Kyllä kansa vastaa

kallemikkolainen.fi

Kyllä kansa vastaa

Viime päivinä on julkaistu useita kyselyitä, jossa on pyritty esittämään, että kansa haluaisi leikkauksia, ennemmin kuin veron korotuksia. Esimerkiksi EVA julkisti kyselytutkimuksen, jonka mediat otsikoivat: Suomalaiset haluavat julkisen velkaantumisen kuriin leikkaamalla menoja, ei korottamalla veroja. Tätä samaa viestiä ovat iltapäivälehdet toistaneet jo kuukausia ja pidempäänkin.

Jos joku media viitsisi edes joskus mennä hieman otsikkoa pidemmälle ja oikeasti lukea näitä tutkimuksia, menisi hyvä tarina pilalle. Tutkimuksista käy nimittäin ilmi, että kansan enemmistö nimenomaan ei tahdo leikkauksia. Ei ainakaan sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon, puolustusvoimiin, opintotukeen, asumistukeen, varhaiskasvatukseen, vanhustenhoitoon, poliisin ja rajavartiolaitokseen rahoitukseen, eikä peruskouluun ja toisen asteen opetukseen. Sen sijaan kyselytutkimuksen mukaan kansa tahtoo leikattavan aivan marginaalisista asioista kuten puoluetuista, turhista virkamiehistä ja ministerien avustajista. Minä en tiedä, montako avustajaa kukin ministeri kulloinkin tarvitsee, mutta sen tiedän melko varmasti, että vaikka heille antaisi huomenna kenkää kaikille, se ei minun veroprosenttiani vetäisi eikä työntäisi suuntaan eikä toiseen.

Mikäli leikkaamalla ja säästämällä kykenisimme tasapainottamaan maan talouttamme ja samalla jopa laskemaan veroprosenttiamme, säästöjä täytyisi väistämättä etsiä aidosti suurista ja vaikuttavista menokohteista. Niitä ovat valtion suurimmat menot eli sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä koulutus. Mielestäni jos aidosti haluttaisiin selvittää, haluaako kansa leikkauksia vai veronkorotuksia, tulisikin kysyä mistä haluttaisiin leikata ja myös kertoa, mitä leikkausten vaikutukset oikeasti heille merkitsisivät.

Jos kysyttäisiinkin tahdotko leikata peruskoulusta, jos se tarkoittaisi, että lapsesi koulu siirtyisi kauemmaksi, luokkakoko kasvaisi, mutta veroprosenttiasi voitaisiin pienentää 0.1 %, eli keskiverto suomalaisen 3 500 euroa kuussa tienaavalle se tekisi rapiat 3 ja puoli euroa kuukaudessa lisää liksaa käteen?

Tahdotko, että vanhuspalveluiden hoitajamitoitus peruttaisiin, mutta se tarkoittaisi, että mummosi 30-asiakkaan palveluyksikössä ei välttämättä enää olisi yöllä kuin yksi hoitaja, jos sitäkään, mutta sinä saisit 0.1 % enemmän palkkaa käteen?

Tahdotteko, että Kelan lääkekorvauksia leikattaisiin? Se tarkoittaisi, että saisit 0.1 % pienemmän veroprosentin, mutta maksaisit reseptilääkkeistä itse vaikkapa 50 euroa kuukaudessa enemmän, mikäli sellaisia sattuisit tarvitsemaan?

Tahdotko, että ansiosidonnaista päivärahaa lyhennettäisiin puoleen entisestä ja se porrastettaisiin nykyistä pienemmäksi. Sinun veroprosenttiisi se ei vaikuttaisi, sillä ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei rahoiteta valtion budjetista, mutta työttömyyden kohdatessa sinulla olisi jatkossa nykyistä puolta heikompi työttömyysturva?

Edellä mainitut veroprosentit ja niiden vaikutukset ovat tietysti aivan hatustani vedettyjä, mutta jos tätä asiaa halutaan oikeasti tutkia ja selvittää, tulisi mielestäni ainakin olla vaikutukset ja niiden suuruusluokka suunnilleen kysyttäessä kerrottuna. Jos me kysymme kansalta pelkästään haluavatko he maksaa enemmän vai vähemmän veroja, minä ainakin uskon tietäväni siihen vastauksen ilman tohtorin koulutusta ihan etukäteen ja kysymättäkin. Jos kansalta kysyttäisiin asiaa hiukankin rehellisemmin uskon, että myös vastaukset saattaisivat silloin näyttää melko erilaisilta.

Oikeasti kansalta tullaan kysymään seuraavaksi 2.4.2023, jolloin on taas eduskuntavaalit. Silloin kansa tulee sataprosenttisella varmuudella saamaan, mitä se tilaa, mutta kokonaan toinen juttu on, ymmärtääköhän se aivan varmasti, mitä se on tilaamassa ja ennen kaikkea, mitä sen tekemä tilaus tulee pitämään sisällään.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Pride
Kalle Mikkolainen

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Helsinki Pride -tapahtuma ainoastaan ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi