Jotain tarvitsee tehdä myös itse

Jotain tarvitsee tehdä myös itse

Sosiaalinen media on täyttynyt pyöristyksestä ja närkästyksestä, koska pääministeri Sanna Marin on näyttäytynyt nahkatakissaan Ruisrockissa. On mielestäni hyvin outoa, jos jollekin tulee vielä tässä vaiheessa yllätyksenä se, että poliitikko näyttäytyy ihmisten parissa. Näin toimi aikanaan jo presidentti Urho Kekkonen, jonka brändiä rakennettiin varsin määrätietoisesti ja tehokkaasti. Sitä en tiedä, miten paljon UKK:ta itseään tosiasiassa kiinnostivat kaiken maailman maakuntien kissanristiäiset, joihin hän kulloinkin osallistui, vai joutuiko hän osallistumaan niihin pääosin sen vuoksi, että hän rakensi omaa brändiään ja näyttäytyi ihmisten edessä.

Kekkonen-kollaasi on koottu em. Finna-palvelusta löytyvistä kuvista.

Sanna Marinin nahkatakki on niin väsynyt läppä, että siitä en viitsi muuta kommentoida, kuin, että kyllä meillä on tyylikäs pääministeri.


Toinen tulokulma tähän asiaan on se, että osa ei niinkään kulttuuritoimijat vaan lähinnä kulttuuritoimijoiden puolesta loukkaantuneet ovat nyt sydämistyneet siitä, että kyllä nyt kelpaa taas poliitikkojen osallistua tapahtumiin, vaikka koronapandemiassa kulttuuri- ja tapahtuma-ala jätettiin oman onnensa nojaan. On kyselty mm missä oli poliitikkojen tuki koronan aikana? Missä hengasi nahkatakkityttö, kun kulttuuriala oli pahimmassa ahdingossa?!

Ehkäpä hän oli silloin luomassa niitä tukipaketteja, joita kulttuuritoimijoille koronan vuoksi myönnettiin ja puolustamassa kulttuurin määrärahoja, joita jopa hallituksen oma kulttuuriministeri keskustan Antti Kurvinen olisi tahtonut leikata. Kesken koronakriisin oppositio ja keskusta olisivat halunneet leikata kulttuurin määrärahoista. Leikkaustarpeiden taustalla oli Veikkauksen tuottojen pienentyminen niin ikään koronan vuoksi, mutta SDP etunenässä Sanna Marinin vastustuksesta kultturialan tukia ei pienennetty, vaan lisättiin.

Viimeisin 34 miljoonan koronatuen määräraha sisältyi eduskunnan maaliskuussa tekemään vuoden 2022 ensimmäiseen lisätalousarvioon. Vuodesta 2020 lähtien Taike on myöntänyt kulttuurille yhteensä 130 miljoonaa euroa korona-apurahoja taiteilijoille, luovan alan ammattilaisille ja yksinyrittäjille seitsemällä eri hakukierroksella. Myönteisiä päätöksiä on tehty yli 25 000 hakijalle ja kulttuurialan toimijalle. Lisää voit lukea tästä linkistä.

Keskustelin tästä asiasta erään kulttuurialalla toimivan kanssa, joka tiesi kertoa minulle, että hän ei ainakaan ollut saanut mitään koronatukia. Kun kysyin, olitko hakenut Taiken kautta jaettavaa korona-apurahaa, niin vastaus oli, että en. Minä tiedän ainakin omasta lähipiiristäni useammankin taiteilijan, joka on saanut korona-apurahoja. Yhden taiteilijan tiedän, joka sai Taiken apurahan kahdesti. Yhteensä yli 10 000 euroa, mutta oli heillä kaikilla siinä kuulemma semmoinen homma ollut, että rahaa piti itse hakea.

Koronakriisissä taide- kulttuuri ja tapahtumat olivat aloja, jotka varmasti kärsivät koronarajoituksista yhtenä kaikkein pahiten. Oliko alan tukeminen koronakriisissä sittenkään riittävää, en osaa varmuudella sanoa. Sen muistan, että tapahtuma-alan tukien saaminen liikkeelle kesti hallitukselta kohtuuttoman pitkään, mutta onneksi ne kuitenkin lopulta saatiin liikkeelle. Kulttuuritoimijoille ja heidän puolestaan loukkaantuneille, jotka valittavat tukien vähyydestä sanon vain, että mikäli uskotte, että esimerkiksi kokoomus, perussuomalaiset tai keskusta, jotka etunenässä vaativat kulttuurin tukirahoista leikkaamista jopa kesken koronakriisin olisivat mielestänne teille parempi vaihtoehto, niin ei kun äänestämään sitten vaan. <3 demokratia. Kukapa meistä tietää, milloin seuraava kriisi kohdalle sattuu. Ehkäpä silloin kokoomuksen, keskustan tai perussuomalaisten riveistä valittu pääministeri ymmärtää jättää Ruisrockin väliin ja tulla tuomaan teille apurahaa suoraan postiluukusta ilman, että sitä tarvitsee edes hakea.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Kalle Mikkolainen

Missä olit, kun Suomesta tuli sinimusta?

Tämän selkeämpi vaaliasetelma ei ole minun elinaikanani ollut. Mikäli haluat leikkauksia ja nöyrtyä laskunmaksajan paikalle, äänestä kokoomusta ja/tai perussuomalaisia. Mikäli haluat estää sinimustan Suomen, äänestä mitä tahansa muuta, mutta älä jätä äänestämättä. Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tästä tule.

LUE LISÄÄ »
Boomer
Kalle Mikkolainen

Ei oo helppoo olla setämies

Konservatiivi setämiehet (ja tädit). Tervetuloa 2020 luvulle. Maatamme johtaa tällä hetkellä edustava naispääministeri, joka ei tule jatkossakaan kysymään teiltä lupaa yhtään mihinkään. Setämies voi hyväksyä tämän tai olla hyväksymättä. Jälkimmäisessä tapauksessa saattaa käydä vain niin, että pahastuittepa tai ette, uusi naissukupolvi ei jatkossakaan kysele teiltä mitään. He kävelevät änkyrä setämiehistä yli ja pyyhkivät jalkansa mennessään. Ja se on ihan oikein. Aika on armoton. Erityisen armoton se on heille, jotka eivät pysy sen menossa mukana.

LUE LISÄÄ »
Kalle Mikkolainen

I <3 YLE

Varsinkin, kun ajattelen vaihtoehtoa, että Yleä ei olisi, se ei kuulostaisi minusta lainkaan hyvältä idealta. Uutissisällöstä vastaisi nimittäin sen jälkeen täysin kaupallinen media, joka elää ja hengittää klikkiotsikoilla.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi