Kiviäkään ei kiinnosta

Kiviäkään ei kiinnosta

Harvoin otan kantaa puoluekannatusta mittaaviin gallupeihin, joita tulee ja menee. Ehkä siksi, että Suomen politiikan puoluekannatuksen tilanne on ollut varsin vakaa ja muuttumaton jo pitkään.

Yksi asia on kuitenkin herättänyt oman huomioni. Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, jonka kannatus laskee jyrkästi aina kun maassa ja maailmalla tapahtuu ja edessä ovat ihmisien elämää, terveyttä ja turvallisuutta koskettavat kysymykset. Juuri silloin perussuomalaiset eivät kiinnosta ihmisiä. Media ei tartu perussuomalaisten täkyihin, ei edes puolueen ydinosaamisalueen eli pakolaiskysymyksiin. Sama ilmiö nähtiin, kun Eurooppaan ja myös Suomeen saapui pakolaisaalto vuosina 2015-16, Sama nähtiin kun Suomi pysähtyi koronakriisin edessä keväällä 2020. Sama nähtiin aluevaaleissa, joissa oli kyse vain ja ainoastaan suomalaisten asioista. Kaikille näille asioille ja tapahtumille oli yhtenäistä oikeastaan se, että kun ne tapahtuivat, perussuomalaisten kannatus romahti.

Minulle itselleni on herännyt kysymys, ymmärtävätkö perussuomalaiset Suomesta tai suomalaisuudesta itseasiassa kovinkaan paljoa. Silloin kun suomalaista huolettavat suuret kysymykset, kuten esimerkiksi nyt Venäjän tilanne, Ukrainan sota ja Suomen sotilaallinen liittoutuminen Natoon, emme jaksa olla kovin kiinnostuneita siitä, viekö joku maahanmuuttaja meidän työpaikkamme, vai onko hän viemättä ja näin tehdessään viekin meidän Kelan rahat. Kaikkein vähiten suomalaista kiinnostaa silloin se, ovatko maamme liikennemerkit sukupuolineutraaleja, saako kaupungintalon katolla liehua kerran vuodessa sateenkaarilippu tai pitääkö jossain suklaapatukassa saada olla pähkinöiden lisäksi ripaus rasismia edes nimessä. Reaktiota ei synny. Ei vaikka mitä kokeilisi. Viime päivinä perussuomalaiset ovat kokeilleet ahkerasti.

Noin viikko sitten Teuvo Hakkarainen (ps.) oli Twitterissä sitä mieltä, että ”Sotarummut soivat Euroopassa. Ketkä kuitenkin säästyisivät suorilta sodan kirouksilta? Sivarit, monet maahanmuuttajaryhmät, ahvenanmaalaiset ja kierot poliitikot, jotka ovat mahdollistaneet tällaisen hulluuden.” Sitä tarina ei kerro, tarkoittiko Teuvo Hakkarainen twiitillään, että siviilipalveluksen suorittaneiden ja perussuomalaisten johdossa vaikuttaneiden poliitikkojen Sebastian Tynkkysen ja Jussi Halla-ahonkin tulisi nyt pikaisesti käydä armeija.

Alkuviikosta Perussuomalainen Nuoriso ehdotti pakolaisten säilöönottokeskuksen perustamista jollekin Ahvenanmaan saarelle. Eilen Sosiaalisessa mediassa alkoi levitä ilmeisemmin perussuomalaisten emopuolueen tekemä kuva, jonka mukaan maan hallitus aikoo takavarikoida kansalaisten taloja ja autoja Venäjän hybridivaikuttamisen takia maahan mahdollisesti tulevien pakolaisten käyttöön. Tänään on vasta torstai, joten viikkoon ehtii vielä.


Kaikille täyspäisille ihmisille lienee selvää, että hallitus ei ole viemässä kenenkään autoa tallista tai koko taloa ja antamassa sitä pakolaisille. Kyse ei myöskään ole rajojen auki pitämisestä, vaan nimenomaan mahdollisuudesta hallituksen lakiesityksellä sulkea ne. Hallituksen lakiesityksen tarkoitus on mahdollistaa tarvittaessa tiettyjen rajanylityspaikkojen sulkeminen kokonaan ja keskittää rajan ylittäminen muutamiin paikkoihin. Kenenkään yksityisomaisuuden sosialisointia ei tietenkään hallituksessa suunnitella, vaan ainoastaan rajan lähettyvillä sijaitsevia ja käyttöön soveltuvia rakennuksia voitaisiin tarvittaessa muuttaa väliaikaisesti keskuksiksi, joissa otetaan vastaan turvapaikanhakijoita, mikäli tällainen tilanne eteen tulisi Venäjän hybridivaikuttamisen johdosta.

Perussuomalaiset ovat vuosia, osin ihan oikein valistaneet meitä, että Dublinin sopimuksen mukaisesti pakolaisten turvapaikkahakemukset tulisi käsitellä siinä ensimmäisessä maassa, mistä he ovat Euroopan rajan ylittäneet. Lähi-idän ja Afrikan pakolaisten kohdalla se maa ei ole Suomi, koska Suomi ei ole Irakin, Somalian eikä Syyrian rajavaltio Euroopassa. Jussi Halla-aho on kuulemma ainoa, joka on uskaltanut sanoa tämän ääneen. Nyt kun pakolaiset saattavatkin pian olla meidän omilla rajaporteillamme, joka on samalla Euroopan raja, pitäisi enää uskaltaa myös vastata huutoonsa. Tätä varautumista hallitus siis tekee. Asiasta voit lukea tarkemmin esimerkiksi tästä linkistä: Hallitus luomassa työkalut, joilla turvapaikan­­haku voidaan estää.

Onhan tämä kieltämättä tällaiselle politiikan penkkiurheilijalle ihan viihteellistä huttua, mutta mitään muuta hyötyä tästä ei ole kenellekään. Populistin pahin painajainen ei ole se, että häntä syytetään populismista. Sehän on itseasiassa koko homman tarkoituskin. Pahinta, mitä populistille voi tapahtua on, että hänen juttunsa eivät aiheuta reaktiota. Vastakkainasettelua ei synny ja kiviäkään ei kiinnosta.

Ohessa uusin puoluekannatusmittaus. Tästä ei kannata oikeastaan isompaa johtopäätöstä tehdä. Nyt tässä maailman ajassa ei ole ehkä se kaikkein otollisin aika ja paikka tehdä politiikkaa pakolaisten hädällä ja EU-erolla.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12392576

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Poliittinen johtajuus
Kalle Mikkolainen

Millainen on hyvä pomo ja mitä on johtajuus?

Viimeaikainen julkinen keskustelu, jossa päättäjiltämme on vaadittu ripeitä päätöksiä, ja sen myötä johtajuutta on saanut minut pohtimaan, että milloin ripeistä päätöksistä usein vailla harkintaa on tullut arvostettu johtajuushyve?

LUE LISÄÄ »
Venäjä
Kalle Mikkolainen

YYA-Suomi

Nykymuotoisen Vladimir Putinin Venäjän kanssa bisneksen tekemisellä taas ei ole ollut suomettumisen kanssa mitään tekemistä. Olemmeko olleet Venäjän kanssa liian sinisilmäisiä? Jälkikäteen ajatellen tietysti olemme.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Talouspolitiikka
Kalle Mikkolainen

Yksi askel eteen, kaksi taaksepäin

Jos oikeistohallitus leikkaa ensin kaksi ja vasemmistohallitus palauttaa yhden, jokainen voi omassa mielessään pohtia, mikä on tämän kehityksen suunta pidemmällä aikavälillä. Tämä sama kehitys näyttää tapahtuvan koulutuksen lisäksi lähes kaikessa muuallakin yhteiskunnassamme. Sosiaaliturvassa, yhteiskunnan turvaverkoissa, terveydenhuollossa, vanhuspalveluissa, vammaispalveluissa. Sitten ihmettelemme, miksi koulutuksen pisa-tulokset laskevat, terveyden hoito on kriisissä tai vanhusten hoidon hoitajamitoituksen noudattamiseen ei kaikkialla riitä hoitajia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi
Potilasturvallisuuslaki
Kalle Mikkolainen

Tarkoitus ei pyhittänyt keinoja

Olen ylpeä aivan jokaisesta SDP:n kansanedustajasta, joka uskalsivat äänestää potilasturvallisuuslain puolesta. Heille 51 kansanedustajalle, jotka ylipuoluerajojen eivät tulleet paikalle äänestykseen taas annan satikutia tai ainakin toivon, että heillä oli poissaololleen hyvin perusteltu syy.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi