Minkä nuorena oppii…

Minkä nuorena oppii…

Winston Churchillin väitetään sanoneen ’jos ihminen ei nuorena ole radikaali, hänellä ei ole sydäntä, jos ihminen ei ole vanhana konservatiivi, hänellä ei ole aivoja’.

Somessa alkoi eilen leviämään KOKOOMUSNUORTEN somepläjäytys, missä joukko kokoomusnuoria jakoivat ilmeisesti omasta mielestään hauskaksi provokaatioksi tarkoitettua somepäivitystä, jossa he kertoivat ”leikkaamisen olevan hauskaa”.

Kokoomusnuoret: Leikkaaminen on hauskaa

Varmistuttuani ensin asian aitoudesta, totesin omassa mielessäni: Niinpä niin. Kyllä se siitä aikanaan tasoittuu, kunhan elämä vähän vetäisee näitäkin nuoria kölin alta. Ja nyt en tarkoita niitä ensimmäistä elämän vastoinkäymistä, josta vielä selviää ehkäpä nöyryyttävällä kokemuksella ja pyytämällä omilta vanhemmilta rahaa. Meitä ihmisiä on kahdenlaisia. Heitä, joita elämä on kolhaissut ja heitä, joita se ei ole vielä kolhaissut. Elämän varrella saatavien kuhmujen määrä ja koko ovat yksilöllistä. Toisille kuhmuja tulee enemmän ja toisille vähemmän. Toisille elämän opintie on vieläkin vaativampi ja asia saattaa vaatia useampaa kuhmua ja välillä ihan samaan paikkaankin.

Kokoomusnuoret siis ilmoittivat tällä somepäivityksellään haluavansa leikkauksia ja kehottivat tutustumaan heidän viime syksynä laatimaansa vaihtoehtobudjettiin. Siihen pääsette kokonaisuudessaan tutustumaan halutessanne tästä linkistä.

Sanna Marinin hallituksen viime vuoden korona-ajan budjetin alijäämä oli 11,7 miljardia. Kokoomuksen emopuolueen eduskuntaryhmän leikkauksia sisältämässä vaihtoehdossa alijäämää oli miljardin verran vähemmän. Kokoomusnuorten vaihtoehtobudjetissa alijäämää olisi 6 miljardia vähemmän, eli vain 5,7 miljardia.

Kokoomusnuorten vaihtoehtobudjetti sisälsi mm. 10 prosentin leikkaukset hallintoon, lähes kaikkiin ministeriöihin, virastoihin ja hallinnon aloihin. Hallintohan on toki aina lempileikkauskohde asiasta tietämättömille, mutta koska siitä leikkaaminen kuitenkaan ei riittäisi mihinkään, 6 miljardin saavuttamiseksi rajuja leikkauksia tarvittaisiinkin kokoomusnuorten mukaan paljon lisää. Muun muassa tukiin, eläkkeisiin ja muihin valtion menoihin. Oikeastaan kokoomusnuorten leikkauslistalle joutuisivatkin käytännössä ihan kaikki muut paitsi puolustusmäärärahat, jotka he haluaisivat nostaa tasolle, jonka heidän myöskin haluamansa, Suomen Nato-jäsenyys vaatisi.

Kokoomusnuorten vaihtoehtobudjetissa oli paljon muutakin mielenkiintoista. Sen mukaan kyse ei olisi pelkistä leikkauksista, vaan uusia tulolähteitäkin olisi. Näitä saataisiin mm. bordellien, kannabiksen ja nuuskan laillistamisesta ja niiden verottamisesta. Nämä uudet elinkeinot mahdollistavat verokevennykset ja panostukset muun muassa koulutukseen ja maanpuolustukseen.

Nyt odottelen ensiviikolla uutisjuttuja, kun toimittajat kysyvät Kokoomuksen emopuolueelta ja puolueen puheenjohtaja Petteri Orpolta, onko myös emopuolue tämän ehdotuksen takana? Kannabiksen laillistamiseen kokoomuksen emopuolue ei ole toistaiseksi lämminnyt, mutta miten mahtaa olla tilanne tämän toisen kokoomusnuorten ehdotuksen kanssa? Suomi Natoon laillistamalla bordellit?

Kokoomusnuoret ovat kohahduttaneet omilla linjauksillaan ja lausunnoillaan useasti ennenkin. Esimerkiksi vuonna 2012 kokoomusnuorten silloinen varapuheenjohtaja Saul Schubak kirjoitti Facebookissa, että ”on järjenvastaista tukea lapsilisillä heikomman aineksen lisääntymistä”. Puolue ja myös nuorisojärjestö itse kuitenkin irtisanoutui heti tuoreeltaan tästä lausunnoista.

Poliittisten puolueiden nuorisojärjestöt ovat kautta aikojen välillä esittäneet emopuoluettaan radikaalimpia esityksiä. Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta ja ihmeellistä. Silloin tällöin emopuolueesta joudutaan antamaan isällinen tai äidillinen tukkapölly, jolloin emopuolueesta käsin ojennetaan, että nyt lapsukaiset jäitä hattuun.

Näin kävi myös kokoomuksessa viimeksi vuonna 2013, jolloin kokoomusnuoret linjasivat mm. seuraavaa: Nuorisojärjestö yksityistäisi palveluita kovalla kädellä, vapauttaisi työmarkkinat sääntelystä, luopuisi yleissitovasta työehtosopimuksesta ja kehitysavusta kokonaan. Tästä silloin emopuolueessa pöyristyttiin. Asiaa ja nuorten jälkiä korjailivat mediassa niin Ilkka Kanerva (kok.) kuin myös puolueen silloinen puoluesihteeri Taru Tujunen, joka kertoi tuoreeltaan kokoomusnuorten avausten olleen älyttömiä. (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002673066.html?share=7f3cd7ed2b63f49410666ee9df69b9b3).

…sen vanhana taitaa

Se mikä kuulosti älyttömältä ja radikaalilta nuorisojärjestön puheelta kymmenen vuotta sitten, on tänään puolueen valtavirtaa ja ääni, jolla emopuolue tänään puhuu.

Tänään emopuolueen ehdotuksiin ovat kuuluneet mm. leikata perustuslain vastaisesti, ei-kantasuomalaisten sosiaaliturvaa. Yleissitovan työehtosopimuksen poistoa emopuolueen kansanedustajat ovat ajaneet julkisesti ja aktiivisesti jo useamman vuoden, vaikka vielä kymmenen vuotta sitten emopuolue sanoi sen olevan puolueelle vierasta ja älytöntä. Tänä kesänä Kokoomus puhui kotouttamislinjauksissaan ”kantasuomalaisista” – nyt eduskuntaryhmän johtaja Mykkänen pahoittelee sanavalintaa ja toteaa sen virheeksi. (https://yle.fi/uutiset/3-12040169)


Olipa kyseessä nuoruudeninto tai ei, tosiasia on se, että Suomessa elää mm. kymmeniä tuhansia eläkeläisiä jo nyt hyvin pienillä eläkkeillä, tuilla ja jopa leipäjonojen varassa. Heiltä leikkaaminen ei tuottanut kokoomukselle vaikeuksia edellisessä Sipilän hallituksessa. Tämän päivän vanhukset ovat rakentaneet tämän yhteiskunnan ja siksi myös nyt leikkauksilla ilakoivilla nuorilla on tällä hetkellä asiat niin hyvin kuin ovat. Pidän siksi erittäin vastemielisenä sitä, että nuoret edes leikinpäiten ilkkuvat vähävaraisilta eläkeläisiltä leikkaamisen olevan hauskaa. Leikkaukset kun kohdistuvat aina ensimmäiseksi ja kipeimmin juuri heihin, jotka eniten apua tarvitsevat. Ehkäpä heihin, joilla niitä omia vanhempia enää ei edes ole, joilta pahan hetkellä rahaa pyytää?


Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Poliittinen johtajuus
Kalle Mikkolainen

Millainen on hyvä pomo ja mitä on johtajuus?

Viimeaikainen julkinen keskustelu, jossa päättäjiltämme on vaadittu ripeitä päätöksiä, ja sen myötä johtajuutta on saanut minut pohtimaan, että milloin ripeistä päätöksistä usein vailla harkintaa on tullut arvostettu johtajuushyve?

LUE LISÄÄ »
Venäjä
Kalle Mikkolainen

YYA-Suomi

Nykymuotoisen Vladimir Putinin Venäjän kanssa bisneksen tekemisellä taas ei ole ollut suomettumisen kanssa mitään tekemistä. Olemmeko olleet Venäjän kanssa liian sinisilmäisiä? Jälkikäteen ajatellen tietysti olemme.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Talouspolitiikka
Kalle Mikkolainen

Yksi askel eteen, kaksi taaksepäin

Jos oikeistohallitus leikkaa ensin kaksi ja vasemmistohallitus palauttaa yhden, jokainen voi omassa mielessään pohtia, mikä on tämän kehityksen suunta pidemmällä aikavälillä. Tämä sama kehitys näyttää tapahtuvan koulutuksen lisäksi lähes kaikessa muuallakin yhteiskunnassamme. Sosiaaliturvassa, yhteiskunnan turvaverkoissa, terveydenhuollossa, vanhuspalveluissa, vammaispalveluissa. Sitten ihmettelemme, miksi koulutuksen pisa-tulokset laskevat, terveyden hoito on kriisissä tai vanhusten hoidon hoitajamitoituksen noudattamiseen ei kaikkialla riitä hoitajia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Potilasturvallisuuslaki
Kalle Mikkolainen

Tarkoitus ei pyhittänyt keinoja

Olen ylpeä aivan jokaisesta SDP:n kansanedustajasta, joka uskalsivat äänestää potilasturvallisuuslain puolesta. Heille 51 kansanedustajalle, jotka ylipuoluerajojen eivät tulleet paikalle äänestykseen taas annan satikutia tai ainakin toivon, että heillä oli poissaololleen hyvin perusteltu syy.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi