Kelloja siirrettiin taaksepäin

Kelloja siirrettiin taaksepäin

Tällä viikolla Ilta-Sanomien Timo Haapala kirjoitti miten ryhdikkäästi porvarihallituksen hallitusneuvottelut ovat edenneet. Hänen mukaansa vastaavana aikana vuonna 2019 Antti Rinteen (sd.) hallitusneuvotteluista vuoti tämän tästä tietoja medialle. Petteri Orpolla (kok.) on kuulemma nyt homma hanskassa. Nauroin ääneen.

Timo Haapala on kyllä sinänsä osittain oikeassa. Nykyiset hallitusneuvottelijat eivät vuodakaan juttujaan medialle. He vuotavat ne nimittäin suoraan meille kansalaisille sosiaalisessa mediassa. Timo Haapalat ja toimittajat on jätetty tästä pelistä tyystin ulkopuolelle. Nyppihän se varmasti politiikan erikoistoimittajaa.

Säätytalon mahdollisten tulevien hallituspuolueiden julkinen nokittelu jatkui tällä viikolla. Perussuomalaisten Riikka Purra haukkui ilmastotavoitteet vastoin liike-elämän ja teollisuuden intressejä ja edullisempaa energiantuotantoa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetoaa hallitusneuvottelijoihin haluamalla rajoittaa ihmisten mielipiteen ilmaisua kieltämällä poliittisia mielenosoituksia. Erityisesti poliittisia lakkoja haluttaisiin nyt rajoittaa sillä perusteella, että Ruotsissakan niitä ei kuulemma olisi sallittu. Tämä on Suomalaiselle mielipiteenvapaudelle vieras ajatus, mutta mahdolliselta tulevalta hallitukselta odotettua, koska mielipiteenilmaisun vapauden rajoittaminen kuuluu erottamattomana osana äärioikeistolaiseen pelikirjaan. Länsimaiseen ajattelutapaan se ei kuulu. Lakot ja myös poliittiset lakot ovat meidän länsimaisten ihmisten etuoikeus. EK:n puheista huolimatta mielenilmaukset, lakot tai edes poliittiset lakot eivät ole koskaan olleet kiellettyjä myöskään Ruotsissa. Asiasta voit halutessasi lukea vaikkapa tästä linkistä.

Aiemmin tällä viikolla Helsingin Sanomat uutisoi oikeusministeriön vahvistaman tiedon, että hallitusneuvotteluihin on pyydetty selvitystä, voitaisiinko rikoslain pykäliä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muuttaa löysemmiksi. Asian takana on perussuomalaisten kansanedustajien saamat aiemmat tuomiot. Oikeusministeriön vastauksessa todetaan, ettei liikkumavaraa ole, vaan pikemmin Suomen allekirjoittamat kansainväliset sitoumukset edellyttäisivät lain tiukentamista.

Useilla perussuomalaisilla kansanedustajilla on itsellään takanaan rikostuomioita kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ainakin heidän asioiden tärkeysjärjestys tuli selväksi. Aivan ensiksi he ajavat omaa asiaansa. Katsellaan sitä vakaata taloutta sitten jäljestäpäin. Perussuomailaisten pöllöily ei minua yllätä tälläkään kertaa eikä edes tällä hetkellä kovin paljoa kiinnosta. Lähipäivinä minua kiinnostaa enemmänkin se, miten pohjaan kokoomus ja RKP ovat valmiit perussuomalaisten kanssa omissa arvoissaan joustamaan.

Toistaiseksi tämä mahdollinen sinimusta hallitus ei ole ainakaan minua vakuuttanut tai näyttäytynyt kovinkaan pragmaattiselta. Yleistä keskustelua eivät ole hallinneet nimittäin vakaa-talous ja keinot sen saavuttamiseksi. Sitä ovat hallinneet YLE:n Pillupäiväkirja-ohjelma, Mauri Peltokankaan (ps.) aamuöiset somepäivitykset, mielipide ja lakko-oikeuden rajoittaminen ja tulevan hallituksen ehdotukset toisia loukkaavan puheen puhumisen edistämiseksi internetissä.

Itse en ole kuitenkaan kovin huolissani mahdollisen tulevan hallituksen pölkkypäisistäkään ideoista. Isommat jutut tulevat lyömään päänsä kansainvälisien sopimusten ja perustuslain pöydän kulmaan. Loput hoitanee realiteetit.

Eilinen 17.5.2023 Sanna Marinin täydelle Yankee stadionille pitämä puhe ja mahdollisen tulevan hallituspuolueiden sekoilut toivat asiat silmiemme eteen kuin kontrastina yö ja päivä. Sanna Marin pitämä puhe ja etenkin sen aikaan saama suomalaisen sosiaalisen median itku ja parku nimimerkkien takaa ja ilman sammuttivat minun viimeisenkin mielenkiinnon seurata Säätytalon portailta menneen maailman muminaa, jonka ainoa visio näyttää olevan näperrellä Suomea takaisin. Ilmeisesti takaisin pois länsimaisesta viitekehyksestä.

Eipä hätää internetin pikku trollit ja nahkapakarat. Pian olemme taas tutummassa tilanteessa, kun kukaan ei meitä juuri noteeraa, ei ainakaan ihaillen. Ainakaan silloin, mikäli tuleva porvarihallitus kaikesta huolimatta sattuisi saamaan joitakin näitä äärioikeistolaisia tavoitteitaan läpi.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Pride
Kalle Mikkolainen

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Helsinki Pride -tapahtuma ainoastaan ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi