Joko saa sanoa sinimusta?

Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen

Joko saa sanoa sinimusta?

”Perussuomalaisilla ja Suomen Sisulla ei ole mitään tekemistä keskenään”. Näitä satuja meille on syötetty vuosia kun perussuomalaisten huonosti peiteltyä rasismia on valkopesty ja naamioitu isänmaallisuudeksi. Suomen Sisu kokoontui viime viikonloppuna perussuomalaisten puoluekokouksessa. ”Kyseessä ei yhdistyksen puheenjohtajan mukaan ollut virallinen tapaaminen vaan löyhä kaveriporukan tapaaminen.”

Me, minä mukaan lukien, olemme vuosia naureskelleet eri äärioikeistojärjestöille ja niiden toinen toistaan typerimmille tempauksille. Aikansa uusnatsi Pekka Siitoin oli lähinnä huvittava reppana, oman aikansa hörhö, johon hyvin harva halusi samaistua. Emme me halua tänä päivänä kuulua myöskään samaan viiteryhmään Kontulan ostarin tuilla elävän reppanankaan kanssa, joka meuhkaa ostarilla kehottaen ihmisiä äänestämään perussuomalaisia sen tähden, että ulkomaalaiset vievät hänen rahansa Kelasta. Tai maaseudun peräkamaripoikaan, jonka mielestä ulkomaalaiset vievät Kelan rahojen lisäksi vielä naisetkin.

Olemme mieltäneet Suomen Sisun kaltaiset järjestöt tähän samaan kastiin kuuluviksi edellä mainittujen kanssa. Onnettomiksi tarranliimaajiksi, joista ei ole mitään todellista vaaraa tai harmia kuin lähinnä heille itselleen. Asia on nykyään toisin. Kun Jussi Halla-aho kirjoittaa näiden ihmisten kanssa samoista asioista, vieläpä käyttäen osin samoja termejä alkaen ”ähl***stä ja n*****stä”, mutta tekee sen viileän analyyttisellä tyylillään, liian moni on jäänyt kuuntelemaan. Hänen Eiran kellarista käsin kirjoitetut vastenmieliset kirjoituksensa eivät todellakaan ole uskaltamista sanoa, miten asiat ovat, saatikka isänmaallisuutta. Tai ainakin minulla on isänmaallisuudesta tyystin eri käsitys. Minulle se on jotakin huomattavasti paljon arvokkaampaa.

Halla-ahon poliittiseen taustaan ja hänen nousuun koko kansan tietoisuuteen vaikutti nimenomaan hänen vaikuttamisensa Suomen Sisussa. Suomen Sisu oli vielä vuonna 2023 mukana perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella. Älkää nyt enää viitsikö, että tämäkin oli vain sattumaa kuin perussuomalainen kansanedustaja, joka päivittäisellä päiväkävelyllään Eugen Schaumanin haudalla vain vahingossa sattui osumaan samaan valokuvaan uusnatsien kanssa. Minä olen ollut itse ehkä keskimääräistä sukankuluttajaa enemmän poliittisissa tapahtumissakin mukana, mutta jostain kumman syystä kertaakaan en ole sattunut samaan valokuvaan yhdenkään uusnatsin kanssa. Luuletteko, että minulla on vain käynyt tuuri?

Muistutuksena vielä, että Suomen Sisu on Suomen suojelupoliisin tarkkailussa oleva järjestö, jonka Supo on luokitellut äärioikeistolaiseksi järjestöksi. Suomen Sisuun kuuluu, tai on jossain vaiheessa kuulunut Halla-ahon lisäksi, huomattavan moni muukin perussuomalainen luottamushenkilö myös sen nykyisestä puolueen korkeimmasta johdosta.

Perussuomalaiset ovat vedonneet suureen yleisöön puhumalla kauniisti ja vetoamalla meidän kansalaisten isänmaallisuuteemme. Tosin nämä amatöörit eivät näytä osaavan kunnolla edes sitä. Perussuomalaisten viikonlopun puoluekokouksessa marssittiin Suomen värit miten sattuu. Melkein naurattaisi, ellei itkettäisi.

Se miten sattuu Suomen värit perussuomalaisten puoluekokouksessa heiluivat, on tyystin sivuseikka. En minä heiltä osaamista tässäkään asiassa odottanutkaan. Perussuomalaisten huonolla menestyksellä isänmaallisuudeksi naamioidun kiiltokuvan takaa löytyy huomattavasti vakavampia asioita. Sieltä löytyy karu maailmankuva, josta media ja me kaikki olemme vaienneet jo aivan liian pitkään.

Oppositiopuolueena perussuomalaiset ovat saaneet sekoilla Internetissä käytännössä mielin määrin. Toki säännöllisin väliajoin joku sen kansanedustajista on joutunut syytteeseen ja saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tästä huolimatta väitän, että media ja kilpailevat puolueet eivät ole tehneet hommiaan kunnolla. Kun joku perussuomalaisten tai heidän edustajansa typerä somepäivitys tai lausunto on läikkynyt yli ja huono on osunut tuulettimeen, olemme aivan liian pitkään antaneet heidän selitellä ja puhua pehmeitä ja kääntää asioita itselleen parhain päin. Muka vitsiksi. Huumoriksi, jota niin kutsuttu vihervasemmisto ja media ei heidän mukaansa ymmärrä. Siksi me olemme nyt tässä tilanteessa.

Katsokaapa huviksenne ja vertailun vuoksi tästä linkistä, miten brittimedia bbc laittoi aikanaan perussuomalaisten puheenjohtajan, Timo Soinin ahtaalle. Tätä kaipaisin lisää suomalaiselta medialta, sillä se on läpilinjan ollut pehmeä ja laiska. Vastaava, suomalainen A-Studio on politiikoille aivan liian helläkätinen, ja tyytyy poliitikkojen ympäripyöreisiin selittelyihin, eikä juuri koskaan esitä edes hieman hankalampia lisäkysymyksiä.

Miksi perussuomalaisten maahanmuuttokriittisyydeksi huonosti verhotusta äärioikeistolaisesta ajattelusta ja rasismista on Suomessa vaiettu vuosia?

Onko syynä se, että Suomen politiikassa populisteille on perinteisesti toiminut parhaiten kuoliaaksi haalaamisen taktiikka? Sillä vaiennettiin aikanaan niin vennamolaiset, soinilaiset kuin kommunistitkin, jotka kesytettiin hyvin yksinkertaisella tavalla, antamalla heille hallitusvastuu. Joka kerta, kun populistinen puolue on Suomessa asetettu hallitusvastuuseen, kansa on saanut pian nähdä, miten sen suuret puheet ovat realiteettien edessä jääneet vain tyhjiksi puheiksi. Pian puolueen kannatus onkin laskenut kuin lehmänhäntä ja lopulta koko puolue on hajonnut kahtia tai sitäkin pienemmiksi kappaleiksi. Pian koko porukka on painunut sinne minne se kuuluukin, marginaaliin.

Miksi Halla-ahon / Riikka Purran persujen kohdalla en ole aivan yhtä luottavainen siihen, että tämä taktiikka enää toimisi?

SMP ja Vennamolaisuus syntyi nopean kaupunkilaistumisen aiheuttaman maaseudun tyhjenemisen seurauksena. Timo Soini taas puolestaan ratsasti pääosin suurimmalla keppihevosellaan, EU-vastaisuudella. Molemmat olivat puhtaita populistipuolueita, mutta nykyiset perussuomalaiset ovat tyystin toista maata. He asettavat koko poliittisen järjestelmän, politiikan, vapaan median, yliopistolaitoksen ja oikeusjärjestelmän kyseenalaiseksi eikä rasistisimpiakaan ajatuksia enää edes kunnolla yritetä peitellä.

Timo Soinille toki kelpasivat myös ulkomaalais- ja vähemmistövihamielisten ehdokkaiden tuomat äänet ja kannatus. Silti hän vielä harjasi ja myös erotti puolueestaan kaikkein pahimmat pölkkypäät ja rasistit. Hän piti puolueensa myöskin visusti erillään Euroopan parlamentin äärioikeistolaisten ryhmistä. Halla-aholla ei ollut tässäkään suhteessa mitään pidäkkeitä. Hänen johdollaan persut menivät EU-parlamentissa estoitta Identiteetti ja demokraatti -ryhmään. Siihen samaan sakkiin, jossa majailee mm. Ranskan äärioikeistoveteraani Marine Le Pen ja venäjämielinen ja maahanmuuttovastainen Italian La Lega-puolue sekä saksalainen äärioikeistopuolue AfD.

Ihmisten saattaisi olla syytä lukea Lauri Nurmen ansiokas Halla-aho-kirja, joka elpävirallisena elämäkertana on epävirallinen, mutta siinä silti valotetaan persujohtajan liian vähälle huomiolle jääneitä blogikirjoituksia ja koko puolueen kytköksiä äärioikeistolaiseen Suomen Sisu -ryhmään ja sen ajatteluun.

Suomen Sisu. Siinäpä oikea velikultien SS-ryhmä, nimi tuskin myöskään on silkkaa sattumaa. Suomen Sisun pohjana oli Thule-seura, joka taas otti nimensä suoraan saksalaisten Thule-seuralta, jonka perusajatuksia oli arjalaisen rodun ylivertaisuus. Luit ihan oikein. Tämäkään ei yllätä minua. Äärioikeisto on kautta historian hyvin harvoin keksinyt mitään kovin uutta ja omaperäistä.

Halla-ahon vuosina 2003–2015 kirjoittaman Scripta-blogin läpikäynyt Nurmi avasi kirjassaan nykyisen perussuomalaisten maailmankuvaa ja taustoja, joista muu media on tähän saakka pitänyt pääasiassa suunsa supussa. Timo Soinin perustamasta SMP-taustaisesta perussuomalaisesta puolueesta ei ole jäljellä enää kuin sen logo. Koko sen sisältö on nykyään tyystin toinen. Näin on ollut sitten perussuomalaisten kuuluisan 2017 Jyväskylän puoluekokouksen, missä Timo Soini menetti ulkomaalaisvihamieliselle fraktiolle koko hänen itse perustamansa ja rakentamansa puolueen.

Mikäli media olisi tehnyt kunnolla hommansa, me emme välttämättä olisi nyt tässä tilanteessa. Koko muu maailma ihmettelee, miten pientä pohjoismaata, Suomea johtaakin yhtäkkiä äärioikeistolainen ja ahdasmielinen Sinimusta hallitus, ja tekee sen todellisen talousoikeiston kokoomuksen ja rkp:n tuella ja hiljaisella hyväksynnällä. Olisi aika kaikkien meidän tunnustaa, että perussuomalaisista on jo aikoja sitten tullut äärioikeistopuolue, jonka ajatuksia pitää ruotia nyt eikä vasta sitten, kun se on liian myöhäistä.

Vuonna 2011 äärioikeistolainen terroristi Anders Breivik surmasi 77 ihmistä Utøyan saarella. Suurin osa lapsia. Ennen tätä hirmutekoaan Berivik siteerasi ihaillen myös Jussi Halla-ahoa omassa manifestissaan. Halla-aho ja monet perussuomalaiset ovat useaan otteeseen ennen Utøyan tapausta ja vielä sen jälkeenkin levittäneet kirjoituksissaan Breivikin iskuun innoittanutta radikalisoinutta äärioikeistolaista ”kulttuurimarxismin”-salaliittoteoriaa.

Jussi Halla-aho ei tietenkään ole suoraan vastuussa yhdenkään Utøyan saarella kuolleen lapsen kohtalosta. Mikäli meidän valtion korkein johto kuitenkin kirjoittelee tai on kirjoitellut ihmisten ampumisilla hekumoivia kirjoituksia, on syytä pitää mielessä, että maailmassa hulluja riittää, ihan meillä Suomessakin. Meillä on Suomessa sanonta: älä hullua yllytä. Meidän valtionjohtomme tulisikin ennemmin näyttää ihmisille hyvää esimerkkiä, eikä sen sijaan kertoa hulluille omilla kirjoituksillaan, että Helsingin tehtaankadulla on ok ampua seksuaalivähemmistöjä päähän tai lähijunassa telottaa maahanmuuttajalapsia.

Vakavaan ja traagiseen tekoon ei välttämättä tarvita kuin yksi hullu kuten Norjassa kävi vuonna 2011. Me emme halua Suomeen omaa Utøyaa. Meillä on ollut jo Myyrmannin räjäytys ja omat kouluampumisemme ihan ilman poliittisia motiivejakin ja niihin yllyttämistä. Sitten kun Utøyan kaltainen traaginen tapahtuma osuu oman lapsesi tai lapsenlapsesi kohdalle takaan, että sinua naurattaa melko vähän. Silloin se on liian myöhäistä.

Vahdi ajatuksiasi, niistä tulee sanoja. Vahdi sanojasi, niistä tulee tekoja. Vahdi tekojasi, niistä tulee tapoja. Vahdi tapojasi, niistä tulee luonne. Laozi (604-531 eKr.)

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen
Työehtosopimukset
Kalle Mikkolainen

Ehjää särkemässä

Sen minä olen tässä kuitenkin oppinut, että mikä kerran on rikki särjetty, sitä ei koskaan täysin ennalleen saada. #KalleMikkolainen

LUE LISÄÄ »
Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen
Rasismi
Kalle Mikkolainen

En ole rasisti mutta

Hallituksen rasismitiedonanto sisälsi ihan hyviäkin elementtejä. Kokonaisuutena tiedonanto oli kuiteinkin kuin tiedonanto aidasta, joka sisälsi kattavasti tietoa aidan seipäästä. #KalleMikkolainen

LUE LISÄÄ »
Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen
Arvovalinta
Kalle Mikkolainen

Olispa kaljaa

Politiikka on arvovalintoja. Oluen veroa aiotaan laskea 25 miljoonalla. Veronmaksajien keskusliiton mukaan verotason alennus laskisi 33 senttilitran, 4.5 prosenttisen kaljapurkin hintaa 3 sentillä. Asumistukeen kohdistettaisiin 15 miljoonan leikkaukset. Viime hallituskaudella kokoomus ja Petteri Orpo peräänkuuluttivat priorisointia. Jos asuminen kallistuukin, ehkä se ei harmita tavallista suomalaista niin paljoa kun on kaljaa. #KalleMikkolainen

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi