Moni ihminen, jonka kanssa olen lähipäivinä keskustellut, on tullut sanomaan, että hän ei tällä kertaa aidosti tiedä, ketä hänen kannattaisi äänestää. Toisaalta ollaan huolissaan valtion velkaantumisesta, toisaalta siitä, miten omat vanhukset, lapset ja lapsenlapset tulevat pärjäämään, mikäli yhteiskunnan toimintoja tullaan leikkaamaan kaksin käsin. Mielestäni asetelma ei ole koko minun elinaikanani ollut näin selkeä.
Kun koronakriisi oli päällä, muistan ajatelleeni, että jos jotain hyötyä tästä viheliäisestä koronasta on, on ainakin se, että ihmiset ovat viimeinkin heränneet todellisuuteen, että suomalainen verovaroin ylläpidetty yhteiskunta sen sosiaaliturvaverkkoineen ovat maailman mittakaavassa korkeasta verotuksestamme huolimatta kuitenkin ihan kiva olla olemassa. Sillä niin moni, myös he, oman onnensa sepät, jotka olivat aina aikaisemmin huutaneet verotuksen olevan varkautta, vaatineet mahdollisimman pientä valtiota ja verotusta, olivatkin aivan eturintamassa ja käsi ojossa vaatimassa valtiota hätiin. Uutisissa puhuttiin lähes ääni väristen, miten kaikki puolueet puhalsivat yhteen ääneen kuin ”talvisodan hengessä”. Hallituksen tuodessa pöytään toinen toistaan suurempia koronatukipaketteja. Hienoa tietysti, että näin tehtiin. Yrityksiä ja ihmisiä tuettiin.
Mietin silloin, mitenhän tässä mahtaa käydä sitten, kun tulee laskun maksun aika? Löytyykö samaa ”talvisodan henkeä”? Ovatko ensimmäiseksi tukia vaatineet ja myös saaneet tahot sitten myös he, jotka ovat ensimmäiseksi nostamassa oman kätensä pystyyn laskun maksuhalukkuuden merkiksi? Vai esitetäänkö maksumiehiksi ja -naisiksi taas heitä, jotka eivät mitään tukia koskaan ehtineet saamaankaan? Kuten velkavaalikeskustelusta saatat huomata, lasku on nyt pöydässä. Päättele itse, oletko nähnyt tai kuullut jossain olevan laskun maksuhalukkaita?
Viimeistään Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen haastattelu Ilta-Sanomissa ei pitäisi jättää enää ketään epätietoiseksi. Kokoomus vaatii SDP:tä ja Sanna Marinia nöyrtymään leikkausten edessä. Kokoomus kertoo tavoittelevansa sinimustaa, talousoikeistolaista hallitusta yhdessä perussuomalaisten kanssa. Kokoomus on esittänyt tavoittelevansa 9 miljardin edestä valtion talouden sopeutustoimia kahden vaalikauden aikana.
Samanaikaisesti he lupaavat miljardin veronkevennyksiä kaikille tuloluokille. Koska Suomessa on progressiivinen verotus, pienituloisia veronkevennykset eivät auttaisi juuri lainkaan, keskituloisia se auttaisi joitakin kymppejä, loput menisivät ennestään suurituloisille.
Jotta ymmärtäisimme tämän kokoomuksen esittämän talouden sopeuttamistarpeen mittakaavan, se tarkoittaisi noin puolitoista kertaa sitä, miten paljon Juha Sipilän hallitus leikkasi. Silloin ei jätetty ketään vähäosaisten ryhmää leikkausten ulkopuolelle. Ei edes sotaveteraaneja. Kansa ei silloin tykännyt siitä ja halusi muutosta. Mitäpä luulet tulisitko tykkäämään siitä kertaa 2?
Vaikka kokoomus muuta vaaliväittelyissä esittää, heidän esittämää ehdotusta ei tulla rahoittamaan pelkästään millään tupakka- tai alkoholiveron korotuksilla, kosteikkoviljelyn tai toimeentulotuista tuista karsimalla. Se tulee tarkoittamaan miljardien leikkauksia peruskoulujen, terveys- ja vanhuspalveluiden rahoitukseen, yhteiskuntamme pienituloisimpiin kohdistettuja sosiaaliturvaleikkauksia yhdistettynä kaikkein suurituloisimpia hyödyttäviin veronalennuksiin.
Kokoomus on esittänyt keinokseen indeksijarrua. Kyseessä ei ole nimityksestä huolimatta mitään muuta kuin taitava kiertoilmaus leikkaamiselle. Jos joku edelleen ajattelee, että indeksiin sidotut asiat olisivat vain jotain köyhäinapua, mistä olisi syytäkin hieman leikata, hän on väärässä.
Kuten valtionvarainministeriön julkaisema menokartoitus osoittaa, leikkuriin tulisivat joutumaan myös eläkkeet, mikäli indeksit aiotaan laittaa miljardileikkuriin. Indeksit pitävät sisällään nimittäin myös työeläkkeet, hyvinvointialueiden rahoituksen, kuntien valtionosuudet, korkeakoulujen rahoituksen, ammatillisen koulutuksen rahoituksen, puolustuksen, Ylen ja sosiaaliturvan. Kokoomus on aiemmissa puheissaan rajannut leikkauslistoistaan ulos eläkkeet, koulutuksen ja puolustuksen. Myös kuntien valtionosuudet kohdistuvat koulutukseen, joten ilmeisesti sekin on rajattu pois.
Ilmastotoimet, EU-politiikka tai edes työperäisen maahanmuuton mahdollistaminen ovat kysymyksiä, joissa perussuomalaiset eivät tunnetusti jousta. Edes ne eivät näytä olevan kokoomukselle minkäänlainen este tai pidäke. Ilmeisesti kokoomuksen mielestä nekin voidaan nyt sivuttaa, kunhan vain pääsevät leikkaamaan ja jakamaan veronkevennyksiä heille, joilla ennestään on.
Tämän selkeämpi vaaliasetelma ei ole minun elinaikanani ollut. Mikäli haluat leikkauksia ja nöyrtyä laskunmaksajan paikalle, äänestä kokoomusta ja/tai perussuomalaisia.
Mikäli haluat estää sinimustan Suomen, äänestä mitä tahansa muuta, mutta älä jätä äänestämättä. Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tästä tule.
Meillä jokaisella on vain yksi ääni. Se kannattaa käyttää viisaasti. En voi taata, etteikö kokoomus tai perussuomalaiset saattaisi voittaa tulevia vaaleja. Sen voin omalta kohtani kuitenkin taata, että jos niin käy, ja minulta vuosien päästä kysytään, missä olit, kun Suomesta tuli sinimusta? voin vastata, että olin tekemässä oman osuuteni sen eteen, että niin ei kävisi.
Ennakkoäänestys alkaa ensiviikon keskiviikkona 22.3.2023. Ensi viikosta lähtien suomalaisilla on uurnilla mahdollisuus valita, haluavatko he Kokoomuksen Kai Mykkäsen sanoin nöyrtyä talousoikeistohallituksen miljardileikkauksiin vai antaa tukensa tasapuoliselle ja vahvaa työllisyyttä korostavalle oikeudenmukaiselle linjalle, jossa kaikki pidetään mukana.