Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses

Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses

Tämä oli 90-luvun televisioviihteen fiktiivisen hahmon kauppaneuvos Paukun yksi vakio hokema. Paukun tarkoitus hokemalle taisi olla ennemminkin se, että bisneksessä ei pitäisi niin kovin kysellä moraalin perään, mutta silti vanha hokema sopi mielestäni ihan hyvin myös tämän kirjoitukseni otsikoksi.

Vihreät esitti tänään 21.5.2022 puoluekokouksessaan, että sunnuntailisät tulisi poistaa, jotta saataisiin Suomi olemaan auki myös sunnuntaisin. Vihreiden Iiris Suomelan mukaan sunnuntailisien poistolla synnytettäisiin tilanne, jossa sunnuntaisikin kannattaisi pitää kahviloita ja ravintoloita auki.

Tämähän ei ole mikään uusi idea. Elinkeinoelämän keskusliiton Jyri Häkämies (kok.) esitti jo vuonna 2015, että sunnuntaista maksettava tuplapalkka on yksinkertaisesti vanhentunut jäänne menneiltä ajoilta. Häkämiehen mukaan maailma on muuttunut ajoista, kun sunnuntai oli kirkko- ja pyhäpäivä, ja näin ollen pyhätyökorvauksesta voitaisiin aivan hyvin luopua.

On toki aivan totta, että sunnuntailisille on olemassa uskonnollinen kristilliseen pyhäpäivään pohjautuva tausta. Sama tausta on ylipäätään sille, miksi vapaapäiväksi on vuosien saatossa valikoitunut nimenomaan sunnuntai. On kuitenkin väärä väite, että sunnuntain vapaapäivällä ei enää olisi enää tässä ajassa mitään merkitystä. Suurimmalla osalla meistä sunnuntain vapaapäivän arkeen vaikuttava asia on edelleen olemassa, mutta nykyään se on aivan toinen ja paljon maallisempi.

Työntekijälle maksetaan palkkaa ylipäätään sen vuoksi, että hän luopuu omasta vapaa-ajastaan myymällä sen työnantajansa käyttöön. Palkan viikonloppulisiä taas maksetaan sen vuoksi, että työntekijä luopuu kallisarvoisimmasta ajastaan, eli siitä ajasta, jonka hän voisi muuten viettää oman perheensä tai ystäviensä kanssa.

Mielestäni sunnuntailisiä pois vaativilta tulisikin kysyä että, olisitko sinä itse sitten valmis ilman erillistä korvausta siihen, että sinun omat viikoittaiset vapaapäiväsi olisivat jatkossa vaikkapa keskiviikko ja torstai, kun lapsesi, puolisosi ja ystäväsi vapaapäivät olisivat edelleen lauantai ja sunnuntai tai jotain ihan muuta? Kaikillahan olisi kuitenkin edelleen sama määrä, kaksi vapaapäivää viikossa? Muuttuisiko mikään? Kyllä muuttuisi. Viikonloppulisissä on kyse siitä, että työntekijä myy kallisarvoisinta vapaa-aikaansa, eli aikaa, jolloin perhe ja suurin osa ystävistä ovat vapaalla.

Aina on ollut ammatteja ja aloja, missä on työskennelty pyhää-arkea ja kolmessa vuorossakin, mutta niihin on aina kuulunut myös viikonloppu- ja sunnuntailisät ja ihan syystä. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi poliisi, hoitohenkilökunta, nykyään monet palvelualat ja monet muutkin alat. On myös aloja, kuten viihde- ja ravintola-ala, joissa on aina työskennelty nimenomaan juuri silloin kun kaikki muut ovat vapaalla ja heillä on juuri siksi mahdollista vapaa-ajallaan käyttää niitä palveluita.

Kaikkien viikonpäivien tekeminen keskenään hinnaltaan tasavertaisiksi työpäiviksi ei olisi välttämättä pitkässä juoksussa myöskään kaikkien yrittäjien etu. Moni yrittäjä, joka myy esimerkiksi viihdettä, ravintolapalveluita tai vaikkapa sisustustavaraa, kilpailevat paitsi hinnasta ja laadusta, myös ihmisten vapaa-ajasta. Mikäli viikonloppulisien poistolla yhtäältä vähennettäisiin ihmisten ostovoimaa ja toisaalta yhteistä vapaa-aikaa, ihmisillä olisi jatkossa entistä vähemmän rahaa ja aikaa käydä siellä yrittäjän musiikkikonsertissa, elokuvissa, ravintolassa tai kahvilassa.

Vuonna 2015 Jyri Häkämies ehdotti, että sunnuntailisien poistoa tulisi ainakin kokeilla. Häkämiehelle sanon, että asialle olisi tullut huomattavasti enemmän uskottavuutta, mikäli hän olisi ehdottanut, että Etelärannassa Elinkeinoelämän keskusliitossa Häkämies ja hänen kollegansa olisivat ehdottaneet alkaa kokeiluun, jossa he itse olisivat päättäneet kokeeksi tehdä töitä lauantait ja sunnuntait ilman erillistä korvausta, ja pitäneet vapaapäivät vapaavalintaisesti ihan minä tahansa muuna päivänä viikossa. Olkaa siis toki moderneja ja näyttäkää esimerkkiä, mutta älkää olko ensimmäiseksi vaatimassa sitä kaikilta muilta. Tämä voisi olla vaikkapa vuoden kokeilu. Tulemme kysymään sen jälkeen Etelärannasta, oliko hyvä idea?

Iiris Suomelalle taas ehdotan, että olisiko mitään ideaa, jos maksaisit siitä Bulevardin kahvilan kauralattesta edes pikkusen enemmän, koska tarjoilija ei ole omien lastensa kanssa, vaan tuomassa sen kahvikupposen juuri sinun eteesi.

Itse uskon Jumalaan, ja uskon myös, että Hän on niin pätevä, että kyllä kuulee minut tarvittaessa sunnuntain sijaan myös keskiviikkona, mutta siitä tässä asiassa ei ole edes kysymys. Kysymys on siitä, että en ole valmis myymään kallisarvoisinta aikaani halvalla, sillä bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses. Uskon myös, että mikäli yleinen vapaapäivä olisi tulevaisuudessa sunnuntain sijaan joku toinen, suomalaiselle evlut kirkolle ei olisi temppu eikä mikään vaihtaa jumalanpalvelus juuri sille viikonpäivälle, milloin ihmiset ovat suurilta osin vapaalla.

Jyri Häkämies aikanaan totesi, että sunnuntailisissä on kyse jäänteestä, joka muuttuu väistämättä ajan paineessa kuten teki esimerkiksi kauppojen sunnuntaiaukiolo. Asiat saattavat muuttua ja työntekijän asema saattaa heikentyä pieninä palasina, vuosi vuodelta, mutta ne eivät suinkaan muutu ajan paineen vuoksi. Ne muuttuvat sen vuoksi, jos me jatkuvasti annamme niiden muuttua ja äänestämme näitä asioita ajavia puolueita. Muista, että sinulla on yksi ääni ja se on arvokas niin kuin sinun vapaa-aikasikin on. Sinä voit äänestämällä vaikuttaa siihen, että onko Häkämies oikeassa. Sinun ei tarvitse myydä mitään halvalla, vaikka joku olisikin ehkä valmis ostamaan.

Jaa somessa

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Hyvinvointivaltio
Kalle Mikkolainen

Paskat talkoot

Tiedättehän ne talkoot, joita joskus taloyhtiössä järjestetään hoitokustannusten säästämiseksi. Usein niissä käy niin, että kaikkein kovaäänisimmin talkoita vaatineet eivät itse ehdikään paikalle kuin aivan lopuksi syömään makkaran ja juomaan kaljan.

LUE LISÄÄ »
Maahanmuutto
Kalle Mikkolainen

Tätäkö yritykset haluavat?

Suomi pyrkii tällä hetkellä näyttämään kaikille osaaville työperäisille maahanmuuttajille keskisormea ja onnistuu hallitusneuvotteluista kantautuneiden tietojen perusteella työssään varsin erinomaisesti. Valitettavasti entisten sivistysporvaripuolueiden kokoomuksen ja RKP:n tuella.

LUE LISÄÄ »
Pride
Kalle Mikkolainen

Kyllä kokoomus niin mielensä pahoitti

Kukaan ei ole kieltämässä tai estämässä kokoomusta puolueena tai sen yksittäisiä jäseniä osallistumasta Pride-kulkueeseen vaikka kokoomuksen ilmapallo kädessään niin halutessaan. Helsinki Pride -tapahtuma ainoastaan ilmoitti, että se ei hyväksy kokoomusta viralliseksi yhteistyökumppanikseen.

LUE LISÄÄ »
Ulosotto
Kalle Mikkolainen

Ulosotto

Velkaongelmaisten ympärille on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa ihan kokonainen itseään ruokkiva bisnes, joka kasvattaa paitsi omaa tilipussiaan, se kasvattaa ihmisten velkaongelmia.

LUE LISÄÄ »
kallemikkolainen.fi