Nyt ei ole oikea aika politikoida

kallemikkolainen.fi

Nyt ei ole oikea aika politikoida

Me olemme vuosia tottuneet siihen, että sähkö maksaa siinä noin 5 senttiä kilowattitunnilta. Itseasiassa moni meistä, varsinkin kaupunkilaisista, ei sähkölämmitteisissä talouksissa asuvista olemme tottuneet siihen, että sillä, mitä sähkö maksaa, ei juurikaan ole ollut meille merkitystä. Ainakaan minä en ole ollut todellakaan mitenkään aktiivinen seuraamaan oman sähköni hintaa. Sen lisäksi, että olen kaupungissa asuva kaukolämmön asiakas, kuulun niihin onnekkaisiin, joilla on kiinteähintainen sähkösopimus hintaan 5.39 c/KWh aina juhannukseen 2023 saakka. Sen solmiminen osaltani ei todellakaan ollut mitään sisäistä talousosaajan nohevuuttani, vaan ihan puhdasta tsägää. Yhä edelleen ihmettelen, miksi pysähdyin sen myyjän kohdalle, joka kauppasi minulle sähkösopimusta Itiksen Tallinnanaukiolla. En nimittäin juuri koskaan pysähdy, kuten ei varmasti meistä moni muukaan.

Nyt on alkanut kiinnostamaan, mitä sähkö maksaa. Monilla alkavat edelliset sähkösopimukset päättymään ja osalla ovat jo päättyneet. Uudet sähkösopimukset ovat tällä hetkellä hinnaltaan edellisiin nähden noin viisinkertaisia. Kaikkein hurjimmat ennusteet ovat puhuneet jopa tulevan talven kaksikymmenkertaisista sähkön hinnoista. Jos sinun kuukausittainen sähkölaskusi on ollut tähän saakka vaikkapa sata euroa, siitä voi itse kukin laskea, mitä se tarkoittaa kerrottuna viidellä tai kahdella kymmenellä.

Nyt on esitetty, että vaikka on energiakriisi, hallitus tee mitään. Seilaa vain bilekohusta toiseen. Kyllä se tekee. Kun jättää ne Iltalehden kohuotsikot joskus hieman vähemmälle ja lukee niiden sijaan edes hieman oikeita uutisia, saattaa päästä kartalle, että asiassa on suunniteltu ja tullaan piakkoin tekemään paljonkin. Asiasta voit halutessasi lukea lisää mm. näistä linkeistä: SDP:n eduskuntaryhmä julkaisi listan ihmisten tukitoimista , SDP:n ratkaisuehdotus sähkömarkkinakriisiin

Tiivistetysti parhaillaan keskustellaan mm. sähkön tuotantoreservin käyttöönotosta, eli kaikki mahdollinen sähköntuotanto käyttöön. (lisääntynyt tarjonta laskee hintaa), hintapiikkien alentamista kysyntäjoustoilla, hintakaton alentamista koko EU:n tasolla, kohdennettuja tukia kuluttajille, polttoaineiden sekoitevelvoitteen alentamisen jatkamista, päästökaupan markkinavakausreservin käyttöä eli päästöoikeuksien määrään väliaikaista lisäämistä, windfall-veron nopeaa selvittämistä, sähköveron ja -alvin alentamista, kuntien ja valtion energiansäästökampanjaa. Tuloveron alentamista kohdennettuna pieni- ja keskituloisille.

Todennäköisesti edellä mainittuja toimenpiteitä tulee, jos ei kaikkia, niin ainakin useampia toimia, jotka tulevat helpottamaan tilannetta. Toki aikaisemmat 5 sentin kilowattituntihinnat lienevät ensi talvena vain kaukainen muisto ja sähkön ja energian hinnat tulevat olemaan koko talven olemaan korkealla. Silti hyvillä ja oikea-aikaisilla toimilla hinnannousujen kaikkein karmeimmat ennusteet saataneen kuitenkin onnistua voittamaan ja verohelpotuksin sekä tukitoimin meille kansalaisille saadaan edellytyksiä selvitä näistä Ukrainan sodan vuoksi äkillisesti kohonneista energian hinnoista.

Lisäksi Keskusta on ehdottanut Annika Saarikon suulla ylimääräisten lapsilisien maksamista. Näitä oltiin heti kilpailevien puolueiden taholta lyttäämässä ja leimaamassa Keskustan siltarumpupolitiikaksi, jolla he vaalien alla yrittäisivät ostaa äänestäjiä. Näin on samoin kuultu myös monien sdp:n ehdottamien tukitoimien kohdalla. Älkää nyt viitsikö. Tämä ei ole oikea hetki politikoida. Mikäli karmeimmat ennusteet sähkön hinnoissa käyvät toteen, meillä Suomessa tulee monissa kodeissa olemaan ensi talvena todella kylmä. Kyllä tässä tilanteessa kaikkien puolueiden ehdotukset pitää ottaa vakavasti harkintaan.

Jos tässä tilanteessa puolueille olisi oikeasti tärkeintä vain saada kansalaisten äänet, eikä aidosti tukea heitä vaikeassa tilanteessa, silloinhan ehkä ainakaan sdp:n ei kannattaisi tehdä mitään. Lähihistoriassa suurin yksittäinen tekijä ja SDP:n kannatuksen nostattaja ei ole ollut mikään yksi yksittäinen teko tai edes suosittu pääministeri Sanna Marin vaan Juha Sipilän hallitus. Oikeisto on luvannut, että seuraavaksi tarvitaan oikea superkiky ja sen sortin leikkaukset, joiden rinnalla edelliset kiristykset ja leikkaukset tulevat kalpenemaan. Kyynisen karkeasti ajateltuna paras sdp:n kannatuksen nostattaja olisikin perskeko-hallitus (Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset) volume 2. Niin sanotusti odottaa ja antaa paistin kypsyä.

Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Hallituspuolueet pohtivat asiantuntijoiden kanssa parhaita ja tehokkaimpia toimia. Toimia energian hintojen kurissa pitämiseksi ja kansalaisten selviytymiseksi tullaan pian näkemään ja uskon, että niistä löytyy, kuten koronakriisin aikaankin, pian yhteistä näkemystä yli hallitus-oppositiorajojen. Yhteistä näkemystä löytynee myös siitä, että kriisitilanteessa joudutaan turvautumaan myös valtion velkaan. Kokoomuskaan ei tule moittimaan velanotosta tässä kriisitilanteesta. Toki he tulevat moittimaan tästäkin velanotosta jäljestä päin, kuten ovat moittineet jokaisesta aiemmistakin, vaikka ovat olleet itse etunenässä ehdottamassa ja vaatimassa vahvoja tukitoimia.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Poliittinen johtajuus
Kalle Mikkolainen

Millainen on hyvä pomo ja mitä on johtajuus?

Viimeaikainen julkinen keskustelu, jossa päättäjiltämme on vaadittu ripeitä päätöksiä, ja sen myötä johtajuutta on saanut minut pohtimaan, että milloin ripeistä päätöksistä usein vailla harkintaa on tullut arvostettu johtajuushyve?

LUE LISÄÄ »
Venäjä
Kalle Mikkolainen

YYA-Suomi

Nykymuotoisen Vladimir Putinin Venäjän kanssa bisneksen tekemisellä taas ei ole ollut suomettumisen kanssa mitään tekemistä. Olemmeko olleet Venäjän kanssa liian sinisilmäisiä? Jälkikäteen ajatellen tietysti olemme.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Talouspolitiikka
Kalle Mikkolainen

Yksi askel eteen, kaksi taaksepäin

Jos oikeistohallitus leikkaa ensin kaksi ja vasemmistohallitus palauttaa yhden, jokainen voi omassa mielessään pohtia, mikä on tämän kehityksen suunta pidemmällä aikavälillä. Tämä sama kehitys näyttää tapahtuvan koulutuksen lisäksi lähes kaikessa muuallakin yhteiskunnassamme. Sosiaaliturvassa, yhteiskunnan turvaverkoissa, terveydenhuollossa, vanhuspalveluissa, vammaispalveluissa. Sitten ihmettelemme, miksi koulutuksen pisa-tulokset laskevat, terveyden hoito on kriisissä tai vanhusten hoidon hoitajamitoituksen noudattamiseen ei kaikkialla riitä hoitajia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Potilasturvallisuuslaki
Kalle Mikkolainen

Tarkoitus ei pyhittänyt keinoja

Olen ylpeä aivan jokaisesta SDP:n kansanedustajasta, joka uskalsivat äänestää potilasturvallisuuslain puolesta. Heille 51 kansanedustajalle, jotka ylipuoluerajojen eivät tulleet paikalle äänestykseen taas annan satikutia tai ainakin toivon, että heillä oli poissaololleen hyvin perusteltu syy.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi