Kyllä kansa vastaa

kallemikkolainen.fi

Kyllä kansa vastaa

Viime päivinä on julkaistu useita kyselyitä, jossa on pyritty esittämään, että kansa haluaisi leikkauksia, ennemmin kuin veron korotuksia. Esimerkiksi EVA julkisti kyselytutkimuksen, jonka mediat otsikoivat: Suomalaiset haluavat julkisen velkaantumisen kuriin leikkaamalla menoja, ei korottamalla veroja. Tätä samaa viestiä ovat iltapäivälehdet toistaneet jo kuukausia ja pidempäänkin.

Jos joku media viitsisi edes joskus mennä hieman otsikkoa pidemmälle ja oikeasti lukea näitä tutkimuksia, menisi hyvä tarina pilalle. Tutkimuksista käy nimittäin ilmi, että kansan enemmistö nimenomaan ei tahdo leikkauksia. Ei ainakaan sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon, puolustusvoimiin, opintotukeen, asumistukeen, varhaiskasvatukseen, vanhustenhoitoon, poliisin ja rajavartiolaitokseen rahoitukseen, eikä peruskouluun ja toisen asteen opetukseen. Sen sijaan kyselytutkimuksen mukaan kansa tahtoo leikattavan aivan marginaalisista asioista kuten puoluetuista, turhista virkamiehistä ja ministerien avustajista. Minä en tiedä, montako avustajaa kukin ministeri kulloinkin tarvitsee, mutta sen tiedän melko varmasti, että vaikka heille antaisi huomenna kenkää kaikille, se ei minun veroprosenttiani vetäisi eikä työntäisi suuntaan eikä toiseen.

Mikäli leikkaamalla ja säästämällä kykenisimme tasapainottamaan maan talouttamme ja samalla jopa laskemaan veroprosenttiamme, säästöjä täytyisi väistämättä etsiä aidosti suurista ja vaikuttavista menokohteista. Niitä ovat valtion suurimmat menot eli sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä koulutus. Mielestäni jos aidosti haluttaisiin selvittää, haluaako kansa leikkauksia vai veronkorotuksia, tulisikin kysyä mistä haluttaisiin leikata ja myös kertoa, mitä leikkausten vaikutukset oikeasti heille merkitsisivät.

Jos kysyttäisiinkin tahdotko leikata peruskoulusta, jos se tarkoittaisi, että lapsesi koulu siirtyisi kauemmaksi, luokkakoko kasvaisi, mutta veroprosenttiasi voitaisiin pienentää 0.1 %, eli keskiverto suomalaisen 3 500 euroa kuussa tienaavalle se tekisi rapiat 3 ja puoli euroa kuukaudessa lisää liksaa käteen?

Tahdotko, että vanhuspalveluiden hoitajamitoitus peruttaisiin, mutta se tarkoittaisi, että mummosi 30-asiakkaan palveluyksikössä ei välttämättä enää olisi yöllä kuin yksi hoitaja, jos sitäkään, mutta sinä saisit 0.1 % enemmän palkkaa käteen?

Tahdotteko, että Kelan lääkekorvauksia leikattaisiin? Se tarkoittaisi, että saisit 0.1 % pienemmän veroprosentin, mutta maksaisit reseptilääkkeistä itse vaikkapa 50 euroa kuukaudessa enemmän, mikäli sellaisia sattuisit tarvitsemaan?

Tahdotko, että ansiosidonnaista päivärahaa lyhennettäisiin puoleen entisestä ja se porrastettaisiin nykyistä pienemmäksi. Sinun veroprosenttiisi se ei vaikuttaisi, sillä ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei rahoiteta valtion budjetista, mutta työttömyyden kohdatessa sinulla olisi jatkossa nykyistä puolta heikompi työttömyysturva?

Edellä mainitut veroprosentit ja niiden vaikutukset ovat tietysti aivan hatustani vedettyjä, mutta jos tätä asiaa halutaan oikeasti tutkia ja selvittää, tulisi mielestäni ainakin olla vaikutukset ja niiden suuruusluokka suunnilleen kysyttäessä kerrottuna. Jos me kysymme kansalta pelkästään haluavatko he maksaa enemmän vai vähemmän veroja, minä ainakin uskon tietäväni siihen vastauksen ilman tohtorin koulutusta ihan etukäteen ja kysymättäkin. Jos kansalta kysyttäisiin asiaa hiukankin rehellisemmin uskon, että myös vastaukset saattaisivat silloin näyttää melko erilaisilta.

Oikeasti kansalta tullaan kysymään seuraavaksi 2.4.2023, jolloin on taas eduskuntavaalit. Silloin kansa tulee sataprosenttisella varmuudella saamaan, mitä se tilaa, mutta kokonaan toinen juttu on, ymmärtääköhän se aivan varmasti, mitä se on tilaamassa ja ennen kaikkea, mitä sen tekemä tilaus tulee pitämään sisällään.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Sosiaaliturva
Kalle Mikkolainen

Ne liian avokätiset tuet

Jos sosiaaliturvaamme olisi niin antelias ja avokätinen, mitä sen väitetään olevan, miten on mahdollista, että Suomi saa jatkuvasti sapiskaa Euroopan neuvostolta suomen sosiaaliturvan liian alhaisesta tasosta?

LUE LISÄÄ »
Työllisyys
Kalle Mikkolainen

Milloin on torijuhlat?

Sanna Marinin (sd.) hallituksen aikana Suomen työllisyysaste on noussut kaikkien aikojen ennätykseensä. Suomi on noussut kokoaikaisten työllisyydessä pohjoismaiden kärkeen, ja Suomen kilpailukyky on niin ikään kohentunut kohti maailman kärkeä. Missä ovat otsikot? Missä pidetään torijuhlat?

LUE LISÄÄ »
Rusinoita pullasta
Kalle Mikkolainen

Mallilla päähän soveltuvin osin

Kun Nalle Wahlroosit ja Juhana Vartiaiset vaativat Suomeen työehtosopimusten yleissitovuuden poistamista, koska Ruotsissakaan sitä ei kuulemma ole, he tuskinpa kuitenkaan vaativat Suomeen Ruotsin mallia.
He vaativat vain työehtosopimusten yksiselitteistä poistamista. Itse en ainakaan ikinä ole nähnyt, että he esittäisivät mitään tilalle, eivät ainakaan Ruotsin mallia.

LUE LISÄÄ »
Ammattiyhdistys
Kalle Mikkolainen

AY ei kiusaa reilusti toimivia työntekijöitä ja yrityksiä

Kovimmat puheet tahtoisivat, että Hakaniemen ammattiyhdistysten linnakkeet suljettaisiin ja asia varmistettaisiin kakkosnelosilla ja kuuden tuuman nauloilla oviin. Toivoisin kuitenkin ammattiliittojen alasajovaatimuksia esittävien esittävän tälle jotakin muita perusteluja kuin että ammattiyhdistysliikkeistä olisi työntekijälle itselleen haittaa.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi