poliittisen oikeisto-vasemmisto-akselin vasemman puoliskon puoluekenttä on ollut täysin muuttumaton sitten SKDL:n lopetettua toimintansa ja SKP:n mentyä konkurssiin ja kadotessa Suomen eduskuntapuolueiden puoluekartalta yli kolmekymmentä vuotta sitten vuonna 1990. Jos meillä viimeisen 30 vuoden aikana jossain on poliittisella kartalla ollut liikehdintää, niin sitä on ollut ennemminkin poliittisen akselin oikealla puoliskolla. Sinne on tullut yksi puolue lisää. Perussuomalaiset.
YLE teki oman vaalikonevastaustensa perusteella mielenkiintoisen artikkelin ja kuvan missä viime eduskuntavaalien 2019 jokainen Ylen vaalikoneeseen vastannut ehdokas näkyy pisteenä sijoitettuna oikeisto-vasemmisto ja konservatiivi-liberaaliakselilla. YLE pyysi myös eduskuntapuolueilta vastaukset vaalikoneeseen ja sijoitti näin puolueiden omat viralliset kannat kysymyksiin. Puolueen kanta näkyy kuvassa omana nimettynä pisteenä.

Minulle tuli kuvasta ainakin heti pari mielenkiintoista havaintoa. Oikeistopuolueeksi ainakin väitetysti osan mieltämä keskustapuolue sijoittuu oikeisto-vasemmisto-akselille enemmän vasemmalle, kuin SDP ja RKP yhteensä ja jopa hiukan vihreitä enemmän vasemmalle.
Perussuomalaiset sijoittuivat nelikentälle selvästi enemmän vasemmalle kuin KD ja hurjasti enemmän vasemmalle kuin RKP. Tosin perussuomalaisten ehdokkaiden vastaukset levisivät nelikentän origonin vasemmalle ja oikealle puolelle puolueista ehkä kaikkein eniten. Kuin likinäköisen laktoosi-intoleraatikon kakka aamulla posliinille eilisen ravintola-illallisen virhevalinnan jälkeisenä aamuna.
Kokoomus taas sijoittuu puolueista kaikkein selkeimmin jakolinjan oikeaan laitaan. Oikeastaan aivan ylhäiseen yksinäisyyteensä.
Entäpä, jos onkin niin, että kun itse siirtyy riittävän paljon oikealle, saattaa alkaa tuntua siltä, että kaikki muut olisivat siirtyneet vasemmalle? Jos onkin niin, että mahdollinen yhteistyö Kokoomuksen ja SDP:n välillä olisi hankalaa siksi, että kokoomus on siirtynyt oikealle?
Ainakin minulle väitteestä, että SDP olisi siirtynyt vasempaan, tulee mieleeni lähinnä eräs vanha vitsi: Pappa ajeli moottoritietä Tampereelta Helsingin suuntaan. Radiossa kerrottiin: Varoitus Tampereen moottoritiellä liikkuville välillä Toijala -Hämeenlinna. Auto ajaa väärään suuntaan. – Ja pah! Totesi siihen pappa ja laittoi radion kiinni. Niitähän on täällä satoja!
Leikki sikseen. Ihmisten tuntemuksille en sinänsä mahda mitään. Nehän eivät voi olla väärässä, sillä ne ovat heidän omiansa. Tarkastellaan asioita sen sijaan hieman faktojen kautta. Olen usein kysynyt kyseisen väitteen esittäneeltä, että mitkä nykyisen hallituksen päätöksistä sitten ovat mielestäsi olleet erityisen vasemmistolaista politiikkaa? En ole yhdeltäkään väitteen esittäjältä saanut tähän selkeää vastausta.
Sanna Marinin hallitus on tehnyt mm seuraavia päätöksiä:
- Koulutuksen määrärahojen kasvattaminen varhaiskasvatuksesta yliopistoon
- Aidosti maksuttoman toisen asteen koulutuksen mahdollistaminen kaikille suomalaisille
- Työttömyyspäivärahan lisäpäivistä luopuminen asteittain, eli eläkeputken poisto
- Kuntien valtionosuuksien lisääminen koronakriisin ja hoitovajeen terveydenhoitokustannusten kattamiseksi
- Yritysten ja ihmisten tukeminen koronakriisissä
- Teollisuuden sähköveron alentaminen EU:n minimitasolle
- Pienituloisimpien ansiotuloverotukseen 200 miljoonan euron kevennys.
- Yritysten lomautuksien helpottaminen koronatilanteessa
- Yrittäjien sosiaaliturvan parantaminen koronakriisissä
- Poliisin määrärahojen kasvattaminen
- Puolustusvoimien määrärahojen kasvattaminen
- Esitys eduskunnalle Suomen liittymisestä sotilasliitto Naton jäseneksi
Ottamatta tässä yllä olevan listan päätöksiin sen enempää kantaa kuin, että esimerkiksi eläkeputken poistaminen oli mielestäni päätöksenä huono (Kirjoitin siitä aiemmin mm. tässä kirjoituksessani), mutta ei sitä tai mitään muutakaan yllä olevan listan päätöksiä nyt ainakaan minään kovin vasemmistolaisena, yritysvastaisina, saatikka sosialismina voida pitää.
Tosiasiassa SDP niin kuin kaikki nykyisen hallituksen hallituspuolueet kannattavat markkinataloutta reiluin pelisäännöin. Itse näen myös, että markkinatalous on tuiki tarpeellinen ja hyödyllinen järjestelmä. Tähän maailman aikaan mennessä emme ole parempaakaan keksineet. Markkinatalous on kuitenkin hieman kuin tuli. Ilman sitä tulee kylmä, joten tukahduttaman sitä ei pidä. Rajat ja säännöt sillä pitää kuitenkin olla, sillä muuten saattaa käydä niin, että palaa poroksi kaikki.
Heille, jotka edelleen kuitenkin käsittävät Sanna Marinin hallituksen tekemän politiikan olevan sosialismia en neuvo, mutta rohkaisen seuraavaa. Kaivakaapa ne vanhat kansa- tai peruskoulun yhteiskuntaopin kirjat esiin ja tarkistakaa sieltä, mitä siellä sanotaan kohdassa sosialismi ja kerratkaa, mitä se tarkoittaa. Sen jälkeen sulkekaa kirja ja laskekaa se rauhallisesti pöydälle ja älkääkä nyt ainakaan enempää vaatiko leikkaamaan siitä koulutuksesta.
Tämän me olemme nähneet esimerkiksi meneillään olevan energiakriisin kohdalla. Joku on esittänyt, että sähkönhinta olisi noussut hallitsemattomasti, koska markkinatalous ei toimisi. Toimiihan se. Ihan täydellisesti niin kuin sen pitääkin. Kun jonkun asian, tässä tapauksessa sähkön kysyntä ylittää tarjonnan, sen hinta nousee. Vai väittääkö joku tosissaan, että markkinataloudessa asioiden tulisi toimia jotenkin toisin? Ongelmaksi osoittautui nyt tässäkin tapauksessa vain se, että energiamarkkinan kohdalla sen pelisäännöt eivät olleet kunnossa, joten sähkön hinta nousi hallitsemattomasti.