Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Helsinki Pride -tapahtuma ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen kesän Pride -tapahtumaan. Perusteluksi Helsinki-Pride kertoi mm. viime hallituskaudella käsitellyn translain, jota kokoomus ei puolueena kannattanut.
Asiasta nousi sosiaalisessa mediassa kohu, jossa on taas kaikki mahdolliset kulttuurisodan aseet käytössä. Varsinkin kokoomus tuntui kovasti pahoittaneen mielensä. Puheissa kuuluvat samat tutut, mutta niin väsyneet fraasit, jotka olemme kuulleet niin kovin monesti aikaisemminkin. Kärkenä tietysti perinteisin älyllinen aivosolmu, jonka mielestä suvaitsevaiset olisivat kaikkein suvaitsemattomampia, koska he eivät suvaitse suvaitsemattomuutta. Toinen whataboutthis-ihmettelyn aihe on ollut, miksi kokoomusta ei hyllytetty Pride-tapahtumasta silloin, kun he äänestivät tasa-arvoisen avioliittolain kysymyksessä aivan samoin. Kokoomus ei silloinkaan puolueena kannattanut tasa-arvoista avioliittolakia, vaan antoi asian kansanedustajilleen niin kutsutuksi omantunnon kysymykseksi. Toisin sanoen kokoomus ei silloinkaan ottanut puolueena asiaan kantaa, vaan antoi edustajiensa muodostaa kantansa ihan itse. Monen kokoomuksen kansanedustajan kanta oli silloinkin äänestää vastaan.

En kyllä itse mitenkään keksi, miksi se olisi mikään syy, jos joku taho on joskus aikaisemminkin voinut toimia väittämiensä arvojen vastaisesti, sen tulisi tarkoittaa, että heidän aina tulisi voida niin tehdä. Ainakaan tehdä niin ilman, että kukaan saisi asiasta edes huomauttaa. Joka tapauksessa sosiaalisen median keskusteluiden perusteella niin kutsutut suvaitsevaiset ovat kuulemma nyt aivan vallan totalitäärisiä, jotka vaativat kaikkia olemaan heidän kanssaan samaa mieltä, ja sulkevat toiminnastaan kaikki, jotka eivät ole heidän kanssaan 100 %:sti samaa mieltä.

Paljosta melusta ja pahasta mielestä huolimatta, näiltä keskustelijoilta tuntuu menevän tyystin ohi kaikkein oleellisin asia. Helsinki Pride-tapahtuma ei sulkenut pois tapahtumastaan ketään. Ei edes kokoomusta. Se ei kieltänyt kokoomus-puoluetta, saatikka yhtään yksittäisiä kokoomuksen edustajaa osallistumasta Pride-tapahtumaan. Pride-tapahtuma ei vain hyväksynyt kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen käyttämään Pride-tapahtuman nimeä, logoa ja brändiä omassa markkinoinnissaan. Asiasta voit halutessasi lukea lisää tästä linkistä.

Tapahtumien yhteistyökumppanuuksilla tahot pyrkivät hakemaan molemminpuolisia näkyvyyshyötyjä. Helsinki Pride -tapahtuma on nykyään varsin suuri kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma. Olipa minkä tahansa tapahtuman mahdollisena kumppanina yritys, yhteisö tai poliittinen puolue, myös Pride-tapahtumalla on täysi oikeus valita omat yhteistyökumppaninsa ja tarkastella omien tapahtumiensa kumppaniksi hakevien tahojen toimintaa ja myös harkita tahot, kenelle haluavat nimeään markkinoinnissaan antaa tai myydä. Luulisi nyt varsinkin kokoomuksen ymmärtävän tämän asian. Markkinointi ja yhteistyökumppanuudet ovat aivan arkipäiväinen asia liike-elämässä. Mikäli he eivät kokoomuksessa tätä ymmärrä, ehkä heidän kannattaisi käydä kysymässä sieltä liike-elämän puolelta.

Translain uudistus on käsittääkseni ollut HLBT-yhteisön viime vuosien yksi tärkeimmistä teemoista ja asioista. On mielestäni aivan luonnollinen asia, että Helsinki-Pride-tapahtuma ei halunnut enää katsoa kokoomuksen nykyistä arvokonservatiiviflirttailua läpi sormien. Osan kokoomuksen kansanedustajien taholta kyse ei ole enää edes mistään flirttailusta, vaan ihan silkasta vähemmistöjen dissauksesta. Kaikissa asioissa ei voi kaiken aikaa ajaa kaksilla rattailla. Kokoomus äänesti translaissa omantunnon mukaan yksilöinä. Eikö olisi silloin luonnollista, että he myös osallistuisivat Pride-tapahtumaan yksilöinä? Varmasti Helsinki-Pride-tapahtuma toivottaa edelleen kaikki Pride-henkiset kokoomuslaiset tervetulleiksi tapahtumaan mukaan. Helsinki-Pride-tapahtuman tarkoitus on edistää tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, ei myydä enemmistön tarkoitushakuisia poseeraamispaikkoja eniten tarjoavalle.

Väännetään vielä rautalangasta. Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Tästä porusta päätellen on perusteltua kysyä, onko kokoomuksen tärkein kriteeri osallistua Pride-tapahtumaan sittenkin ollut vain päästä kiillottamaan kilpeään ja poseeraamaan tapahtuman nimellä ja logolla? Eihän siinäkään mitään pahaa sinänsä, jos näin on. Jos taas on toisin, kokoomuksella on nyt suurimpana puolueena loistava mahdollisuus osoittaa, miten se seisoo ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen takana. Tulevalla hallituksellaan tulee olemaan edessään varmasti useita vähemmistöjä ja ihmisoikeuksia sisällään pitäviä päätöksiä ja kysymyksiä. Jännityksellä odotan, miten kokoomus ja mahdollinen sinimusta hallitus tulee näissä toimimaan, mutta en pidätä hengitystäni.

Sivuhuomiona minua on henkilökohtaisesti aina nyppinyt sana suvaitsevaisuus. Jos kutsuisin itseäni suvaitsevaiseksi, minusta se pitäisi sisällään olettamuksen, että minä olisin jotenkin siinä asemassa, että minä voisin suvaita jonkun henkilön, paikan tai asian. Luulenpa, että tässä maailmassa tulee olemaan aina homoja, lesboja ja koko LGBTQIA+ kirjainyhdistelmä suvaitsenpa minä sitä taikka en. Olen ajatellut, että pääsen pirun paljon helpommalla, kun suhtaudun ihmisiin ihmisinä pähkäilemättä lainkaan sitä, kenen kanssa minun mielestä kunkin ihmisen pitäisi saada olla onnellinen.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
Politiikka
Kalle Mikkolainen

Rotestilaulu

Välillä tuntuu, että olemme keksineet taaksepäin kulkevan ikiliikkujan. Ensin oikeistohallitus leikkaa kaksi, kansa ei tykkää ja äänestää vasemmistohallituksen, joka palauttaa yhden. Kansa ei tykkää ja äänestää oikeistohallituksen takaisin, joka leikkaa kaksi. Kansa ei tykkää…

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi