Nyt ei ole oikea aika politikoida

kallemikkolainen.fi

Nyt ei ole oikea aika politikoida

Me olemme vuosia tottuneet siihen, että sähkö maksaa siinä noin 5 senttiä kilowattitunnilta. Itseasiassa moni meistä, varsinkin kaupunkilaisista, ei sähkölämmitteisissä talouksissa asuvista olemme tottuneet siihen, että sillä, mitä sähkö maksaa, ei juurikaan ole ollut meille merkitystä. Ainakaan minä en ole ollut todellakaan mitenkään aktiivinen seuraamaan oman sähköni hintaa. Sen lisäksi, että olen kaupungissa asuva kaukolämmön asiakas, kuulun niihin onnekkaisiin, joilla on kiinteähintainen sähkösopimus hintaan 5.39 c/KWh aina juhannukseen 2023 saakka. Sen solmiminen osaltani ei todellakaan ollut mitään sisäistä talousosaajan nohevuuttani, vaan ihan puhdasta tsägää. Yhä edelleen ihmettelen, miksi pysähdyin sen myyjän kohdalle, joka kauppasi minulle sähkösopimusta Itiksen Tallinnanaukiolla. En nimittäin juuri koskaan pysähdy, kuten ei varmasti meistä moni muukaan.

Nyt on alkanut kiinnostamaan, mitä sähkö maksaa. Monilla alkavat edelliset sähkösopimukset päättymään ja osalla ovat jo päättyneet. Uudet sähkösopimukset ovat tällä hetkellä hinnaltaan edellisiin nähden noin viisinkertaisia. Kaikkein hurjimmat ennusteet ovat puhuneet jopa tulevan talven kaksikymmenkertaisista sähkön hinnoista. Jos sinun kuukausittainen sähkölaskusi on ollut tähän saakka vaikkapa sata euroa, siitä voi itse kukin laskea, mitä se tarkoittaa kerrottuna viidellä tai kahdella kymmenellä.

Nyt on esitetty, että vaikka on energiakriisi, hallitus tee mitään. Seilaa vain bilekohusta toiseen. Kyllä se tekee. Kun jättää ne Iltalehden kohuotsikot joskus hieman vähemmälle ja lukee niiden sijaan edes hieman oikeita uutisia, saattaa päästä kartalle, että asiassa on suunniteltu ja tullaan piakkoin tekemään paljonkin. Asiasta voit halutessasi lukea lisää mm. näistä linkeistä: SDP:n eduskuntaryhmä julkaisi listan ihmisten tukitoimista , SDP:n ratkaisuehdotus sähkömarkkinakriisiin

Tiivistetysti parhaillaan keskustellaan mm. sähkön tuotantoreservin käyttöönotosta, eli kaikki mahdollinen sähköntuotanto käyttöön. (lisääntynyt tarjonta laskee hintaa), hintapiikkien alentamista kysyntäjoustoilla, hintakaton alentamista koko EU:n tasolla, kohdennettuja tukia kuluttajille, polttoaineiden sekoitevelvoitteen alentamisen jatkamista, päästökaupan markkinavakausreservin käyttöä eli päästöoikeuksien määrään väliaikaista lisäämistä, windfall-veron nopeaa selvittämistä, sähköveron ja -alvin alentamista, kuntien ja valtion energiansäästökampanjaa. Tuloveron alentamista kohdennettuna pieni- ja keskituloisille.

Todennäköisesti edellä mainittuja toimenpiteitä tulee, jos ei kaikkia, niin ainakin useampia toimia, jotka tulevat helpottamaan tilannetta. Toki aikaisemmat 5 sentin kilowattituntihinnat lienevät ensi talvena vain kaukainen muisto ja sähkön ja energian hinnat tulevat olemaan koko talven olemaan korkealla. Silti hyvillä ja oikea-aikaisilla toimilla hinnannousujen kaikkein karmeimmat ennusteet saataneen kuitenkin onnistua voittamaan ja verohelpotuksin sekä tukitoimin meille kansalaisille saadaan edellytyksiä selvitä näistä Ukrainan sodan vuoksi äkillisesti kohonneista energian hinnoista.

Lisäksi Keskusta on ehdottanut Annika Saarikon suulla ylimääräisten lapsilisien maksamista. Näitä oltiin heti kilpailevien puolueiden taholta lyttäämässä ja leimaamassa Keskustan siltarumpupolitiikaksi, jolla he vaalien alla yrittäisivät ostaa äänestäjiä. Näin on samoin kuultu myös monien sdp:n ehdottamien tukitoimien kohdalla. Älkää nyt viitsikö. Tämä ei ole oikea hetki politikoida. Mikäli karmeimmat ennusteet sähkön hinnoissa käyvät toteen, meillä Suomessa tulee monissa kodeissa olemaan ensi talvena todella kylmä. Kyllä tässä tilanteessa kaikkien puolueiden ehdotukset pitää ottaa vakavasti harkintaan.

Jos tässä tilanteessa puolueille olisi oikeasti tärkeintä vain saada kansalaisten äänet, eikä aidosti tukea heitä vaikeassa tilanteessa, silloinhan ehkä ainakaan sdp:n ei kannattaisi tehdä mitään. Lähihistoriassa suurin yksittäinen tekijä ja SDP:n kannatuksen nostattaja ei ole ollut mikään yksi yksittäinen teko tai edes suosittu pääministeri Sanna Marin vaan Juha Sipilän hallitus. Oikeisto on luvannut, että seuraavaksi tarvitaan oikea superkiky ja sen sortin leikkaukset, joiden rinnalla edelliset kiristykset ja leikkaukset tulevat kalpenemaan. Kyynisen karkeasti ajateltuna paras sdp:n kannatuksen nostattaja olisikin perskeko-hallitus (Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset) volume 2. Niin sanotusti odottaa ja antaa paistin kypsyä.

Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Hallituspuolueet pohtivat asiantuntijoiden kanssa parhaita ja tehokkaimpia toimia. Toimia energian hintojen kurissa pitämiseksi ja kansalaisten selviytymiseksi tullaan pian näkemään ja uskon, että niistä löytyy, kuten koronakriisin aikaankin, pian yhteistä näkemystä yli hallitus-oppositiorajojen. Yhteistä näkemystä löytynee myös siitä, että kriisitilanteessa joudutaan turvautumaan myös valtion velkaan. Kokoomuskaan ei tule moittimaan velanotosta tässä kriisitilanteesta. Toki he tulevat moittimaan tästäkin velanotosta jäljestä päin, kuten ovat moittineet jokaisesta aiemmistakin, vaikka ovat olleet itse etunenässä ehdottamassa ja vaatimassa vahvoja tukitoimia.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Pride
Kalle Mikkolainen

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Helsinki Pride -tapahtuma ainoastaan ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi