Laskun maksun aika

Laskun maksun aika

Kun koronapandemia alkoi keväällä 2020 maan talous pysähtyi. Kaikille heräsi perusteltu huoli, että miten tästä selvitään niin terveydessä kuin taloudessa. Matka on ollut pitkä. Muistan ensimmäiset Sanna Marinin tiedotustilaisuudet, missä hän kertoi, että Suomi on nyt täysin ennen kokemattoman tilanteen edessä. Myöskään virheiltä ei tulla välttymään sanoi Sanna Marin.
Suomen hallitus, AVI:t, THL, rajaviranomaiset ja Pietarin futisturistit ovat tehneet matkan varrella paljonkin virheitä, mutta on Suomessa tehty asioita paljon myös oikein. Virheistäkin huolimatta Suomi on selvinnyt koronapandemiasta niin terveydessä kuin taloudessa yhtenä parhaana maana maailmassa. Melkeinpä mitä tahansa maata voimme käyttää mittatikkuna. Vaikka Suomi on koronapandemian vuoksi velkaantunut, se on velkaantunut EU maista kolmanneksi vähiten.

Muistan myös koronapandemian alussa, miten aiemmin mahdollisimman pientä valtiota ja matalaa verotusta vaatineet yritysmaailman edustajat olivat kuin yhdessä kuorossa huutamassa yhteiskuntaa ja valtiota hätiin. Hesburgerin Heikki Salmela kertoi olevansa hädissään polvillaan oman keittiön pöytänsä alla. Keskon pääjohtaja Helander vaati valtion yritystukia ripeästi. Kun tukitoimiin ripeästi myös ryhdyttiin valtion toimesta, Suomen yrittäjien Mikael Pentikäinen kertoi tukitoimien olevan oikean suuntaisia, mutta riittämättömiä.

Sitä en osaa sanoa, kuuluiko jo ennestään vahvaan takeaway myyntiin orientoitunut Hesburger koronapandemian aikana kaikkein hädänalaisimpiin ravintolayrittäjiin tai kaikkien aikojen tulosennätyksensä koronapandemian aikana nakuttanut Kesko maamme uhanalaisimpiin yrityksiin.

Yrityksiä kuitenkin tuettiin koronakriisissä ja paljon niin kuin pitikin, koska yrityksiä ja työpaikkoja täytyi pelastaa. Tätä tehtiin velkarahalla niin Suomessa kuin kaikkialla muuallakin maailmassa. Jo silloin ajattelin, että mitenköhän tässä mahtaa käydä sitten kun aikanaan tulee laskun maksun aika. Tulevatko nämä ensimmäiseksi käsi pystyssä tukia huutaneet ja myös saaneet olemaan sitten myös he, jotka silloin ovat nostamassa oman kätensä pystyyn laskunmaksuhalukkuuden merkiksi? Vai tuleeko asiassa käymään niin, että laskunmaksajiksi esitetään heitä, jotka eivät koskaan mitään koronatukia ehtineet saamaankaan?
Oletko kuullut Hesburgerin Heikki Salmelalta, Keskon Helanderilta tai Suomen yrittäjien Mikael Pentikäiseltä avauksia, miten voisimme kaikki yhdessä maksaa koronapandemian aiheuttamaa vajetta valtion talouteen? Nyt lasku on pöydällä. Kuuntele… ei mitään. Vain korvia särkevä hiljaisuus.

Sen sijaan olemme kuulleet kokoomuksen Petteri Orpolta avaukset, jossa valtion talous tulee saattaa pikaisesti kuntoon leikkaamalla työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja kaikkein vähäosaisimmilta. Eli pääosin kaikilta heiltä, jotka eivät mitään koronatukia ehtineet saamaankaan. Mitäpä kokoomuksen Petteri Orpo tarjoaa koronatukia saaneille ja ennestään hyväosaisille? No verohelpotuksia tietenkin.

Minä itse kuulun verrattain hyvätuloisena siihen joukkoon, joihin koronapandemia ei lyönyt lainkaan taloudellisesti. Vaikka en myöskään kuulunut heihin, jotka saivat mitään koronatukia, oikeastaan minun työni ja sen myötä myös omat tuloni jopa hieman lisääntyivät koronapandemian aikana koska työskentelen tietotekniikan parissa ja lähes kaikki palvelut tuli saattaa pikaisesti internetin kautta kaikkien saataville. Tein korona-aikana työtä myös ilman ylityökorvausta, esimerkiksi silloin kun testasimme pienyrittäjille kohdistettua yritystukihakemuksen järjestelmää, joka piti luoda lennosta. Upeita hetkiä kun kollegani kanssa teimme tätä työtä keskellä yötä. Meillä oli hauskaa ja molemmat tiesimme, että työmme on arvokasta monelle helsinkiläiselle pienelle yritykselle.

Omassa tuttavapiirissäni läheskään kaikilla asia ei ollut näin. Minulla on monta tuttavaperhettä, joissa pariskunnasta toinen tai jopa molemmat joutuivat koronan vuoksi lomautetuksi ja heidän tulonsa putosivat alle puoleen entisestä. He putosivat sille ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle, jota vuosien varrella on myös aivan liian avokätiseksi luonnehdittu.

Koronapandemian taloudellisiin voittajiin lukeutuvana teen tässä nyt oman osuuteni ja nostan oman käteni pystyyn laskunmaksuhalukkuuden merkiksi. Minä en pitäisi lainkaan huutavana vääryytenä sitä, että minun verotustani jopa hieman kiristettäisiin ja osallistuisin siten yhteisen koronalaskun maksuun. Haastan pienellä summalla talkoisiin mukaan myös Hesburgerin Salmelan, Keskon Helanderin ja Suomen yrittäjien Pentikäisen. Miten on? Nouseeko käsiä?

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Pride
Kalle Mikkolainen

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Helsinki Pride -tapahtuma ainoastaan ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi